13 x mooiste bezienswaardigheden in Orvieto: wat zeker zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste bezienswaardigheden in Orvieto: wat zeker zien & doen tijdens je bezoek?

12 augustus 2024 in Umbrië0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Orvieto + verblijftips

Orvieto is een charmante stad hoog gelegen bovenop een steile tufsteenheuvel te midden van een groen landschap met glooiende wijngaarden en omringd door verdedigingsmuren. Hoewel de stad niet zo groot is, is het wel heel sfeervol en zijn er tal van bezienswaardigheden te vinden. Wandel door de geplaveide straatjes en geniet van een heerlijke glaasje lokale Classico-wijn met uitzicht over de serene omgeving. Bezoek de oude ruïnes, verken het ondergrondse gangenstelsel en bewonder de adembenemende uitzichten vanaf de heuveltop.

Ontdek in deze blogpost alvast de mooiste bezienswaardigheden in Orvieto.

Inhoud artikel

  1. Kaartje met mooiste bezienswaardigheden in Orvieto

Orvieto ligt in de regio Umbrië, in het hart van Italië, op ongeveer 100 kilometer ten noorden van Rome. Het stadje bevindt zich op een indrukwekkende tufsteenheuvel, wat zorgt voor adembenemende uitzichten over het omliggende landschap. Hoewel Orvieto niet een van de grootste steden van Italië is, is het wel een populaire toeristische bestemming, vooral voor dagjesmensen die vanuit Rome komen (bekijk hier de daguitstappen vanuit Rome).

Het compacte historische centrum van Orvieto maakt het ideaal om te voet te verkennen. De smalle, kronkelende straatjes zijn goed begaanbaar, en vrijwel alle belangrijke bezienswaardigheden liggen op wandelafstand van elkaar. Van de imposante kathedraal, de Duomo di Orvieto, tot de fascinerende Etruskische ruïnes en ondergrondse grotten.

Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Orvieto alvast op de kaart hieronder

  1. Wandel door het centrum van Orvieto

In het historische centrum van Orvieto kronkelen smalle straatjes langs kleurrijke stenen gebouwen en gezellige pleinen. Het centrum biedt een unieke mix van cultuur, rijke geschiedenis en lokale gezelligheid. Je wandelt van het ene steegje naar het andere, waar hier en daar een gezellig restaurant of boetiekwinkeltje gevestigd zit. Vooral in de hoofdstraat van Orvieto, Corso Cavour (bekijk ligging), vind je verschillende winkels waar je een leuk souvenir kan kopen, en cafés.

STADSWANDELING: Is het de eerste keer dat je deze stad bezoekt? Gebruik dan zeker onze stadswandeling door Orvieto.

  1. Pozzo della Cava

Pozzo della Cava is een indrukwekkend netwerk van ondergrondse grotten en tunnels die diep in de tufsteenheuvel zijn uitgehouwen door de Etrusken in de 6e eeuw v.Chr. Het was bedoeld als een bron voor het winnen van water, essentieel voor de overleving van de stad op de heuveltop. In de middeleeuwen werd de put verder uitgediept en uitgebreid en werd het onder andere gebruikt als toevluchtsoord tijdens belegeringen.

Tegenwoordig vind je in deze archeologische site nog een middeleeuwse oven met originele werktuigen, een Etruskische put van 36 meter diep, kamers waar de beroemde Orvieto-wijn werd geproduceerd en bewaard en middeleeuwse vondsten. De rondleiding biedt een unieke blik op de oude geschiedenis van de stad en de technische vaardigheden van de inwoners van Orvieto ten tijde van de Etruskische en middeleeuwse periodes. Meer info op de website.

TICKETS: Verken het ondergrondse grottencomplex onder de middeleeuwse wijk en boek je tickets voor Pozzo della Cava.

  1. Necropoli etrusca di Crocifisso del Tufo

De Necropoli etrusca di Crocifisso del Tufo ligt aan de voet van de tufsteenheuvel waarop Orvieto is gebouwd, net buiten de stadsmuren. Deze oude Etruskische necropolis, oftewel begraafplaats dateert uit de 6e tot de 7e eeuw v.Chr. en was in gebruik tijdens de bloeitijd van de Etruskische beschaving. De naam "Crocifisso del Tufo" verwijst naar een kruisbeeld dat in de nabijgelegen rotskerk (net boven de graven) is geplaatst.

De Etrusken, bekend om hun rijke cultuur en vooruitstrevende techniek, gebruikten deze necropolis om hun doden te begraven in rechthoekige, steen ommuurde tombes. De tombes zijn gerangschikt in een soort rasterpatroon, wat best uniek is voor deze site. Je kan de vele graven en tombes bezoeken en aan de hand van infopanelen meer te weten komen over de necropolis. Er is ook een klein museum met artefacten, waaronder gouden sieraden.

  1. Palazzo del Capitano del Popolo

Het imposante Palazzo del Capitano del Popolo, met een grote toegangstrap en een lang terras, staat prominent op het pittoreske Piazza del Popolo. Het werd gebouwd in de 14e eeuw en diende als residentie voor de belangrijkste politieke figuur van de stad tijdens de Middeleeuwen. Hoewel het interieur niet toegankelijk is voor het publiek, heeft de buitenkant een elegante uitstraling als gevolg van een restauratie aan het eind van de 19de eeuw.

