Vakantie aan het Trasimeense Meer in Umbrië: 15 x wat zien & doen aan Lago Trasimeno

Volledige reisgids kopen voor € 10

Vakantie aan het Trasimeense Meer in Umbrië: 15 x wat zien & doen aan Lago Trasimeno

19 augustus 2024 in Umbrië0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden aan Lago Trasimeno + verblijftips

Lago Trasimeno, het op drie na grootste meer van Italië, ligt in Umbrië, op de grens met Toscane. Het meer, omgeven door glooiende heuvels en pittoreske dorpen, is een erg populaire bestemming in deze regio.

Er is voor ieder wat wils: je kan er ontspannen op de stranden, varen naar de eilanden in het meer, zoals Isola Maggiore, of wandelen en fietsen langs de paden rondom het meer. Daarnaast bieden de omliggende steden en dorpen, zoals Castiglione del Lago en Passignano sul Trasimeno, charmante middeleeuwse straatjes, lokale markten en authentieke Italiaanse gastronomie. Ontdek in deze blogpost de mooiste bezienswaardigheden aan Lago Trasimeno.

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de ligging van Lago Trasimeno

Lago Trasimeno ligt in de provincie Perugia, in het noorden van de regio Umbrië, aan de grens met Toscane. Het meer ligt ongeveer 25 kilometer ten noorden van de stad Perugia en ongeveer 50 kilometer ten zuiden van de stad Arezzo in Toscane.

Rondom het meer bevinden zich verschillende charmante steden en dorpen, zoals Castiglione del Lago en Passignano sul Trasimeno, maar ook prachtige landschappen waar je kan wandelen of fietsen. Hieronder alvast de ligging van het meer en de belangrijkste bezienswaardigheden.

RONDREIS: Ontdek Lago Trasimeno en omgeving tijdens onze uitgestippelde 8-daagse rondreis door Umbrië en Toscane.

  1. Vakantie aan Lago Trasimeno, het Trasimeense Meer

Het Gardameer (Lago di Garda) en het Comomeer (Lago di Como) klinkt je ongetwijfeld bekend in de oren, maar heb je ook al eens gehoord van Lago Trasimeno? Dit prachtige meer is het grootste meer in de regio Umbrië en het op drie na grootste in Italië.

Het meer is een ideale vakantiebestemming voor wie op zoek is naar een rustige plek waar toch heel wat te zien en te beleven valt. Het meer wordt omringd door prachtige landschappen, historische bezienswaardigheden en charmante dorpjes waar de tijd wel lijkt stil te staan.

Je kan er ook talloze activiteiten ondernemen: een boottocht naar de eilanden middenin het meer, ontspannen op de stranden of genieten van de lokale specialiteiten in de vele restaurants en trattoria's rond het meer, maar ook watersporten waaronder windsurfen, kajakken en vissen. Kortom, meer dan genoeg om hier enkele dagen te vertoeven.

OVERNACHTINGSTIP: Boek hier alvast je verblijf aan Lago Trasimeno.

  1. Castiglione del lago

Castiglione del Lago is een charmant middeleeuws stadje gelegen op een heuvel aan de westelijke oever van het meer. De stad, dat ooit een eiland was voordat het werd verbonden met het vasteland, behoort tot de "I Borghi Piú belli d’Italia", oftewel een van de mooiste dorpjes van Italië.

Het is één van de populairste trekpleisters aan het Trasimenomeer. Het historische centrum, omgeven door goed bewaarde stadsmuren en nog drie in tact gebleven stadspoorten, neemt je als het ware even mee terug naar de middeleeuwen. Wandel door de smalle steegjes met traditionele winkels met leuke souvenirs maar ook lokale specialiteiten, gezellige cafés, en restaurants waar je kan genieten van een lekkere gelato op het dorpsplein Piazza Giuseppe Mazzini met zicht op de klokkentoren.

De belangrijkste bezienswaardigheid van Castiglione del Lago is ongetwijfeld het Rocca del Leone, een vijfhoekig fort uit de 13e eeuw, dat strategisch is gebouwd om het meer te bewaken. Vanuit het kasteel heb je een adembenemend uitzicht over Lago Trasimeno en de omliggende regio.

