Wijngaarden en wijn proeven in Umbrië: ontdek de mooiste wijndorpen + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wijngaarden en wijn proeven in Umbrië: ontdek de mooiste wijndorpen + tips

12 september 2024 in Umbrië0 reacties

Overzicht met de mooiste wijndorpen en wijnroutes in Umbrië

Tussen Le Marche, Lazio en Toscane ligt Umbrië, een belangrijke regio voor de Italiaanse wijnbouw. Met zijn glooiende, zonovergoten heuvels, vruchtbare bodem en zacht klimaat is ‘het groene hart van Italië’ de perfecte omgeving voor de wijnbouw en de druiventeelt.

Ontdek in deze blogpost alles over een bezoek aan de wijngaarden van Umbrië, proeven van lokale wijnen en de mooiste wijnroutes door de regio.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Umbrië

Reisgids
Vliegtickets2u vliegen naar Perugia, richtprijs € 69 vergelijk prijzen bij Cheaptickets, Transavia of Momondo
VerblijvenOvernachtingen in Umbrië:
HuurautoNog geen huurauto? Reserveer deze dan op voorhand bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Wijn proeven in Umbrië

Umbrië, vaak over het hoofd gezien als bestemming in Italië, ligt centraal in het land en wordt omringd door Toscane, de Marken, de majestueuze Apennijnen en Lazio. Deze regio staat bekend als het groene hart van Italië. Hoewel Umbrië niet zo beroemd is als Toscane, Piemonte of Veneto, heeft het veel te bieden op het gebied van wijn en cultuur.

De gunstige klimaat- en bodemomstandigheden dragen bij aan de ontwikkeling van een diverse wijncultuur. Vandaag de dag combineert Umbrië traditionele wijnproductiemethoden met moderne technieken om wijnen van hoge kwaliteit te produceren. Het voordeel van het relatief onbekende Umbrië is dat je er veel minder drukte zult ervaren dan in de meer populaire wijnregio’s van Italië.

TIP: Door de jaren heen is het wijntoerisme in Umbrië erg gestegen. Ben je op rondreis door Umbrië? Plan dan zeker een bezoek in aan een van de vele wijngaarden en proef de lokale wijnen.

Om welke wijn staat Umbrië bekend?

Umbrië staat vooral bekend om twee wijnen: de Orvieto en de Sagrantino-wijn.

  • Orvieto is een beroemde witte wijn die zijn naam ontleent aan de stad Orvieto. Deze wijn is vaak fris, licht en droog, maar er zijn ook zoetere versies. Hij wordt gemaakt van een blend van lokale druivensoorten, waaronder Trebbiano en Grechetto
  • Montefalco Sagrantino wordt gemaakt van de Sagrantino-druif, een inheemse variëteit die vrijwel exclusief in deze regio voorkomt. Deze rode wijn is bijzonder vanwege zijn diepe kleur, krachtige smaak en complexe tannines.
  • Naast Sagrantino staat Umbrië ook bekend om het produceren van andere hoogwaardige wijnen, waaronder Montefalco Rosso, Orvieto Classico, Grechetto en Torgiano Rosso Riserva.
  1. Wat zijn de populairste wijnstreken in Umbrië

Umbrië heeft verschillende wijnstreken die elk hun eigen karakteristieke wijnen en charmante landschappen bieden. De bekendste wijngebieden in deze regio zijn Montefalco, Torgiano en Orvieto. Montefalco staat bekend om zijn hoogwaardige Sagrantino-wijnen, terwijl Torgiano beroemd is om zijn DOCG-kwaliteitswijnen gemaakt van de Sangiovese-druif.

Voor witte wijnen is Orvieto is de Orvieto DOC en Orvieto Classico DOC een uitstekende keuze. Deze wijnen worden geproduceerd uit de Grechetto- en Trebbiano Toscano (ook wel Procanico genoemd) en Malvasia druiven. Orvieto is tevens een gezellige stad die je kan bezoeken aan de hand van onze stadswandeling door het oude centrum.

Boek hier je begeleide wijntour in Umbrië

  1. Wat zijn de bekende wijndorpen en -steden in Umbrië?

Montefalco

Montefalco is het bekendste wijngebied van Umbrië, vooral door de Montefalco Sagrantino. Hier vind je talrijke wijngaarden en wijnhuizen die deze krachtige rode wijn produceren. Wijnhuizen zoals Arnaldo Caprai (bekijk ligging) en Paolo Bea Winery (bekijk ligging) zijn bekende producenten in deze regio.

