10 mooiste bezienswaardigheden in het bloemrijke Spello: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 mooiste bezienswaardigheden in het bloemrijke Spello: wat zien & doen tijdens je bezoek?

2 augustus 2024 in Umbrië0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Spello + verblijftips

Spello is een charmant dorpje in Umbrië gelegen op een uitloper van de Monte Subasio tussen Assisi en Foligno. Het dorp heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd toen het bekend stond als Hispellum. Tijdens je bezoek geniet je van de serene en authentieke sfeer, adembenemende uitzichten en prachtige fresco's. Ook het historische centrum met zijn goed bewaarde Romeinse muren, indrukwekkende oude stadspoorten en de verschillende kerken, zijn absoluut de moeite waard om te bezoeken.

Ideaal voor een ontspannen dagtrip, waarbij je kan genieten van de charme en cultuur van een van de mooiste dorpen van Italië. Ontdek in deze blogpost de mooiste bezienswaardigheden in Spello.

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Spello

Spello bevindt zich in de regio Umbrië, in het hart van Italië. Het is ongeveer 30 minuten rijden van Perugia, de regionale hoofdstad en slechts een kwartier rijden van het beroemde Assisi en Foligno. Het dorpscentrum is op zich niet zo groot, je kan de belangrijkste bezienswaardigheden makkelijk te voet verkennen. Beschik je over een huurauto (deze kan je hier reserveren)? Dan kan je eventueel het dorp verlaten en de nabije omgeving ook verkennen. Hieronder vind je alvast de ligging van de mooiste bezienswaardigheden in Spello op de kaart.

  1. Het charmante, bloemrijke dorpscentrum

Misschien wel een van de leukste dingen om te doen tijdens je bezoek aan Spello is gewoon ronddwalen door het charmante dorpscentrum. De tijd lijkt hier wel stil te staan. Je wandelt er door een labyrint van steegjes. Het ene al wat pittoresker en levendiger dan het andere. De oude gebouwen waar hier en daar een cafeetje leuk boetiekwinkeltje in gevestigd zit, de bloemrijke balkons en de warme gastvrijheid van de bevolking dragen bij aan de gezelligheid van dit Umbrische dorpje.

Vergis je niet! De straten kunnen soms steil zijn en de gladde kasseien maken het niet altijd gemakkelijk (zeker niet bij warme temperaturen). Veel bergopwaarts wandelen, betekent natuurlijk ook wel genieten van adembenemende uitzichten. 😉
  1. Oude stadspoorten van Spello

Het historische centrum is omringd door de oude stadsmuren, waarin sommige toegangspoorten bewaard zijn gebleven. De oude stadspoorten zijn belangrijke overblijfselen van Spello's rijke verleden en weerspiegelen de strategische en culturele betekenis van de stad door de eeuwen heen.

De stad, oorspronkelijk bekend als Hispellum, werd in de Romeinse tijd gesticht als een belangrijke nederzetting in de Umbrië.Om de stad en haar inwoners te beschermen tegen vijanden, bouwden de Romeinen een robuust systeem van stadsmuren en poorten. Vroeger waren er heel wat, vandaag zijn er slechts enkele die je nog kan bezoeken. De belangrijkste zijn onder andere Porta Consolare (hoofdingang), Porta Venere en Porta Urbica.

Porta Consolare

De Porta Consolare is de meest bekende en belangrijkste toegangspoort van Spello. Bijzonder aan deze poort, gebouwd van Subasio-kalksteen, zijn de drie marmeren beelden uit de Romeinse Republiek die bovenop de poort zijn geplaatst. De poort werd in de middeleeuwen verder versterkt met een vierkante toren, die een extra verdedigingslaag toevoegde. De Porta Consolare diende als de hoofdingang van de stad en is nog steeds een van de best bewaarde poorten in Italië.

OVERNACHTINGSTIP: Boek hier een onvergetelijk verblijf in Spello.

Porta Venere

Een andere prominente poort is de Porta Venere, vernoemd naar de nabijgelegen tempel die aan de godin Venus was gewijd. Deze poort kenmerkt zich door drie grote gebogen openingen en wordt geflankeerd door twee achthoekige torens, bekend als de Torens van Properzio. De architectuur van de Porta Venere weerspiegelt de grandeur van de Romeinse bouwstijl en dient als een indrukwekkend voorbeeld van militaire architectuur uit die tijd.

