Wandelvakantie in Umbrië: 10 x mooiste wandelgebieden in het groene hart van Italië + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wandelvakantie in Umbrië: 10 x mooiste wandelgebieden in het groene hart van Italië + tips

22 augustus 2024 in Umbrië0 reacties

Overzicht met de mooiste wandelingen en hikes in Umbrië: welke zeker doen? + tips

Hoewel het misschien minder bekend is dan sommige andere Italiaanse regio's zoals Toscane of de Dolomieten, heeft Umbrië zo zijn eigen unieke charme die wandelaars weet aan te trekken. De regio wordt vaak "het groene hart van Italië" genoemd, en biedt een rijke mix van natuurlijke schoonheid: van glooiende heuvels bedekt met olijfboomgaarden en wijngaarden tot de ruigere bergen van de Apennijnen. Ook kan je er rustig rondkuieren in de sfeervolle dorpen langs de historische bezienswaardigheden.

Ontdek in deze blogpost de mooiste wandelingen en wandelgebieden in Umbrië.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Umbrië

Reisgids
Vliegtickets2u vliegen naar Perugia, richtprijs € 69 vergelijk prijzen bij Cheaptickets, Transavia of Momondo
VerblijvenOvernachtingen in Umbrië:
HuurautoNog geen huurauto? Reserveer deze dan op voorhand bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Monte Subasio

Monte Subasio, met een hoogte van 1.290 meter, maakt deel uit van het Parco del Monte Subasio en vormt een belangrijk natuurlijk en spiritueel landschap in Midden-Italië. Monte Subasio is een afgeplatte berg die opvalt door zijn ronde vorm en weidse uitzichten. De hellingen van de berg zijn bedekt met uitgestrekte bossen, open graslanden waar paarden staan te grazen en je wilde bloemen kan spotten, afhankelijk van het seizoen.

Vanwege de hoogte en ligging heb je vanaf de Monte Subasio spectaculaire panorama's over de omliggende heuvels, valleien en zelfs de stad Assisi, die tegen de westelijke flank van de berg ligt. Er zijn verschillende uitzichtpunten zoals Croce di Sasso Piano (bekijk ligging) waar je even kan pauzeren en de prachtige omgeving kan opnemen.

Monte Subasio is nauw verbonden met de geschiedenis en spiritualiteit van Sint Franciscus van Assisi. De berg was een belangrijke plaats voor meditatie en gebed voor de heilige en zijn volgelingen, de franciscanen. De Eremo delle Carceri, een kluizenarij gelegen op de berg, is een van de belangrijkste spirituele locaties op Monte Subasio. Dit kloostercomplex, waar Sint Franciscus zich terugtrok om te bidden, is nu een belangrijke bestemming voor pelgrims en toeristen die de omgeving bezoeken.

Een andere populaire wandeling in het park is de Anello di Monte Subasio. Parkeer de wagen bij Parcheggio degli Stazzi aan de rand van het grote weiland op de top van de berg Subasio (bekijk ligging). Deze lusvormige wandeling van 16 kilometer waarbij je door de prachtig gekleurde valleien van de Monte Subasio wandelt, langs het zinkgat van Mortaro Grande en Croce di Sasso Piano, een bijzonder panoramisch punt. Je kan de wandelroute ook beginnen in Assisi, bekijk hier de wandeling.

  1. De Valnerina

De Valnerina is een schilderachtige vallei, die wordt gevormd door de rivier de Nera, een zijrivier van de Tiber. De naam "Valnerina" betekent letterlijk "Vallei van de Nera". De Valnerina strekt zich uit van de zuidelijke Apennijnen tot aan het stadje Terni en is een belangrijk onderdeel van het Parco Nazionale dei Monti Sibillini, hoewel het grootste deel van de vallei zich net buiten de grenzen van het nationale park bevindt.

Deze regio staat bekend om zijn ongerepte natuurlijke schoonheid, historische dorpjes, en adembenemende berglandschappen waar verschillende wandelroutes langs lopen die variëren van eenvoudige wandelingen tot meer uitdagende bergtochten. Geniet er van de groene heuvels, beboste paden, kristalheldere rivieren, en historische dorpjes die doordrenkt zijn van cultuur en traditie.

Sentiero delle Cascate

Een populair wandelpad in deze vallei is de Sentiero delle Cascate in Terni. Dit wandelpad van 12 kilometer brengt je langs imposante bergtoppen en indrukwekkende watervallen, waaronder de beroemde Marmore-watervallen aan het einde van de vallei.

WANDELTIP: Ontdek de schoonheid van de Marmore watervallen tijdens een gegidste wandeltour. Deze wandeltour is inclusief een heerlijke Umbrische lunch in een lokaal restaurant. Boek hier je privéwandeling naar de Marmore watervallen met gids.