Assisi

Assisi, is vooral bekend om zijn religieuze en historische betekenis, vooral als de geboorteplaats van Sint Franciscus van Assisi. Echter is Assisi en de omliggende regio ook bekend om hun wijngaarden en wijnproductie.

Op het platteland rondom Assisi, kan je enkele wijngaarden en hun wijnhuizen bezoeken en proeven van de heerlijke wijnen die ze te bieden hebben. Je kan zelf op ontdekking gaan of maak het jezelf gemakkelijk en bezoek de wijngaarden aan de hand van een georganiseerde wijntour vanuit Assisi.

Orvieto

De stad Orvieto is beroemd om zijn Orvieto-wijn, een van de bekendste witte wijnen van Umbrië. Rondom de stad liggen tal van wijngaarden die deze frisse, vaak droge wijn maken. Breng een bezoekje aan wijnhuizen als Azienda Agricola Palazzone (bekijk ligging) en Decugnano dei Barbi (bekijk ligging).

  1. Bezoek het wijnmuseum in Torgiano

Het Wijnmuseum in Torgiano, officieel bekend als Museo del Vino, is absoluut een bezoekje waard voor wijnliefhebbers. In dit museum kom je meer te weten over de wijncultuur en geschiedenis van Umbrië en Italië. Gelegen in het charmante stadje Torgiano, dat tevens bekend staat om zijn wijnproductie, biedt het museum een fascinerend overzicht van de wijnbouwtradities die deze regio kenmerken.

Het museum herbergt een uitgebreide collectie van historische wijnvaten, gereedschappen en andere voorwerpen die verband houden met de wijnproductie. Tijdens een rondleiding kan je authentieke wijnpersen, flessen, etiketontwerpen etc. bewonderen die inzicht geven in de evolutie van wijnproductie door de eeuwen heen.

Het museum biedt ook wijnproeverijen, waarbij je als bezoeker de kans krijgt om lokale wijnen te proeven en meer te leren over hun smaakprofielen en typische kenmerken. Meer info op de website.

LEESTIP: Ontdek nog meer wijnregio's in Italië.

  1. Wat zjn de mooiste wijnroutes in Umbrië?

Mooie autoroutes langs glooiende wijngaarden? Niet alleen Frankrijk kan er mee uitpakken, ook in Italië zijn er talloze wijnroutes die je kan volgen. Italië telt intussen bijna 100 officiële wijnroutes (bekijk alle wijnroutes in Italië hier). En ook in Umbrië zijn er enkele populaire wijnroutes die ideaal zijn voor wijnliefhebbers die de regio willen verkennen.

Enkele van de meest aanbevolen wijnroutes in Umbrië

  • Strada dei Vini dei Colli del Trasimeno (meer info), de Trasimeno-wijnroute slingert door de heuvels rond Lago Trasimeno.
  • Strada del Sagrantino (meer info), langs glooiende wijngaarden met tussendoor gezellige steden als Montefalco (startpunt), Castel Ritaldi, Giano dell’Umbria, Gualdo Cattaneo en Bevagna.
  • Strada dei Vini Etrusco Romana (meer info), oude wijnroute die je langs uitgestrekte wijngaarden en de mooiste wijnhuizen brengt, maar ook de sporen van de Etruskische en Romeinse beschaving in de kijker zet.
  • Strada dei Vini del Cantico (meer info)

HUURAUTO: Heb je zelf geen wagen? Dan kan je best op voorhand een auto huren bij Sunnycars.

Excursies wijn proeven in Umbrië boeken

Wil je graag de glooiende wijngaarden van Umbrië bezichtigen met een gids? Ook dat kan. Bekijk het volledige aanbod wijntours en excursies in Umbrië.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

  1. Waar overnachten in Umbrië?

Voor je vakantie in Umbrië, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Umbrië online bekijken.

Agriturismo Casa Antheia

Ondergedompeld in de mooie natuur vind je het Agriturismo Casa Antheia. Het huisje heeft een typisch Umbrische boerderijstructuur en is ingericht met landelijke elementen en met respect voor de lokale traditie en het comfort van de moderniteit. Op slechts een paar kilometer van het verblijf ligt Monteleone d'Orvieto, een oud middeleeuws dorp, gelegen op een van de heuvels die het Orvieto-gebied scheiden van Città della Pieve. Meer info en boeken.

  1. Mis niets: download onze gratis reisgids Umbrië

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Umbrië? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Umbrië met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Umbrië.

Umbrië

Gratis reisgids Umbrië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?