Porta Urbica

De Porta Urbica is een minder bekende, maar even indrukwekkende poort die wordt gekenmerkt door zijn massieve bouw en de aanwezigheid van een kleine uitkijktoren aan één zijde. De poort fungeerde als een belangrijke toegang voor voetgangers en kleinere voertuigen en biedt een mooi uitzicht op het omliggende landschap.

Naast deze drie belangrijkste poorten zijn er nog andere toegangspunten, zoals de Porta dell'Arce en de Porta Montanara, die minder bekend zijn maar ook deel uitmaken van het historische netwerk van verdedigingswerken in Spello.
  1. Chiesa di Santa Maria Maggiore

De Chiesa di Santa Maria Maggiore is een van de belangrijkste kerken van Spello en herbergt de beroemde Baglioni-kapel, versierd met prachtige fresco's van Pinturicchio (1454-1513). Deze werken uit de renaissance zijn een hoogtepunt van de Italiaanse schilderkunst. De kerk zelf oogt misschien op het eerste zicht vrij sober, maar niets is minder waar. De kerk werd gebouwd in de 13de eeuw en kijkt uit op een prachtig plein langs de Via Consolare.

Baglioni-kapel

Neem zeker een kijkje binnenin de Baglioni-kapel, ook bekend als de Cappella Baglioni. De beroemde Italiaanse renaissancekunstenaar Pinturicchio schilderde hier in 1500, prachtige fresco's die het leven uitbeelden van de Maagd Maria, waaronder de "Annunciatie," de "Kruisiging," en de "Opdracht in de Tempel." De Baglioni-kapel wordt beschouwd als een van de meesterwerken van de Italiaanse schilderkunst uit de renaissance. Absoluut een bezoekje waard tijdens je stadswandeling door Spello.

  1. Torre di Properzio

Aan weerszijden van de Porta Venere bevinden zich de Torre di Properzio (Torens van Properzio). Deze twee Romeinse torens werden in de middeleeuwen aan de poort toegevoegd, ter versterking van de verdediging van de stad. De torens zijn vernoemd naar Propertius, een Romeinse dichter die in de regio werd geboren en wiens werk de klassieke literatuur heeft verrijkt.

De torens zijn opvallend vanwege hun achthoekige vorm, wat ongebruikelijk is voor torens uit die periode. Ze zijn gebouwd van dezelfde witte kalksteen als de Porta Venere en hebben meerdere verdiepingen, die waarschijnlijk werden gebruikt voor verdedigingsdoeleinden. Vanaf de torens heb je een panoramisch uitzicht over de stad en het Umbrische landschap.

  1. Chiesa di Sant'Andrea

Chiesa di Sant'Andrea werd gebouw in 1258 op de plek van een oudere kerk. De kerk werd waarschijnlijk gebouwd door de Franciscanen, wat blijkt uit de eenvoudige maar elegante stijl die kenmerkend is voor franciscaanse architectuur. De gevel van de kerk is relatief sober, met een portaal dat wordt gekenmerkt door gotische elementen en een enkele roosvenster boven de ingang.

Het interieur van de kerk is eveneens vrij eenvoudig maar herbergt enkele belangrijke kunstwerken. Je vindt er onder andere het altaarstuk van Pintoricchio dat de "Madonna en Kind met Heiligen" voorstelt en ook verschillende andere waardevolle schilderijen, een mooi bewaard gebleven houten kruisbeeld en een reeks fresco's die bijdragen aan de artistieke rijkdom van het interieur.

  1. Villa Fidelia

Villa Fidelia (of Villa Costanzi) is een prachtig landgoed met een weelderig park net buiten het dorpscentrum van Spello. De geschiedenis van Villa Fidelia is complex en gaat terug tot de Romeinse tijd. De huidige villa is gebouwd in de 16e eeuw door de familie Urbani op de overblijfselen van een heiligdom.

Door de eeuwen heen heeft het landgoed meerdere verschillende eigenaars gehad en onderging verschillende renovaties en uitbreidingen waaronder ook het aanleggen van de prachtige tuinen in de stijl van Italiaanse Renaissance. De villa zelf staat vooral bekend om haar elegante architectuur, met kenmerken van zowel de renaissance als de barokstijl. Ook de ruimtes binnen zijn rijkelijk versierd met fresco's en andere religieuze kunstwerken.