Met een hoogte van 165 meter vormen ze een van de hoogste kunstmatige watervallen in Europa. In totaal zijn er 3 watervallen, oorspronkelijk aangelegd door de Romeinen in het jaar 271 v. Chr. Hiermee wouden ze de voortdurende overstromingen tegengaan en meteen ook de moerassen droogleggen die zorgden voor ziektes. De watervallen vormen niet alleen een prachtig decor voor een stevige wandeling maar ook om te wildwatervaren, raften of kajakken. Meer info over de Marmore watervallen.

  1. Parco Nazionale dei Monti Sibillini

Het Parco Nazionale dei Monti Sibillini is een van de meest indrukwekkende nationale parken in Italië, gelegen in de Apennijnen op de grens van de regio's Umbrië en Le Marche, rondom de 2500 meter hoge Monte Vettore. Het park is zeer geliefd onder wandelaars, bergbeklimmers en natuurliefhebbers, en met een beetje geluk is het mogelijk om een aantal bijzondere bewoners, zoals wolven, steenarenden en valken, te spotten.

Aan de voet van de Monte Sibillini vind je de Pian Grande, op een hoogte van 1500 meter (bekijk ligging). Deze vlakte van 20 vierkante meter verandert in het voorjaar in een prachtige bloemenzee van geel, rood en blauw. Dit is goed te bezoeken vanuit het dorpje Castelluccio di Norcia, het hoogstgelegen dorpje van de Apennijnen op een hoogte van 1450 meter.

Monte Vettore, de blikvanger van het gebied

De Monte Vettore, piekt op 2476 meter boven de zeespiegel en is het hoogste punt van de Italiaanse regio Marche. De Monte Vettore wordt omgeven door roodachtige kliffen en kan je het hele jaar door beklimmen. In de zomer is de normale route een relatief gemakkelijke wandeling. In de winter wordt de weg naar de Forca di Presta bergpas tussen Castelluccio en Arquata del Tronto altijd goed onderhouden, al krijg je dan met dikke pakken sneeuw, lage temperaturen en een snijdende wind te maken, waar deze berg beroemd om is.

WANDELTIP: Bekijk zeker onze wandelroute naar de top van de Monte Vettore.

  1. Via di Francesco, pelgrimstocht vanuit Assisi

De pelgrimstocht naar Santiago de Compostella ken je waarschijnlijk wel, maar ook in Umbrië kan je een pelgrimsroute volgen. Assisi is namelijk het startpunt van de Via di Francesco, een pelgrimsroute die zich uitstrekt van Toscane, door Umbrië naar Rome. Assisi is de geboorteplaats van Sint Franciscus en heeft er een groot deel van zijn leven doorgebracht. Hij wordt door velen herinnerd als een natuurliefhebber (zijn preek voor een publiek van vogels is een van de legendes van zijn leven). UNESCO heeft de Franciscaanse structuren van Assisi in 2000 collectief aangewezen als Werelderfgoed.

Via di Francesco, de weg van Franciscus

De route volgt het pad dat Sint Franciscus met zijn volgelingen aflegde tijdens zijn spirituele reis. De route is verdeeld in verschillende etappes, beslaat in totaal ongeveer 320 kilometer en voert je langs verschillende plekken waar de heilige zijn sporen achterliet. Het Umbrische deel van deze route loopt door weelderige bossen, langs olijfgaarden, kloosters en kapellen maar ook historische steden zoals Spoleto, Gubbio en Todi leiden.

De bekendste plekken op de pelgrimsroute zijn onder meer de Basiliek van Sint Franciscus die zijn relieken herbergt, La Verna (de berg waar Franciscus de stigmata ontving) en het middeleeuwse Gubbio beroemd om het verhaal van Sint Franciscus en de wolf. Meer info op de officiële website.

OVERNACHTINGSTIP: Langs de route zijn er talloze accommodaties beschikbaar, variërend van eenvoudige pelgrimsherbergen tot comfortabele hotels en agriturismo's. Boek hier je verblijf langs de pelgrimsroute.

  1. Wandelen rond Lago Trasimeno

Het Gardameer (Lago di Garda) en het Comomeer (Lago di Como) klinkt je ongetwijfeld bekend in de oren, maar heb je ook al eens gehoord van Lago Trasimeno? Dit prachtige meer is het grootste meer in de regio Umbrië en het op drie na grootste in Italië.

