25 x mooiste bezienswaardigheden in Perugia: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

25 x mooiste bezienswaardigheden in Perugia: wat zien & doen tijdens je bezoek?

2 augustus 2024 in Umbrië0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Perugia + verblijftips

Perugia is de hoofdstad van de regio Umbrië en straalt een unieke charme uit met haar middeleeuwse gebouwen, indrukwekkende kerken, en sfeervolle straatjes. De Umbrische stad heeft een rijke artistieke traditie en is de geboorteplaats van beroemde Italiaanse schilders zoals Pinturicchio en Perugino. Daarnaast is het ook een belangrijke onderwijsstad, mede dankzij de Universiteit van Perugia die jaarlijks duizenden internationale studenten aantrekt en zorgen voor de bruisende, levendige sfeer in de stad.

Ontdek in deze blogpost alvast de mooiste bezienswaardigheden van Perugia, en oh ja vergeet ook zeker niet te proeven van de heerlijke chocolade bonbons Baci.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Perugia

Reisgids
Vliegtickets2u vliegen naar Perugia, richtprijs € 69 vergelijk prijzen bij Cheaptickets, Transavia of Momondo
VerblijvenOvernachtingen in Perugia:
HuurautoDaguitstap maken vanuit Perugia? Dan is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Perugia

Perugia ligt centraal in Italië op een heuveltop in de prachtige regio Umbrië. De stad bevindt zich ten oosten van het meer van Trasimeno, een van de grootste meren van Italië, en ten noorden van de Tibervallei. Dit maakt Perugia ook een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van zowel het platteland als de omliggende steden en meren.

Ontdek alvast de mooiste bezienswaardigheden in Perugia op de kaart

  1. Porta San Pietro

Begin je stadswandeling door Perugia bij Porta San Pietro. De Sint-Pieterspoort wordt ook wel Porta Romana genoemd, omdat deze naar het zuiden gericht is, richting Rome. De poort is deel van de middeleeuwse muur en heeft twee gevels: een interne en een externe.

De oudste, uit de 14e eeuw en naar binnen gericht, heeft twee openingen waarvan er momenteel een geblokkeerd is, waar de oude naam Porta alle Due Porte vandaan komt. In het bovenste gedeelte, in een nis, bevindt zich een schildering uit 1765 dat meerdere keren beschilderd is en de Madonna van de Rozenkrans voorstelt tussen de heiligen Franciscus en Dominicus. Een plaquette herdenkt het verzet van de Perugiërs tegen de pauselijke troepen op 20 juni 1859.

De buitengevel, van Agostino di Duccio en de Perugiër Polidoro di Stefano (1475-1480), is een renaissancewerk opgevat als een triomfboog, versterkt door de twee uitstekende zijtorens. De architectuur doet denken aan de Malatesta tempel in Rimini van Leon Battista Alberti.

  1. Archeologisch Museum in de San Domenico-basiliek

Het Archeologisch Museum van Umbrië is gevestigd in de indrukwekkende San Domenico basiliek. De basiliek staat vooral bekend om zijn levensgrote glas-in-loodramen (een van de grootste in Italië). Sinds 1948 is het museum onderdeel van dit architecturale complex van San Domenico en kom je er meer te weten over de Etruskische geschiedenis van Italië.

De uitgebreide collectie die het museum huisvest (waaronder ook de Cippus van Perugia - een stenen tablet met lange inscriptie in de Etruskische taal) biedt een diepgaand inzicht in de cultuur en het dagelijks leven van de Etrusken, die een belangrijke rol speelden in de geschiedenis van Umbrië voordat de Romeinen de regio domineerden. Naast de Etruskische stukken, heeft het museum een indrukwekkende verzameling Romeinse artefacten en objecten uit de prehistorische en protohistorische tijdperken van Umbrië.

