31 x USA reistips voor je vakantie naar de Verenigde Staten
Bezoek je binnenkort de Verenigde Staten van Amerika? Dan vind je hier 31 reistips praktische reisinfo. Heb je een visum en international reispaspoort nodig? En hoe zit dat met die fooien?
Ik heb ondertussen zelf al 4 keer de grote oversteek gedaan (3 keer de westkust en 1 keer naar de oostkant). Het blijft een van mijn favoriete reisbestemmingen, en ik heb er nog zoveel te ontdekken, zoals Florida en de deep south.
In deze blogpost deel ik graag alvast 31 praktische tips voor je bezoek aan de USA.
Inhoud artikel
Paspoort en douane Verenigde Staten
- Je hebt een geldig internationaal paspoort nodig voor je reis naar de Verenigde Staten. Dat paspoort moet gedurende de hele periode van je verblijf geldig zijn, en moet een geïntegreerde chip hebben, met het universele e-paspoort symbool op de kaft. Geen zorgen: alle Belgische en Nederlandse paspoorten hebben tegenwoordig die chip.
- Als Belg of Nederlander heb je normaal gezien geen visum nodig voor de Verenigde Staten (over die “normaal gezien” verder meer). Wel moet je voor je reis een ESTA (Electronic System for Travel Authorization) aanvragen (kostprijs 14 USD). Dat kan je doen via de officiële website of via de site van Esta aanvragen.nl.
- Je moet de ESTA minstens 72 uur voor vertrek aanvragen, maar ik doe het meestal ruim een maand op voorhand. In tegenstelling tot vroeger krijg je geen automatische mail meer met goedkeuring van je aanvraag. Je moet zelf op de site checken of je aanvraag werd goedgekeurd.
- Eens goedgekeurd is de ESTA 2 jaar geldig. Als je in die periode terugkeert naar de Verenigde Staten moet je het dus niet opnieuw aanvragen.
- Wordt je aanvraag voor een ESTA afgewezen, dan kan je altijd nog een visum aanvragen. Wil je langer dan drie maanden naar Amerika, of ga je er om te werken, dan moet je sowieso een visum aanvragen bij de ambassade.
- Ben je voor na 1 maart 2011 in Iran, Irak, Jemen, Libië, Syrië, Somalië of Soedan geweest, dan kan je niet gebruik maken van ESTA en moet je alsnog een visum via de ambassade aanvragen.
- Het is ten strengste verboden om vlees en verse groenten en fruit de Verenigde Staten in te voeren. Laat eventuele citroenen en appels thuis. Wees gerust, je vindt ze daar ook in de winkel. Droog voorverpakt voedsel mag wel, dus die reep chocolade mag gelukkig mee.
- Je zal op het vliegtuig een formulier voor de douane moeten invullen.
- In de eerste luchthaven waar je landt op Amerikaans grondgebied zal al je bagage moeten uit- en opnieuw ingecheckt worden, zelfs al ben je op doorreis. Toegegeven, het is niet mijn favoriete onderdeel van het reizen naar de Verenigde Staten, maar in het algemeen verloopt het allemaal redelijk vlot. Als je tenminste niet de pech hebt om met 3 andere vluchten tegelijkertijd te landen.
- Zie je op je vliegtuigticket SSSSSS staan? Bingo! Dan mag je je verlekkeren op extra veiligheidscontroles. Die code wordt willekeurig op vliegtickets gedrukt, dus het is puur arbitrair
LEESTIP: Ga je ook op reis naar de USA? Download onze gratis reisgidsen en mis niets tijdens je bezoek aan de Verenigde Staten.
Wat is de beste reistijd Verenigde Staten?
Door de grootte van het land kent Amerika maar liefst 8 klimaatzones, waarbij het noordelijke Alaska en de eilanden van Hawaii al hun eigen klimaat hebben. Het is met andere woorden onmogelijk om hier een algemene beste reistijd te geven. Dus geef ik ze voor de streken waar ik geweest ben.
- Bezoek je de westkust met een combinatie van steden en natuur, dan zou ik juni/juli als beste reistijd aanraden. Normaal gezien is de Tiogapas in Yosemite dan open (al had in ik in 2017 pech) en zijn bijvoorbeeld de watervallen in dat nationaal park op hun mooist. In de woestijnen en canyons is het al warm, maar nog niet té.
- Is Las Vegas je uitvalsbasis en wil je vooral de nationale parken van Utah en Death Valley bezoeken, dan zijn ook april/mei of de herfst goede reisperiodes. Er is dan minder volk, en de temperaturen zijn minder heet.
- Voor het oosten (NYC, Washington DC, Tennessee, Chicago…) raad ik de lente en herfst als beste reistijd aan.
- De Verenigde Staten kennen meerdere tijdzones. In het oosten van het land is het 6 uur vroeger dan Nederland en België (Eastern Time), in het oost-centrale gedeelte is dit 7 uur (Central Time), in het west-centrale gedeelte 8 uur (Mountain Time) en aan de westkust moet je je uurwerk 9 uur terugdraaien (Pacific Time). Is het met andere woorden in Brussel of Amsterdam 12 uur ’s middags, dan is het in New York 6 uur ’s ochtends en in San Francisco 3 uur ’s ochtends. In Alaska is het grotendeels 10 uur vroeger, behalve in Aleoeten, waar het 11 uur eerder is, en ook in Hawaii is er een verschil van 11 uur.