Daarnaast vind je in Castiglione del Lago het Palazzo della Corgna, een renaissancepaleis dat ooit de residentie was van de adellijke familie Della Corgna. In het paleis kan je enkele prachtige fresco's zien en het geeft een goed beeld van de rijke geschiedenis van de regio.

RONDLEIDING: Ontdek mooiste plekken van de stad tijdens een rondleiding door Castiglione del Lago met een deskundige gids, inclusief een bezoek aan een wijnmakerij met proeverij van wijnen en typische lokale producten. Boek hier je rondleiding Castiglione del Lago + wijntour.

  1. Passignano sul Trasimeno

Aan de overkant van Castiglione del lago ligt Passignano sul Trasimeno, een gezellig vissersdorp. Passignano sul Trasimeno is een doolhof van smalle, geplaveide straatjes die omhoog leiden naar het middeleeuwse fort, de Rocca di Passignano. Vanaf het goed bewaard gebleven fort, dat boven het stadje uittorent, heb je een panoramisch uitzicht.

Passignano sul Trasimeno heeft een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de Etruskische en Romeinse tijd, wat te zien is in de overblijfselen en artefacten die in de omgeving zijn gevonden. Het stadje heeft ook een sterke maritieme traditie, wat zichtbaar is in de jaarlijkse Palio delle Barche, een spectaculaire bootrace die elk jaar in juli plaatsvindt.

  1. Castel Rigone

Ongeveer 10 km van Passignano ligt Castel Rigone. Deze stad is vooral bekend om zijn goed bewaard gebleven historische kern en de Sanctuario della Madonna dei Miracoli, een prachtige renaissancistische kerk gebouwd in de late 15de eeuw net buiten het dorp. Deze kerk is vooral beroemd om haar elegante renaissancearchitectuur en de rijke decoraties binnenin, waaronder waardevolle fresco's en kunstwerken van lokale kunstenaars.

Elk jaar in augustus komt Castel Rigone tot leven met de Festa dei Barbari, een kleurrijk festival dat de geschiedenis van het dorp viert met middeleeuwse kostuums, muziek, en traditionele gerechten. Dit evenement trekt bezoekers uit de hele regio en biedt een unieke kans om de cultuur en tradities van het dorp te ervaren. Absoluut een aanrader als je tijdens deze periode een vakantie boekt aan Lago Trasimeno.

FIETSTOUR: Ontdek het Trasimenomeer vanop een E-bike.

  1. Magione

Magione heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen en staat bekend om zijn strategische ligging aan de oude handelsroutes tussen Perugia en Toscane.

Magione heeft zijn naam te danken aan het Castello dei Cavalieri di Malta, een indrukwekkend kruisvaarderskasteel dat in de 12e eeuw werd gebouwd door de Ridders van Malta als toevluchtsoord voor pelgrims die over de Via Francigena op weg waren naar Rome. Dit goed bewaarde kasteel, dat nog steeds het centrum van de stad domineert, herbergt tegenwoordig culturele evenementen en tentoonstellingen.

Het historische centrum van Magione is een doolhof van smalle straatjes, oude stenen huizen, en gezellige pleinen zoals Piazza Carpine. Hier vind je tal van traditionele trattoria's en lokale ambachtswinkels waar de sfeer van het oude Umbrië nog sterk aanwezig is.

Een belangrijk monument in Magione is de oude Torre dei Lambardi, een toren uit de 13e eeuw die vroeger deel uitmaakte van het verdedigingssysteem van de stad. Vanaf de toren heb je een prachtig panorama op de glooiende heuvels, olijfgaarden, en wijngaarden in de nabije omgeving.

  1. Monte del Lago

Monte del Lago is een klein dorp gelegen op een voorgebergte met uitzicht op het meer van Trasimeno tussen Torricella en San Feliciano. Het beschikt over een verdedigingsmuur die werd gebouwd in 1312, toen de gemeente Perugia, uit angst voor een aanval van keizer Hendrik VII, de versterking van kastelen langs de oever van het meer bevorderde.