Voor een schitterend uitzicht, wandel je naar Belvedere del Borgobello (bekijk ligging). Vanaf het uitkijkpunt heb je een panoramisch uitzicht over het historische centrum
  1. Chiesa di Sant'Ercolano

De kerk van Sant'Ercolano is gewijd aan Herculanus, de beschermheilige van Perugia die in 548 na Christus werd gemarteld. De kerk werd gebouwd tussen 1297 en 1326, vlakbij de Etruskische muren. De huidige buitentrap werd gewijzigd in de 17e eeuw. Het interieur heeft een rijke barokke decoratie. De bovenste verdieping van de kerk werd afgebroken toen de Rocca Paolina werd gebouwd om het uitzicht vanaf het fort over de vallei eronder te openen.

  1. Porta Marzia

Porta Marzia (3e eeuw voor Christus) was de belangrijkste zuidelijk georiënteerde poort van de stad. Tijdens de bouw van de Rocca Paolina ontmantelde Antonio da Sangallo ook het bovenste deel van dit bouwwerk en bracht het 4 meter terug achter de buitenmuur van het fort.

Het is gebouwd in travertijn, net als de muren, en heeft een gewelfboog met daarboven een loggia waaruit vijf beelden steken, deze stellen Zeus voor (gekend als Tinia voor de Etrusken) tussen de Dioscuri en hun paarden. Boven en onder de loggia staan de Latijnse inscripties "COLONIA VIBIA" (ter nagedachtenis aan Vibio Treboniano Gallo, de keizer uit Perugia die de stad de status van kolonie verleende) en "AUGUSTA PERUSIA". Binnen in de Rocca zijn nog stukken van Etruskische muren en enkele architecturale fragmenten uit de Renaissance te zien.

OVERNACHTINGSTIP: Boek je verblijf in Perugia.

  1. Rocca Paolina

De Rocca Paolina was een renaissancevesting in Perugia, gebouwd in 1540-1543 voor paus Paulus III. De bouw vernietigde een groot aantal Etruskische, Romeinse en middeleeuwse gebouwen, waaronder de huizen van de familie Baglioni in de burcht Santa Giuliana en meer dan honderd torenhuizen, poorten, kerken en kloosters. Het veranderde de voormalige straten van het historische stadscentrum in ondergrondse gangen, die nu open zijn voor het publiek.

Het fort werd gedeeltelijk verwoest in 1848 en vervolgens herbouwd door paus Pius IX in 1860 voordat het definitief werd afgebroken in 1861. De Via Bagliona en de overblijfselen van de middeleeuwse wijk werden blootgelegd en gerestaureerd in 1932, met restauratiewerkzaamheden in 1965. Vandaag de dag kan je binnenkomen via een deur bij Porta Marzia of het roltrapsysteem dat Piazza Italia verbindt met Piazza Partigiani.

  1. Chiesa Parrocchiale di Santo Spirito

De Chiesa Parrocchiale di Santo Spirito werd tussen 1579 en 1689 gebouwd op de fundamenten van een al bestaand benedictijnenklooster. Wandel de kerk binnen en bewonder de opmerkelijke kunstwerken en mooie glas-in-loodramen.

  1. Porta Eburnea

De Porta Eburnea, of Arco della Mandorla, is een van de oude poorten van de Etruskische stadsmuren. De oude naam Eburnea ("gemaakt van ivoor") verwijst naar de ivoren slagtanden van de olifant, het symbool van de wijk. Links van de deur ligt de Koninklijke Straat naar Orvieto, een belangrijk deel van de Etruskische Muren langs de trappen van de Via del Paradiso (bekijk ligging). Deze route werd gerenoveerd gedurende verschillende tijdperken, zoals blijkt uit de overblijfselen van een Romeinse epigraaf Augusta Perusia Colonia Vibia.

  1. Piazza Italia

Op het centrale Piazza Italia staat een monument gewijd aan Vittorio Emanuele II. Het werd ingehuldigd in 1890, de 20e verjaardag van de verovering van Rome, en werd volledig in brons uitgevoerd door de beeldhouwer Giulio Tadolini. De fonteinen Bimba al Sole en La Sirena zijn twee andere mooie beelden op Piazza Italia. Ze hebben de vorm van een vijver met lelieblad, goudvissen en een nevelige waterstraal uit een ring van stralen rond de rand. De beelden in het midden van deze fonteinen zijn gemaakt door de beeldhouwer Arturo Checchi.

