15 x mooiste bezienswaardigheden in Hanoi: wat zeker zien en doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden in Hanoi: wat zeker zien en doen tijdens je bezoek?

17 juli 2024 in Vietnam0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Hanoi + verblijftips

Hanoi (Hà Nội) is de hoofdstad van Vietnam - niet alleen de zetel van de regering, maar ook een trots middelpunt van cultuur, kunst en geschiedenis. En wat voor een geschiedenis.. de stad is meer dan 1000 jaar oud! In de 11e eeuw verplaatste keizer Ly Thai To de hoofdstad van Hoa Lu, Ninh Binh naar Ha Noi.

Uitgespreid langs de oevers van de Rode Rivier heeft de stad heel wat te bieden; hieronder bespreken we de top-bezienswaardigheden. Wandel tussen de vele bezienswaardigheden of maak gebruik van de hop-on, hop-off busdienst.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Vietnam

Reisgids
VliegticketsEr zijn geen rechtstreekse vluchten vanuit Brussel, je maakt minstens één tussenstop. Reistijd van 14 à 18 uur.
Boek je vliegtickets naar Hanoi, Ho Chi Minh City of Da Nang bij Cheaptickets of Momondo.
VerblijvenOvernachtingen in Vietnam:
HuurautoOp rondreis door Vietnam? Dan is een auto zo goed als onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.)
Tours en activiteiten
  • Rondleiding door het My Son heiligdom incl. boottocht & lunch, €19 (boek je rondleiding)
  • Bezoek de terrasvelden en lokale dorpen met lunch vanuit Sa Pa, €21 (boek je dagtour)
  • Bezoek de hoogtepunten van Hanoi tijdens een begeleide wandeling, €32 (boek je wandeling)
  • Dompel jezelf onder in de lokale cultuur van de Mekongdelta vanuit Ho Chi Minh City, €21 (boek je excursie)

Inhoud artikel

  1. Wandel door de Oude Wijk (Hanoi Old Quarter)

De oude wijk, ook wel bekend als de wijk van 36 straten, is een genot om in rond te dwalen, te stoppen om in de winkels te snuffelen of om een sterke koffie te drinken. Houd je ogen open voor de oudste kokerwoningen van de stad. Deze lange en zeer smalle gebouwen begonnen als winkels.

De autoriteiten hieven belasting op basis van de straatgevel, dus de slimme bewoners beperkten hun blootstelling door de constructies, die slechts 2 meter breed waren, uit te breiden met meer dan 50 m woon- en opslagruimte achter de winkel. Dit model is door de eeuwen heen populair gebleven; je ziet tegenwoordig kokerwoningen in de moderne woonwijken.

Toen de hoofdstad hier meer dan 1000 jaar geleden werd gevestigd, was dit het kloppende hart. Elk van de straten werd vernoemd naar een handel of kunst, enkele voorbeelden hiervan zijn de Zilverstraat, de Papierstraat, de Waaierstraat, de Zijdestraat en de Bamboestraat. Verder is Hanoi Old Quarter the place to be om de lokale cultuur op te snuiven.

Wandel door de talloze kronkelende straatjes, met het ene winkeltje en streetfoodkraampje na het andere. Ga zeker eens langs Ta Hien Street, een van de drukste maar ook gezelligste straten in de oude wijk (bekijk ligging). Eén tip die we kunnen meegeven wanneer je door de straten van Hanoi Old Quarter wandelt; houd rekening met de vele scooters! Steek altijd over op een veilige plek. De meeste bezienswaardigheden die we hieronder beschrijven, liggen in Hanoi Old Quarter.

WANDELTOUR: Ontdek Hanoi Old Quarter, snuif de cultuur op en ervaar hoe het dagelijkse lokale leven in Hanoi er uit ziet tijdens deze begeleide culinaire tour door de oude wijk van Hanoi incl. Train Street.

  1. Treinspoor door Hanoi

Treinen die door smalle kronkelende straten met verschillende marktkraampjes, cafeetjes en toeristen die genieten van lokale lekkernijen bij de restaurants, rijden? Ja hoor, het kan. In Hanoi Train Street (bekijk ligging) is dat de normaalste zaak van de wereld. Meerdere keren per dag rijdt er een trein dwars door deze straat (vraag voor alle zekerheid aan je hostel of accommodatie naar de actuele uren).

De spoorlijn werd aangelegd door de Franse kolonisten in 1902 en loopt dwars door het hart van Hanoi. Tot op de dag van vandaag verbindt het nog steeds de Vietnamese hoofdstad met de rest van het land (van noord naar zuid is hij zo'n 2.652 km lang).

Let op, je mag niet zomaar over het spoor lopen of een plekje uitzoeken om te gaan zitten. Onze aanrader? Neem plaats bij één van de terrasjes, bestel je wat te eten of drinken en wacht tot de trein aangereden komt. Het is best bijzonder om te zien hoe men alles zo snel mogelijk bijeen raapt en op tijd proberen uit te wijken voor de trein. Soms is er aan weerszijden van de trein maar een paar centimeter speling met de gebouwen. Een van de bekende plekken om de trein straat te bekijken is Lê Duẩn (bekijk ligging). Een absolute must-see wanneer je in Hanoi bent (je zal jammer genoeg niet de enige zijn die dit live wilt meemaken).

  1. Hoa Lo Prison Museum

De eerste bezienswaardigheid is een ietwat grimmig overblijfsel van het koloniale en oorlogsverleden van Vietnam, het Hoa Lo Prison Museum (Trại Tạm Giam Hỏa Lò). Deze gevangenis, die oorspronkelijk en eufemistisch le Maison Centrale werd genoemd, verrees ongeveer 15 kilometer ten westen van de stad rond de eeuwwisseling van de 19e eeuw.