Het kasteel van Monte del Lago vertegenwoordigde al snel een strategische plek op het platteland. Tijdens de pauselijke heerschappij in de 16de eeuw werd het de administratieve zetel van de Camera Apostolica, omdat het kleine voorgebergte de controle over een groot deel van het meerbekken mogelijk maakte.

Een klein stukje ten zuiden van Monte del Lago vind je ook de ruïnes van Castello di Zocco. Door de eeuwen heen was dit een van de machtigste militaire nederzettingen in de omgeving, met zeven torens, waarvan er nu nog vijf over zijn, drie poorten en imposante versterkte muren. Het werd gebouwd in 1274, naast een Franciscaner klooster.

  1. Maak een boottocht naar Isola Maggiore

Vanaf de noordelijke oever van het meer kan je een boottocht maken naar Isola Maggiore, het - ondanks de naam die anders doet blijken - op één na grootste eiland in het meer. Isola Maggiore staat bekend om zijn serene schoonheid en de iconische band met de Heilige Franciscus van Assisi, die volgens de overlevering in 1211 op het eiland verbleef. Een standbeeld van de heilige herinnert aan zijn spirituele retraite tijdens de vastentijd.

Het eiland is op zich niet zo groot, het dorp zelf bestaat uit een geplaveide hoofdstraat (bekijk ligging) met oude huizen waaronder Capitano del Popolo (waar tegenwoordig het plaatselijke toeristenbureau gevestigd zit), de kerk van San Salvatore en restaurants. Het eiland herbergt ook het Museo del Merletto, een klein maar fascinerend museum gewijd aan de traditionele kantwerkkunst, die ooit door de vrouwen van het eiland werd beoefend.

Je kan het eiland verkennen via een dicht netwerk van wandelpaden die langs het meer of door de bossen slingeren, omringd door stilte die enkel wordt verstoord door de geluiden van de natuur. Geniet van het uitzicht op de groene omgeving omringd door olijfgaarden waar olijfbomen gedijen op de zonnige hellingen, cipressen, kleurrijke bloemen en natuurlijk ook het meer. Heilige Franciscus koos niet voor niets Isola Maggiore als toevluchtsoord voor zijn retraite.

Om het eiland te bereiken, kan je de veerboot nemen vanuit de steden als Tuoro sul Trasimeno, Passignano sul Trasimeno en Castiglione del Lago. De kortste en meest frequente verbinding is naar het nabijgelegen Tuoro. Bekijk hier de vaartijden van de ferry's.
  1. Of naar Isola Polves

Isola Polves is het grootste van de drie eilanden in het Trasimenomeer. Het eiland werd bezocht door de Etrusken en de Romeinen. In de Middeleeuwen onderwierpen de inwoners zich aan Perugia. In die periode werden enkele kerken en een kasteel gebouwd om het dorp te beschermen en te verdedigen. Er woonden monniken van de Benedictijnse en Dominicaanse ordes. In 1841 werd het eiland privé-eigendom en werd het gebruikt als jachtgebied. In 1973 verwierf de provincie Perugia het eiland Polvese en in 1974 werd het uitgeroepen tot natuurreservaat.

Net als de andere eilanden in Lago Trasimeno, heeft Isola Polvese uitgestrekte olijfgaarden, die bijdragen aan de traditionele productie van olijfolie en kan je er mooie wandelingen langs het water maken. Tot de belangrijkste monumenten van het eiland behoren de kerk van de heiligen Giuliano en Secondo, het klooster van de Olivetanen en het middeleeuwse kasteel Castello di Polvese. Het eiland is gemakkelijk bereikbaar met een veerboot vanuit verschillende plaatsen rondom het meer, zoals San Feliciano.

  1. Ontspannen op en rond het meer

De steden en dorpen rondom het Trasimeense meer zijn absoluut een bezoekje waard, maar je kan er ook een dagje tussen uit knijpen om te genieten van het zonnetje op één van de vele stranden rondom het meer. Verspreid over de verschillende steden en dorpen vind je stranden en openbare plekken waar je kan genieten van een plons in het water of gewoon wat kan zonnebaden. Enkele populaire plekken hiervoor zijn Lido di Tuoro, Sualzo Beach in Passignano sul Trasimeno en Zocco Beach in San Feliciano.