  1. Torre del Moro

De Torre del Moro, een oude klokkentoren in Orvieto, biedt een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving. Er is een lift naar de tweede verdieping, maar om de top te bereiken moet je extra trappen beklimmen. Met een hoogte van 47 meter domineert deze toren de skyline al sinds de 13e eeuw en de klok werd toegevoegd in de jaren 1860.

  1. Kathedraal van Orvieto

De kathedraal van Orvieto is een grote 14e -eeuwse rooms-katholieke kathedraal gewijd aan Maria Hemelvaart. Paus Urbanus IV gaf de opdracht tot de bouw van de kathedraal om het Korporaal van Bolsena te eren en te huisvesten, een relikwie dat in verband wordt gebracht met een wonderbaarlijke gebeurtenis die in 1263 zou hebben plaatsgevonden in de nabijgelegen stad Bolsena.

De opvallende voorgevel is werkelijk prachtig: weelderig versierd met beeldhouwwerk, marmer en kleurrijke mozaïeken. Een meesterwerk van religieuze architectuur met elementen van de 14de tot de 20ste eeuw, waaronder een groot roosvenster, de grote marmeren bas-reliëfs, de gouden mozaïeken die Bijbelse scènes uitbeelden en drie massieve bronzen deuren. Er werd maar liefst door 20 verschillende kunstenaars gewerkt aan deze prachtig versierde façade. Binnenin is de Duomo minstens zo indrukwekkend.

WANDELTOUR: Boek hier je privéwandeling door Orvieto inclusief een toegangsticket voor de kathedraal.

  1. Cappella di San Brizio en Cappella del Corporale

Naast de prachtige voorgevel, is de kathedraal ook vooral bekend om de Cappella di San Brizio, een kapel met frescoschilderingen van Fra Angelico en Luca Signorelli. Deze fresco's, die onder andere het Laatste Oordeel uitbeelden en andere bijbelse scènes uitbeelden, worden beschouwd als een van de hoogtepunten van de renaissancekunst en hadden zelfs invloed op Michelangelo bij zijn werk in de Sixtijnse Kapel in Rome.

Een andere belangrijke kapel in de Duomo is de Cappella del Corporale, die het beroemde Corporale di Bolsena bewaart, een altaarkleed dat volgens de legende in 1263 werd doordrenkt met het bloed van Christus tijdens een wonder in Bolsena, wat leidde tot de instelling van het feest van Corpus Domini. Dit corporale wordt in een prachtig versierde reliekhouder bewaard en wordt jaarlijks tijdens een processie door de stad gedragen.

  1. Museo Archeologico Nazionale di Orvieto

Op hetzelfde plein als de Duomo kan je in het “Palazzo Papale” (het pauselijk paleis) terecht voor een bezoek aan het “Museo Archeologico”, met zijn talrijke vondsten uit de Etruskische periode. Hier vind je onder andere Etruskische keramiek, beeldhouwwerken, vazen en beelden, een beschilderde sarcofaag en andere vondsten die een beeld geven van de oude beschaving. Dit museum is gesloten op maandag.

Verken Orvieto en omgeving aan de hand van onderstaande begeleide tours

  1. Orvieto Sotterranea

Verken het ondergrondse Orvieto oftewel "Orvieto Sotterranea", een netwerk van 1200 grotten, tunnels en putten die meer dan 2,5 tot 3 millennia geleden in de rots zijn uitgehouwen. Koop een toegangskaartje bij het informatiecentrum voor een rondleiding (beschikbaar in meerdere talen) door de ondergrondse gangen en kom meer te weten over de geschiedenis en betekenis van deze ondergrondse stad. Meer info op de website.

WANDELTOUR: Je kan ook op voorhand een begeleide wandeling door ondergronds Orvieto boeken.

  1. Rocca di Albornoz

De Rocca di Albornoz, of Fortezza Albornoz di Orvieto, is een historische militaire vesting gelegen op een strategische locatie aan de rand van de stad, met een prachtig uitzicht over de omliggende valleien. Je kan de vesting makkelijk bereiken vanaf Piazza Cahen (bekijk ligging). De Rocca werd ontworpen om zowel militair als residentieel te functioneren, met binnenplaatsen en woonvertrekken voor de pauselijke garnizoenen en hun commandanten.

Tegenwoordig doet het dienst als de belangrijkste openbare tuinen en is de oorspronkelijke fortificatie uit 1364 gedeeltelijk bewaard gebleven. Er is nog steeds de toren die uitkijkt op Porta Soliana, later bekend als Porta Rocca. Je kan de prachtige toren en een deel van de ommuring bewonderen, met een prachtig panorama over de vallei van de rivier Paglia.

Hier loopt ook de rode kabelbaan van Piazza Matteotti in de vallei naar Piazza Cahen op de heuvel (bekijk ligging). De kabelbaan vertrekt iedere 10 minuten van 8u tot 20u30. Als je op de openbare parkeerplaats hebt geparkeerd, kun je hier je stadswandeling beginnen.