  1. Piazza della Repubblica

Piazza della Repubblica opent langs Corso Vannucci en aan de ene kant staat de elegante gevel van de voormalige kerk van Sant Isidoro. Helaas is alleen dit overgebleven van het oorspronkelijke gebouw. Toch kun je de voorgevel van de kerk zien en dit is een gezellig plein voor een kopje koffie en een mooie plek om even te stoppen voor een gezellige pauze.

  1. Palazzo Baldeschi al Corso

Het Palazzo Baldeschi al Corso ligt langs de Corso Vannucci, een van de meest centrale straat van Perugia en dateert uit de 14e eeuw. Het ontleent zijn naam aan de jurist Baldo degli Baldeschi, eigenaar van het huis toen het werd gebouwd. Hier kan je een verzameling meubels, porselein, glas, beelden en andere kunstvoorwerpen bewonderen en er is een ruime collectie schilderijen vanaf de 15e eeuw.

Over het algemeen zijn er drie permanente tentoonstellingen en één tijdelijke. De drie permanente tentoonstellingen zijn gewijd aan renaissance majolica, de Marabottini Collectie - met meer dan 700 werken, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen, gravures, miniaturen, wassen beelden, glas, ivoor, porselein en meubels, voornamelijk tussen de 16e en 20e eeuw- en de historische collectie van de Baldeschi Stichting.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf met onze gratis reisgids Umbrië.

  1. Palazzo dei Priori

Nobile Collegio del Cambio

Het Nobile Collegio del Cambio in het Palazzo dei Priori is het oude hoofdkwartier van de gilde van geldwisselaars. Het herbergt de schilderingen in de audiëntiezaal van Perugino, meubels en houten inlegwerk van Domenico del Tasso en Giampiero Zuccari, en decoraties van de kapel van San Giovanni Battista door Giannicola di Paolo.

Bekijk de schilderingen en houten meubels in de Sala dei Legisti. Volgens experts werkte Perugino hier met zijn leerlingen, onder wie de jonge Rafaël. Het is handig om een combinatieticket te kopen met het nabijgelegen Collegio della Mercanzia. Meer info op de website.

Nobile Collegio della Mercanzia

In 1390 kreeg het koopmansgilde een kamer toegewezen in het Palazzo dei Priori die het mocht gebruiken als audiëntiezaal. Op één plek in de kamer zie je vier gouden reliëfs die de vier zogenaamde kardinale deugden voorstellen: Wijsheid, Gerechtigheid, Moed en Zelfbeheersing. In een ruimte waar bezoekers normaal gesproken niet worden toegelaten, worden talrijke manuscripten uit de 15e eeuw en verschillende eeuwen daarna bewaard.

Het bezoek aan het Nobile Collegio della Mercanzia duurt niet lang, want er is maar één zaal in het tweede pakhuis rechts van de hoofdingang van het palazzo.

Galleria Nazionale dell'Umbria

Op de derde verdieping van het Palazzo dei Priori bevindt zich de Nationale Galerij, met een collectie regionale kunst en kunstvoorwerpen van de 13e tot de 19e eeuw. Er zijn ongeveer 40 kamers verdeeld over twee verdiepingen met een aantal prachtige tijdelijke tentoonstellingen. De indrukwekkende collectie religieuze kunst is interessant vanwege het brede aanbod aan stijlen en methoden die door de eeuwen heen zijn gebruikt. Op dezelfde verdieping vind je de Cappella dei Priori.

  1. Piazza IV Novembre

Het Piazza IV Novembre is het mooiste en oudste plein van de stad. Dit plein, in het hart van Perugia, was vroeger de plek van het oude Romeinse forum. In de vroege middeleeuwen was dit plein het trefpunt en het vertrekpunt van de vijf belangrijkste straten van de stad, de Koninklijke Wegen. Op dit plein zijn heel wat gebouwen te bezichtigen zoals gotische Palazzo dei Priori.