Wie liever het water op gaat, kan dat natuurlijk ook! Hieronder enkele watersporten die je kan ondernemen op het meer:

  • De constante wind en waterdiepte maken het Trasimeense meer ideaal om te windsurfen en kitesurfen. Op het strand van Castiglione del Lago is de Kitemaniak gevestigd, die lessen en materiaal verhuurt voor kitesurfen (bekijk ligging).
  • Je kan er ook wakeboarden, zeilen, suppen en kanovaren.
  • Motorbootjes zijn toegestaan en er zijn overal steigertjes en haventjes om aan te leggen.
  1. Panicale

Het authentieke dorp Panicale ligt niet aan de oevers van het meer, maar bovenop een heuvel net zoals Castel Rione en Magione. Het dorp heeft een charmante uitstraling, met smalle straatjes en historische gebouwen. Het is er niet zo toeristisch als andere steden rondom Lago Trasimeno, wat bijdraagt aan de authenticiteit van het dorp en de rustige sfeer die hier in de straten rondhangt.

Panicale heeft een concentrische structuur met huizen die rond het hoogste punt zijn gebouwd. Hierdoor zal je ook wat trappen moeten doen om je naar hoger gelegen delen van het dorp te brengen. Vanaf het hogergelegen deel kan je dan de middeleeuwse architectuur bewonderen en genieten van het prachtige uitzicht over het Lago Trasimeno. Bezoek er zeker het indrukwekkende Palazzo del Podestà en de kerk van San Michele Arcangelo op het Piazza Umberto I, het hart van de stad.

  1. Tuoro sul Trasimeno

Tuoro sul Trasimeno is vooral bekend om de Slag bij het Trasimeno-meer, een belangrijke historische gebeurtenis tussen de Romeinen en de Carthagers. Deze slag vond plaats in 217 v.Chr. tijdens de Tweede Punische Oorlog en was een van de grootste overwinningen van Hannibal over de Romeinse legers (meer info hierover lees je hier).

In Tuoro sul Trasimeno zijn er nog steeds ruïnes en archeologische resten te vinden die herinneren aan deze historische gebeurtenis. Verken de stad en het gebied er rond en kom meer te weten over de strategische betekenis van de slag en de gevolgen ervan voor de Romeinse en Carthaagse geschiedenis. Wie zich graag wilt verdiepen, kan een bezoekje brengen aan het Hannibal Museum op het Piazza Giuseppe Garibaldi. Andere belangrijke bezienswaardigheden zijn Palazzo della Capra en de kerk van Santa Maria Maddalena.

  1. San Feliciano

San Feliciano heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd, wat blijkt uit de historische overblijfselen en het karakter van het dorp. Het dorp heeft zijn oorspronkelijke charme behouden, met smalle straatjes en oude stenen huizen die een authentieke Italiaanse sfeer uitstralen. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden die je hier kan bezichtigen is het Museo della Pesca, dat gewijd is aan de traditionele visserij op Lago Trasimeno.

Dit boeiende museum biedt inzicht in de visserijgeschiedenis van het meer aan de hand van tentoonstellingen van oude visnetten, boten en gereedschappen die door lokale vissers zijn gebruikt. Men benadrukt de belangrijke rol die de visserij heeft gespeeld in het leven van de gemeenschap door de eeuwen heen. Wandel na je bezoek aan het museum ook nog even door de kleine haven en geniet van de heerlijke visgerechten op een van de terrasjes met uitzicht over het meer.

LEESTIP: Ontdek nog meer van deze prachtige Italiaanse regio en download onze reisgids Umbrië, incl. rondreis en talloze bezienswaardigheden.