  1. Pozzo di San Patrizio

Een van de bekendste monumenten in deze stad is de Pozzo di San Patrizio, ontworpen tussen 1527 en 1537 door de Florentijnse architect en ingenieur Antonio da Sangallo de Jongere. In opdracht van paus Clemens VII, die zijn toevlucht zocht in Orvieto, was de put bedoeld om de watervoorziening van de stad veilig te stellen tijdens mogelijke belegeringen.

De put van St Patrick was slim ontworpen, met een cilindrische schacht omringd door een dubbele spiraalvormige wenteltrap en boog. Dit ingewikkelde ontwerp zorgde voor een efficiënte toegang tot het water eronder. De put werd voltooid in 1537 tijdens het pausdom van paus Paulus III en blijft een architectonisch hoogstandje.

  1. Ruïnes van de Etruskische tempel van Belvedere

Aan de noordkant van de stad liggen de ruïnes van de Etruskische Tempel van Belvedere, waarschijnlijk gewijd aan Tinia, het equivalent van Zeus voor de oude Grieken, die nu deel uitmaakt van het Archeologische en Milieupark van Orvieto (PAAO). Dit project wil het archeologisch erfgoed verrijken en tegelijkertijd de natuurlijke rijkdommen van het gebied benadrukken. Hier kan je de uitzonderlijke architecturale terracotta figuren die ooit de tempel sierden bekijken in zowel het Claudio Faina Museum (bekijk ligging) als het Museo Archeologico Nazionale di Orvieto (bekijk ligging).

  1. Proef de lokale specialiteiten uit Orvieto

Proef tijdens je verblijf in Orvieto ook zeker eens van de lokale specialiteiten! Orvieto staat namelijk bekend om zijn glooiende heuvels en vruchtbare bodem dat ideaal is voor het kweken van hoogwaardige producten zoals truffels. Zowel witte als zwarte truffels komen hier heel vaak voor en worden gebruikt in de lokale keuken (vaak vers geschaafd over pastagerechten of als smaakmaker). Altijd al eens op truffeljacht willen gaan? Boek hier je Truffel-jachtervaring op het prachtige platteland rondom Orvieto.

En natuurlijk is geen bezoek aan Orvieto compleet zonder de beroemde Classico-wijn te proeven. De Orvieto Classico is een witte wijn die geproduceerd wordt in de regio rondom Orvieto en staat bekend om zijn frisse, fruitige smaken en levendige zuurheid. Het is een van de bekendste wijnen uit Umbrië. In de meeste restaurants en bars staat deze lokale wijn op de menukaart of je kan ook een wijngaard bezoeken in de nabije omgeving. Net buiten het stadscentrum van Orvieto kan je deze heerlijke lokale wijn proeven bij wijnmakerij Tenuta Le Velette (bekijk ligging).

  1. Waar overnachten in Orvieto?

Of je nu op zoek bent naar een budgetvriendelijk hotel, een charmante B&B of een gezellig appartement, je vindt het allemaal in het stadscentrum van Orvieto. Afhankelijk van jouw voorkeur is het misschien ook leuk om te verblijven in een agriturismo (een vakantieboerderij) net buiten de stad. Wij geven alvast onze selectie favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Orvieto online.

  • La Casa Bianca ligt op wandelafstand van de kathedraal en is vooral een aanrader als je op zoek bent naar een accommodatie met een schitterend uitzicht. Vanuit je eigen woonkamer wandel je zo het ruime terras op met een fenomenaal zicht over het platteland en de omgeving van Orvieto. Verder is het appartement voorzien van één slaapkamer, een volledig uitgeruste keuken, airco én privéparking. Meer info en boeken.
  • Agriturismo Podere Pescara bevindt zich tussen de olijfbomen op een korte afstand van Orvieto. De vakantieboerderij beschikt over ruime kamers, iedere ochtend een uitstekend ontbijt, een eigen restaurant, een seizoensgebonden buitenzwembad en een hot tub. Je kan er ook gratis parkeren. Meer info en boeken.
  • Podere Sette Piagge ligt aan de voet van Orvieto en zit gevestigd in een typisch gebouw uit tufsteen. Je verblijft hier in ruime kamers (waarvan sommigen een kitchenette hebben), geniet hier iedere ochtend van een vers ontbijt op het terras met uitzicht op het Umbrisch platteland en kan er zwemmen in het verwarmde buitenzwembad. Meer info en boeken.
  • Op zoek naar een bijzondere overnachting? Boek je verblijf dan bij Hotel La Badia di Orvieto, een 12e-eeuwse benedictijnenabdij, waar kardinalen en pausen jaren geleden door de hallen dwaalden, omgetoverd tot een karakteristiek hotel net buiten het centrum van Orvieto. Meer info en boeken.
  1. Mis niets: download onze gratis reisgids Umbrië

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Umbrië? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Umbrië met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Umbrië.

Umbrië

Gratis reisgids Umbrië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?