In het midden van het plein staat de Fontana Maggiore, een werk uit de tweede helft van de 13e eeuw. De Italiaanse beeldhouwers Nicola en Giovanni Pisano krijgen de eer voor het ontwerp en de decoratie; ze werkten samen met Fra Bevignate voor de architectuur en met Boninsegna Veneziano voor de hydraulica.

Het oudste deel is de Sala dei Notari, dit deel bestaat uit drie lancetramen met een klaverbladportaal aan de pleinzijde en tien lancet- en klaverramen aan de Corso-zijde.

Op de begane grond was een groot portiek. Dit was de eerste bouwfase, uitgevoerd tussen 1293 en 1297 door de Perugiaanse architecten Jacopo di Servadio en Giovannello di Benvenuto. Bij de ingang, die leidt naar de kamer van de notarissen, vind je de originele bronzen beelden van de twee symbolen van Perugia - de gryphon en de leeuw.

Op het plein vinden tijdens de zomermaanden jazzfestivals en tal van andere evenementen plaats.
  1. Dom van Perugia

Een vroege kerk gewijd aan de eerste martelaar Lawrence, die in 258 in Rome stierf, werd hier in de 9e eeuw gebouwd bovenop het oude Etruskisch-Romeinse forum van de stad. De kathedraal van Perugia werd in de 14e eeuw ontworpen als een uitbreiding van een eerdere kerk, en het uiterlijk zoals je dat nu ziet is onveranderd sinds de 15e eeuw.

De voorkant van de kerk kijkt uit op Piazza Danti en is versierd met een barokke ingang ontworpen door Pietro Carattoli in 1729. De kant die uitkijkt op Piazza IV Novembre is indrukwekkender dan de voorkant.

Binnen bevinden zich enkele belangrijke stukken, zoals de Kruisafneming door Federico Barocci en een kostbaar relikwie, de trouwring van de Maagd. Het altaarstuk van Luca Signorelli, Madonna tronend tussen de heiligen Johannes de Doper, Onofrio, Lawrence en Ercolano, bevond zich ooit hier, maar wordt nu tentoongesteld in het Museo Capitolare.

WANDELTOUR: Boek je privétour door Perugia, wandel langs de stadsmuren die dateren uit het Etruskische tijdperk en bezoek Rocca Paolina en de kathedraal.

  1. Acquedotto mediaevale di Perugia

Het Acquedotto mediaevale di Perugia, met zijn imposante bogen en indrukwekkende stenen structuur, werd gebouwd om water naar de Fontana Maggiore te brengen. De bouw van het middeleeuwse aquaduct begon in 1254. Na verschillende onderbrekingen werd het werk hervat in 1277 en eindigde het in 1280 toen er voor het eerst water uit de fontein stroomde.

  1. Museo-Laboratorio di tessitura a mano Giuditta Brozzetti

In het Museo-Laboratorio di tessitura a mano Giuditta Brozzetti vind je een fascinerende traditionele handweefwerkplaats met 19e -eeuwse weefgetouwen in een 13e -eeuws Franciscaner klooster. Een bezoek is gratis en je kunt er rondkijken en prachtige foto's maken. Je kunt er ook hun handgemaakte producten kopen en werken van plaatselijke kunstenaars bekijken. Meer info op de website.

  1. San Matteo degli Armeni complex

Het San Matteo degli Armeni complex is een historische site die de gemeentelijke bibliotheek, stadstuinen, delen van de stadsmuur en twee stadspoorten omvat. Het voormalige klooster bood onderdak aan een gemeenschap Armeense monniken die tussen de 13e en de 16e eeuw ontsnapten aan vervolging door beeldenstormers. De architectuur in het complex is vergelijkbaar met andere Perugese kerken, met romantisch-gotische elementen zoals gotische lancetvensters en een verdeeld interieur met kruisgewelf en roodachtige ribben.