  1. Campo del Sole

Vlakbij Tuoro sul Trasimeno, bij Punta Navaccia ligt Campo del Sole, een openlucht beeldentuin met een dertigtal stenen beelden. De kunstzinnige zuilen werden geplaatst tussen 1985 en 1989 naar een idee van de bekende Italiaanse kunstenaar Pietro Cascella. Het wordt ook wel eens ‘het Stonehenge van Umbrië’ genoemd. Ieder beeld is ruim vier meter hoog en is gemaakt van pietra serena, de lokale grijze steensoort.

  1. Montepulciano

Montepulciano ligt niet aan het Trasimeense Meer maar wat verder op één van de hoogste heuvels van Toscane. Verblijf je meerdere dagen aan Lago Trasimeno, dan kan je zeker een daguitstap overwegen naar deze stad dat wereldwijd bekend staat om zijn heerlijke wijnen. Wandel langs de prachtige woningen en historische gebouwen welke nog steeds getuigen van kracht en rijkdom van de nobele families in de 14e en 15e eeuw.

Aan het Piazza Grande liggen enkele van de mooiste bouwwerken zoals de 16de-eeuwse Dom van Montepulciano en het Palazzo Comunale met bijbehorende toren. Eenmaal bovenop de stadsmuren en vanaf de vestingtorens geniet je trouwens van een schitterend uitzicht over Montepulciano en de omliggende valleien. Wanneer je hier op bezoek bent, kan je overal proeven van de fameuze lokale wijn, de Vino Nobile di Montepulciano.

TOURS: Wil je graag Montepulciano bezoeken met een georganiseerde tour? Dat kan! Bekijk het volledige aanbod tours en excursies in Montepulciano.

  1. Wandel naar Monte Castiglione

Deze gezinsvriendelijke wandeling, vertrekt vanaf de parkeerplaats Gosparini (bekijk ligging) en loopt naar Monte Castiglione (802 meter). Monte Castiglione is een berg gelegen in de nabijheid van het Parco Nazionale dei Monti Sibillini en is omgeven door dichte bossen, graslanden, en oude paden die vroeger werden gebruikt door herders. Deze wandeling biedt een mix van verharde wegen en paden, met als hoogtepunt het panoramische uitzicht dat zich uitstrekt van de Niccone-vallei tot aan de Apennijnen, inclusief de kleine steden op de omliggende pieken en het gehele bekken van het Trasimeense meer.

Ontdek het Trasimeensemeer tijdens een begeleide tour of excursie

  1. Bezoek een van de olijfgaarden

Naast de charmante steden en dorpjes vind je in de omgeving van Lago Trasimeno ook talrijke olijfgaarden. Deze dragen niet alleen bij aan het prachtige landschap, maar spelen ook een belangrijke rol in de lokale economie en cultuur van deze regio. De ligging van het meer en de omliggende heuvels creëren als het ware een uniek microklimaat dat bijzonder gunstig is voor de teelt van olijfbomen en de productie van hoogwaardige olijfolie.

De heuvels rondom Lago Trasimeno zijn dan ook bezaaid met olijfgaarden waar men olijfolie produceert volgens traditionele methoden: de olijven worden met de hand geoogst en koud geperst om de beste kwaliteit te garanderen. Je kan zelf ook een bezoekje brengen aan de olijfgaarden rondom het meer en deelnemen aan proeverijen en rondleidingen. In Castiglione del Lago kan je een bezoek brengen aan Oleificio Pozzuolese en Frantoio Faliero Mancianti in San Feliciano.

  1. Waar overnachten aan Lago Trasimeno?

Zoals je kan zien, valt er heel wat te zien en te beleven aan het Trasimeense Meer in Umbrië. We raden je dan ook aan om enkele dagen te verblijven rondom het meer en zo de omgeving op eigen houtje te verkennen.

Er zijn tal van mogelijkheden om te overnachten langs Lago Trasimeno, variërend van budget tot luxe hotels in de stadscentra en charmante agriturismo's tot campings en vakantiehuizen middenin de natuur. Hieronder sommen we alvast enkele van onze favoriete verblijven op of bekijk meteen het volledige aanbod aan het Trasimeense Meer online.

  1. Mis niets: download onze gratis reisgids Umbrië

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Umbrië? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Umbrië met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Umbrië.

Umbrië

Gratis reisgids Umbrië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?