  1. Palazzo Comunale di Spello

Gelegen op het Piazza della Repubblica, een van de centrale pleinen in Spello, bevindt zich het Palazzo Comunale. Dit paleis herbergt het stadhuis van Spello en een interessante collectie archeologische vondsten en kunstwerken. Het gebouw zelf dateert oorspronkelijk uit de middeleeuwen en weerspiegelt de typische architectonische stijl van die tijd. Binnenin het stadhuis bevinden zich enkele belangrijke ruimtes met historische én artistieke waarde waaronder Sala delle Volte, Sala dell'Editto en Sala degli Zuccari. Bekijk ook even de robuuste klokkentoren, Torre dell'Orologio die aan het Palazzo Comunale is bevestigd.

  1. Pinacoteca Civica e Diocesana di Spello

Zit het weer even tegen? Wandel dan snel even Palazzo dei Canonici binnen dat Pinacoteca Civica e Diocesana di Spello huisvest (oftwel het stedelijke kunstmuseum van Spello). Het museum herbergt een diverse collectie van schilderijen en kunstwerken uit verschillende periodes. Het museum is vooral bekend om zijn schilderijen van Umbrische kunstenaars, waaronder enkele meesterwerken van Pinturicchio (Bernardino di Betto). Pinturicchio’s werk, met name zijn fresco’s en schilderijen, speelt een prominente rol in de collectie van het museum.

LEESTIP: Mis niets tijdens je bezoek met onze gratis reisgids Umbrië.

  1. Chiesa di Sant’Anna

De Chiesa di Sant'Anna is iets moderner in vergelijking met sommige andere kerken in Spello. De kerk werd gebouwd in de 19e eeuw en is gewijd aan heilige Anna, de moeder van de Maagd Maria. De gevel van de kerk oogt vrij eenvoudig en de architectuur weerspiegelt de stijl van de 19e eeuw, met enkele neoclassicistische elementen. Binnenin de Chiesa di Sant'Anna kan je enkele religieuze kunstwerken bekijken.

  1. Villa dei Mosaici di Spello

Villa dei Mosaici di Spello dateert uit de Romeinse periode, gebouwd in opdracht van een rijke Romeinse familie tussen de 1e tot 3e eeuw na Christus. De ruïnes van de villa werden echter later ontdekt in 2005 tijdens bouwwerkzaamheden in de regio. Sindsdien zijn er archeologische opgravingen uitgevoerd om meer te leren over de structuur en de geschiedenis van de villa.

Een van de belangrijkste ontdekkingen die men gedaan heeft waren de prachtig bewaarde mozaïeken die de vloeren van de villa sierden. Deze mozaïeken zijn bijzonder waardevol vanwege hun schoonheid en de complexiteit van de ontwerpen. Ze beelden onder andere mythologische scènes, dierfiguren en geometrische patronen uit. Naast de mozaïeken zijn er ook nog andere kunstwerken en decoratieve elementen gevonden, zoals fragmenten van fresco's en sculpturen.

  1. Infiorata, het bloemenfestival van Spello

Een heel bijzonder moment in Spello, is Infiorata. Ieder jaar vindt dit eeuwenoude event plaats op de zondagochtend van Corpus Christi, dat zo'n 60 dagen na Pasen valt. Er is dus geen vaste datum, je zal de officiële website in het oog moeten houden als je dit event graag eens wilt bijwonen.

Tijdens dit traditionele festival, dat gevierd wordt ter gelegenheid van Corpus Domini, worden de straten van Spello omgetoverd tot prachtige bloementapijten. Het is tevens niet zomaar een festival dat op 123 georganiseerd wordt, het vraagt maanden voorbereiding. Vrijwilligers en lokale kunstenaars verzamelen gedurende het hele jaar bloemen en bladeren om hun eigen ontwerpen tijdens het bloemenfestival mogelijk te maken.

Het is werkelijk prachtig om te zien. Het straatbeeld van Spello wordt volledig omgetoverd tot een levendig canvas van kleurrijke bloemenschilderijen. Elk kunstwerk is vaak geïnspireerd door religieuze thema’s, historische figuren of natuur. Bovendien is het niet alleen een streling voor het oog maar ook nog eens ten goede van je reukzin. Meer info over het event.

  1. Mis niets: download onze gratis reisgids Umbrië

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Umbrië? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Umbrië met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Umbrië.

Umbrië

Gratis reisgids Umbrië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?