De muren hebben schilderingen van de 13e tot 15e eeuw. Een ervan toont de Madonna omringd door engelen en heiligen. De Perugese schilder Sabatello, die beïnvloed werd door de School van Siena, maakte het in 1348.

In de voorgevel van het gebouw laat San Leonardo te paard gevangenen vrij. Onder de heilige zijn geketende figuurtjes te zien die om zijn hulp smeken. Er is ook Armeense graffiti op de muren, achtergelaten door pelgrims.

  1. Chiesa di San Michele Arcangelo

De Chiesa di San Michele Arcangelo is een oude ronde katholieke kerk die dateert uit de 5e en 6e eeuw, waardoor het een van de oudste vroegchristelijke kerken in Italië is. De kerk ligt op een hoog punt dat door de Etrusken als heilig werd beschouwd en is gebouwd op Romeinse tempelresten. Daarom heeft de kerk Romeinse kenmerken zoals zuilen, een koepel en een Grieks kruis.

Binnen zie je kenmerkende symbolen zoals de kruizen op de muren bij de ingang en rond de nek van de Madonna in een muurschildering. Deze symbolen zijn nauw verbonden met het mysterieuze rijk van de Tempeliers, een middeleeuws religieus broederschap gehuld in mysterie. Op slechts een paar meter van de ingang zie je een pentagram, een belangrijk symbool dat in verband wordt gebracht met de verering van Venus en met zwarte magie.

  1. Etruskische boog

De Etruskische boog is een enorme travertijnen boog en stadspoort, gebouwd door de oude Etrusken in de 3e eeuw voor Christus. Dit verbazingwekkende pre-Romeinse gebouw wordt nog steeds gebruikt als een van de toegangspoorten tot de oude stad, en het staat er zelfs na zo'n lange levensduur nog sterk bij.

De Etruskische boog wordt omringd door twee trapeziumvormige torens die uit de muren steken en ongeveer 20 meter hoog zijn. In de middeleeuwen werd het schildmotief gekopieerd voor het Palazzo dei Priori. De boog boven de hoofdopening (tegenwoordig opgevuld met bakstenen) zou enkele wapens hebben gehuisvest om de stad te verdedigen wanneer dat nodig was.

  1. Fort van Porta Sole

Het fort van Porta Sole is het hoogste deel van de stad. Het werd in 1373 ontworpen door Matteo di Gattapone. Het is een militaire structuur binnen de stad Perugia, ook wel bekend als de militaire citadel. De enige overblijfselen van het Fortezza di Porta del Sole die we kunnen zien zijn de bogen, enkele torens, de trappen en de muur die verbonden is met de Cassero di Sant'Antonio.

  1. Proef de chocoladebonbons Baci Perugina

Last but not least: Perugia is een walhalla voor chocoladeliefhebbers! De stad is bekend om het beroemde chocolademerk Perugina (meer bepaald de "Baci Perugina"), dat in de stad is opgericht in 1907. Deze heerlijke chocoladebonbons hebben een hazelnootvulling en worden omhuld met melkchocolade. Elke "Bacio" is verpakt in zilverfolie met een liefdesberichtje erin. Verspreid over het centrum van de stad vind je verschillende chocoladewinkels en patisserieën waar je deze lekkernij kan vinden.

Jaarlijks organiseert men in de stad ook het chocoladefestival Eurochocolate, een van de grootste chocolade-evenementen in Europa. Het festival trekt heel wat chocoladeliefhebbers van over de hele wereld aan. Je kan, tijdens het festival, allerlei chocoladelekkernijen proeven, deelnemen aan workshops en uiteraard ook.. heel veel proeven! Meer info op de website.

TOUR: Op een paar kilometer afstand van het stadscentrum van Perugia kan je de chocoladefabriek en het museum bezoeken. Boek hier je rondleiding door Perugia inclusief lunch en een rondleiding door het chocoladehuis Perugina.