- Net als bij ons kennen de Verenigde Staten een zomeruur, dat al op de tweede zondag in maart begint (bij ons is dat pas de laatste zondag van maart) en eindigt op de eerste zondag van november (bij ons is dat de laatste zondag van oktober).
In de bagage voor de Verenigde Staten
- In de Verenigde Staten worden andere soorten stekkers gebruikt. Ook de netspanning is anders dan bij ons: 120 volt. Kijk na of je opladers voorzien zijn voor deze lagere spanning, anders moet je naast een wereldstekker ook een adapter voorzien.
- In principe hangt de kleding die je meeneemt af van de staten die je wilt bezoeken. Blijf je bijvoorbeeld alleen in Californië, dan heb je aan alleen luchtige kleding en een warm vestje genoeg. Maar ben je van plan om ook noordelijker te reizen dan heb je al meer warme kleding nodig en kunnen regenjassen en poncho’s van pas komen. In de nationale parken van Utah kan het ’s avonds flink afkoelen. Vergeet je stevige wandelschoenen en zonnecrème niet.
Geld en hoeveel fooi geven in de Verenigde Staten?
- In de Verenigde Staten wordt betaald met de Amerikaanse Dollar (USD). Je kan hier de wisselkoers checken.
- Bijna alles, maar dan ook bijna alles, kan met kredietkaart betaald worden. Eigenlijk heb je niet zo heel veel cash geld nodig.
- In de horeca in de USA hoort de fooi bijna zoals erwtjes bij worteltjes. Ben je tevreden van de dienstverlening, dan is het gebruikelijk om een fooi van ongeveer 15-20% van de rekening te geven. Omdat een deel van het loon van het opdienend personeel bepaald wordt door de fooien, wordt dit zeer op prijs gesteld. Soms wordt de fooi echter al verwerkt in de rekening. Dan hoef je niet nog eens extra te geven. Kijk dus goed de rekening na. Bij self service (vaak fast food)-restaurants) moet je geen fooi geven.
- Ook kruiers en portiers verwachten al snel een paar dollar voor hun dienstverlening, terwijl gidsen, taxichauffeurs en kappers een fooi van 15-20% verwachten. Ben je tevreden van het kamermeisje, dan kan je een 1 USD per nacht als fooi achterlaten.
- De prijzen in winkels en restaurants in de Verenigde Staten zijn netto, dus exclusief btw, die overigens voor elke staat anders is.
- Lees nog meer over fooi geven op reis.
Gezondheid in de Verenigde Staten
- Sluit voor je reis naar de Verenigde Staten een zeer goede reisverzekering af en neem hier ook altijd een bewijs van mee, zoals je verzekeringspas of het polisnummer. De gezondheidszorg in Amerika is van hoog niveau, maar je wordt zonder bewijs van verzekering alleen in noodgevallen geholpen, en dus niet in andere situaties. Bovendien is de gezondheidszorg in Amerika zonder verzekering quasi onbetaalbaar. Heb je al een reisverzekering? Kijk dan na of ook de Verenigde Staten in de polis is opgenomen.
- Net zoals in Nederland (en helaas niet in België) zijn bepaalde geneesmiddelen (paracetamol, ibuprofen, neusspray) vrij in standaard drogisterijen en supermarkten te verkrijgen.
- In de grote steden zijn drogisterijen en supermarkten 24/24, 7 dagen op 7 open.
Met de auto rijden in de Verenigde Staten
- Goed nieuws! In de USA rijden ze net zoals bij ons aan de rechterkant!
- Benzine kost in de Verenigde Staten ongeveer de helft als bij ons, je tankt er per gallon (3,78 liter)
- Er is geen voorrang van rechts. Wie het eerste aan een kruispunt aankomt, heeft voorrang.
- In de USA mag je rechts afslaan bij een rood licht, tenzij er een bord staat dat het niet mag. En als er uiteraard geen verkeer afkomt.
- Lees hier nog meer tips bij het huren van een auto op vakantie.
Vergelijk aanbieders huurauto's, er zijn meerdere spelers op de markt
Nog typisch voor de Verenigde Staten
- Toen ik 10 jaar geleden mijn allereerste trip naar de Verenigde Staten maakte, was er in België nog geen Subway of Ben & Jerry’s te bekennen, en van Oreo’s had ik nog nooit gehoord. Dat is nu wel even anders! Toch zijn er bepaalde zaken die je voorlopig alleen nog maar daar vindt, zoals root beer. Ik vind het persoonlijk niet te drinken, maar je moet het eens geprobeerd hebben. Bekijk ook ons lijstje met typisch Amerikaanse gerechten.
- Er zijn bijna geen bakkerijen zoals bij ons in de Verenigde Staten. Het brood is voorverpakt mie-brood van de supermarkt. Niet mijn favoriet, maar ik durf het hier nog wel eens te kopen als ik te veel heimwee naar de USA heb 😉.
- Ben ik tips vergeten? Voel vrij om ze toe te voegen in de Comments 🙂
Download onze gratis reisgidsen Verenigde Staten - USA
Wil jij ook graag de Verenigde Staten zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!
New York | Zuidwest-USA | Florida |
---|
| | |