Het meer is een ideale vakantiebestemming als je op zoek bent naar een rustige plek waar toch heel wat te zien en te beleven valt. Het meer wordt omringd door prachtige landschappen, historische bezienswaardigheden en charmante dorpjes waar de tijd wel lijkt stil te staan. De wandelpaden die langs het meer lopen zijn goed aangegeven en variëren in lengte en moeilijkheidsgraad. Een van de bekendste wandelingen is de Sentiero del Trasimeno, een lusvormige wandelroute van maar liefst 70 kilometer lang rond het meer. Je kan er ook voor kiezen om slechts enkele etappes te wandelen. Bekijk hier de wandelroute.

Naast wandelen kan je er ook talloze activiteiten ondernemen: een boottocht naar de eilanden middenin het meer, ontspannen op de stranden of genieten van de lokale specialiteiten in de vele restaurants en trattoria's rond het meer, maar ook watersporten waaronder windsurfen, kajakken en vissen. Kortom, meer dan genoeg om hier enkele dagen te vertoeven.

OVERNACHTINGSTIP: Boek hier alvast je verblijf aan Lago Trasimeno.

  1. Wandel naar Monte Castiglione

Deze gezinsvriendelijke wandeling, vertrekt vanaf de parkeerplaats Gosparini (bekijk ligging) en loopt naar Monte Castiglione (802 meter). Monte Castiglione is een berg gelegen in de nabijheid van het Parco Nazionale dei Monti Sibillini en is omgeven door dichte bossen, graslanden, en oude paden die vroeger werden gebruikt door herders. Deze wandeling biedt een mix van verharde wegen en paden, met als hoogtepunt het panoramische uitzicht dat zich uitstrekt van de Niccone-vallei tot aan de Apennijnen, inclusief de kleine steden op de omliggende pieken en het gehele bekken van het Trasimeense meer.

Ontdek het Trasimeensemeer tijdens een begeleide tour of excursie

  1. Giro dei Condotti in Spoleto

De “Giro dei Condotti” is een panoramisch pad dat rond de historische stad Spoleto slingert. De naam "Giro dei Condotti" verwijst naar de oude waterkanalen (condotti) die langs de route lopen. Deze kanalen werden oorspronkelijk aangelegd om water van de Monteluco-berg naar de stad Spoleto te brengen. Hoewel ze niet meer in gebruik zijn, vormen ze een belangrijk deel van het historische en technische erfgoed van de regio.

Een van de hoogtepunten tijdens deze wandeling is het uitzicht op Ponte delle Torri, een imposant Romeins aquaduct dat de vallei overspant en een van de meest herkenbare bezienswaardigheden van Spoleto is. Aan de ene kant van de brug heb je zicht op Rocca Albornoziana en de andere kant Fortilizio dei Mulini. Vanaf het pad kan je ook de Monteluco-berg zien, een andere populaire wandelbestemming. De wandelroute is vrij eenvoudig, goed gemarkeerd en volgt een lusvormige route. Bekijk de wandelroute hier.

  1. Wandeling naar Stifone via de Nera-kloven

Dit gemakkelijke wandelpad begint in Narni bij de parking nabij Ponte d'Augusto (bekijk ligging). Het pad volgt de voormalige spoorweg langs de rivier de Nera. Het leidt naar Stifone en de Gole del Nera, langs de Galleria San Cassiano tunnel en Fonte Santa Rosa. Steek de rivier de Nera over via de brug naar Stifone. Daar vind je een oude krachtcentrale die watermolens gebruikte die werden aangedreven door ezels en ossen. Net voor de dam heeft het kristalheldere water een prachtige smaragdkleur.

  1. Volg ook een van onze stadswandeling in de oude steden

Naast de natuurgebieden en prachtige landschappen waar je kan wandelen, kent Umbrië natuurlijk ook tal van schilderachtige wijndorpjes en historische steden. Wil je tijdens je roadtrip door de Umbrië deze plekjes verkennen? Gebruik dan een van onze stadswandelingen en ontdek de verborgen juweeltjes van deze regio.

LEESTIP: Of koop onze uitgebreide reisgids Umbrië en volg onze rondreis door deze prachtige regio Umbrië, incl. stadswandeling en bezienswaardigheden.

  1. Wandelen rond de olijf- en wijngaarden in Umbrië

Het landschap van Umbrië is prachtig en gevarieerd, met zijn heuvels bedekt met wijngaarden en olijfbomen die een schilderachtige achtergrond bieden voor een mooie, rustgevende wandeling tijdens je vakantie in Umbrië. Wandel door de talloze olijf- en wijngebieden waar je de kans krijgt om bij te leren over de traditionele landbouwpraktijken en de productie van olijfolie en wijn. Vaak zijn er lokale wijnhuizen en olijfboerderijen waar je even kan stoppen voor een proeverij of een rondleiding.

  1. Mis niets: download onze gratis reisgids Umbrië

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Umbrië? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Umbrië met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Umbrië.

Umbrië

Gratis reisgids Umbrië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?