  1. Cappella di San Severo

De kapel van San Severo, voor het eerst gebouwd in de 15e eeuw, grenst aan de kerk en het klooster van de Camaldolesi, aanwezig sinds de 12e eeuw. Binnen vind je het enige overgebleven werk van Raffaello in Perugia: de schildering Trinità e Santi Benedettini e Camaldolesi (Drie-eenheid en Benedectijnse en Camaldolesi Heiligen).

Raffaello heeft dit werk nooit afgemaakt door zijn vroegtijdige dood in 1520. In zijn plaats voltooide Pietro Vannucci, ook bekend als Perugino, de schildering. De schildering van San Severo is daarom een dialoog door de tijd tussen twee van de belangrijkste figuren van de Italiaanse Renaissance, waarin de gratie van Vannucci samenleeft met de expressieve kracht van de jonge Raffaello.

  1. Arco dei Gigli

De Arco dei Gigli is naar het oosten gericht en is een van de vijf poorten van de Etruskische stadsmuren. Net als bij de andere Etruskische poorten zijn de originele travertijnen hoekstenen bewaard gebleven, terwijl de boog in de 13e eeuw werd vervangen door een puntige boog.

De oorspronkelijke ronde boog werd ook Porta Sole genoemd, verwijzend naar de vernielde oude deur, en Arco dei Montesperelli (Boog van Montesperelli), naar de adellijke familie die vlakbij woonde. Onder de boog liep de Etruskisch-Romeinse Straat (Decumanus), die een van de vijf Koninklijke Straten werd in de richting van de buitenwijken van Porta Sole. Vanaf 1535, na het bezoek van paus Paulus III Farnese, werd de boog “del Giglio” ("Van de Lelie") genoemd, omdat de lelie een symbool van zijn familie was.

  1. Chiesa San Fiorenzo

De Chiesa San Fiorenzo is een gotisch gebouw uit de 13e eeuw. Volgens de traditie ontstond het rond de 8e eeuw op de buitenste rand van de Etruskische muren. Het werd gerenoveerd in 1444 en werd intern gerenoveerd in de 18e eeuw op basis van de tekeningen van Pietro Carattoli. Binnen in de kerk verdienen een vaandel uit 1476 van Bonfigli en de graftombe van Alessi je aandacht.

  1. Palazzo del Capitano del Popolo

Het Palazzo del Capitano del Popolo is een groots gebouw aan de Piazza Giacomo Matteotti. Het wordt ook wel Palazzo del Bargello genoemd en werd gebouwd voor de overdracht van de rechterlijke macht tussen 1473 en 1481, door de Lombarden Gasparino d'Antonio en Leone di Matteo.

De geschiedenis van het paleis gaat hand in hand met die van het Piazza Grande aan de voorkant, oorspronkelijk een oude, volledig kunstmatige wal die in de tweede helft van de 13e eeuw werd gebouwd. De plattegrond van het plein rust in feite op een steunmuur op de klif en wordt in het oosten ondersteund door 14e eeuwse gewelven (Arconi genoemd) die in de daaropvolgende eeuw werden gebruikt als opslagplaatsen.

Het is een elegant renaissancegebouw met gotische details. Veel van de activiteiten van het stadsbestuur vonden hier plaats. Links van het Palazzo del Capitano del Popolo zijn bogen die leiden naar de Loggia dei Lanari en de Overdekte Markt uit 1932, evenals naar een groot panoramisch terras dat uitkijkt over de muur met uitzicht op Assisi, de berg Subasio en Torgiano.

  1. Waar overnachten in Perugia?

Ben je op zoek naar een aangenaam verblijf voor je bezoek aan Perugia, de hoofdstad van Umbrië? Overnachten in het historische centrum van Perugia heeft het voordeel dat je dicht bij de belangrijkste bezienswaardigheden, restaurants, en winkels bent. Je kan de stad makkelijk te voet verkennen en genieten van de sfeervolle middeleeuwse straatjes. Wij hebben alvast onze favorieten voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en pensions in Perugia.

  1. Mis niets: download onze gratis reisgids Umbrië

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Umbrië? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Umbrië met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Umbrië.

Umbrië

Gratis reisgids Umrbrië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?