In 1950 werden meer dan 2000 Vietnamese vrijheidsstrijders naar de guillotine gestuurd, die vandaag de dag nog steeds in het museum staat. De Fransen verlieten Ha Noi in 1954 en de Vietnamezen namen de controle over de gevangenis over. Tijdens de Amerikaanse oorlog werden hier veel vijandelijke troepen krijgsgevangen gemaakt, waaronder de jonge luchtmachtpiloot John McCain, later senator in de VS.

De exposities in het museum bestrijken beide perioden in de geschiedenis van de gevangenis en zijn altijd vol lof over de moed en rechtschapenheid van de Vietnamezen in hun rol als gevangenen en gevangenbewaarders. De oorspronkelijke faciliteit was enorm, maar in het begin van de jaren 2000 werden grote delen ervan gesloopt om plaats te maken voor luxe appartementen. Of de geesten van de gevangenen uit het verleden rondwaren in deze appartementen valt nog te bezien.

WANDELTOUR: Boek hier je wandeltour in Hanoi om de leukste bezienswaardigheden niet te missen.

  1. Vietnam Museum of Ethnology

Het Vietnam Museum of Ethnology (Bảo tàng Dân tộc học Việt Nam) is een museum dat zich focust op de 54 officiële etnische groepen van Vietnam. Met een oppervlakte van bijna 5 hectare werd deze prachtig ontworpen faciliteit gewijd aan onderzoek, behoud en onderwijs. Dit museum werd in 1997 geopend.

De bijna 90 miljoen mensen die vandaag de dag in Vietnam wonen, bestaan uit 54 etnische groepen die samen een taalkundig, artistiek en cultureel rijk tapijt vormen. De permanente, tijdelijke en virtuele tentoonstellingen en architecturale tuin van het museum dompelen bezoekers onder in deze rijke diversiteit. Rondleidingen met gids zijn beschikbaar.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf in Hanoi, download onze reisgids Vietnam.

  1. Ho Chi Minh Museum

Het is onmogelijk om tijd door te brengen in Vietnam zonder de nalatenschap van Ho Chi Minh (1890-1969), liefkozend oom Ho genoemd, overal tegen te komen. Hij was een felle nationalist, richtte in 1930 de Vietnamese Communistische Partij op en werd een van de bekendste communistische revolutionairen van Azië.

Het Ho Chi Minh Museum (Bảo tàng Hồ Chí Minh) is geopend in 1990 op de honderdste verjaardag van zijn geboorte. Het is gevestigd in een strak wit gebouw dat is beïnvloed door de Russische communistische architectuur en heeft displays met voorwerpen die verband houden met het leven van de leider.

Eerlijk gezegd is het nogal een bizarre ervaring die de bezoeker meeneemt van uitgestrekte zalen die doen denken aan een kathedraal tot vreemde, volkse displays. Respectvolle stilte is te allen tijde vereist. Hoewel het museum je misschien niet het duidelijkste beeld geeft van het onderwerp, is het zeker een bezoek waard. Meer informatie vind je op de website.

  1. Eenzuilige Pagode

De Eenzuilige Pagode (Chùa Một Cột) van Hanoi is het culturele hart en de ziel van de stad. Ergens tussen 1028 en 1054 bouwde de keizer van de Ly-dynastie deze heilige plek in de vorm van een lotusbloem. Het sierlijke bouwwerk staat bovenop een pilaar in een reflecterende vijver en wordt ondersteund door acht stevige houten balken die de bloemblaadjes van de lotusbloem voorstellen.

Om het heiligdom te bereiken, beklimmen bezoekers een trap van dertien treden. Dertien is een gunstig getal in het Oosten, dat voorspoed en vruchtbaarheid betekent. Dit is een rustige groene plek in de stad, diep vereerd door de Vietnamese bevolking.

WANDELTOUR: Mis geen enkele bezienswaardigheid en boek nu je tickets voor een wandeltour door Hanoi.

  1. Ho Chi Minh Mausoleum

Het Ho Chi Minh Mausoleum (Lăng Chủ tịch Hồ Chí Minh) mag je zeker niet missen (zie ligging hier). Het is een massief, vierkant en imposant gebouw, omringd door vierkante witmarmeren pilaren. De naam van de overleden leider staat in vette blokletters van karmozijnrood jade aan de bovenkant van het bouwwerk. Binnenin zijn 200 sets deuren gemaakt van zeldzame houtsoorten uit heel Vietnam.

Het meest opvallend is natuurlijk de enige bewoner van het mausoleum: Ho Chi Minh zelf

Ironisch genoeg had hij gevraagd om zijn overblijfselen te cremeren en zijn as te verstrooien op drie bergen in het hele land. Zijn opvolgers werkten echter samen met de Russische experts die Lenin hadden gebalsemd en sindsdien worden Ho's overblijfselen tentoongesteld in een glazen kist in het mausoleum. Dit is een zeer plechtige plek en de lijst met regels voor bezoekers omvat waardige kleding, stilte, ordelijk gedrag en niet fotograferen.

  1. Tempel van Literatuur

De Tempel van de Literatuur (Văn Miếu - Quốc Tử Giám) ligt ten zuiden van het mausoleum. Dezelfde keizer die de Eenzuilige Pagode bouwde, Ly Thanh Tong, bouwde deze tempel in 1070 om Confucius te eren. Het diende als Keizerlijke Academie, waar ongeveer 700 jaar lang royals en edelen werden opgeleid.

Vijf rustige binnenplaatsen strekken zich uit over 54.000 vierkante meter en als je er doorheen wandelt, biedt dit zowel een welkome onderbreking van de drukte van het hedendaagse Ha Noi als een diepgaande waardering voor het eerbiedwaardige verleden van de stad. Meer informatie vind je op de website.

Wat valt er bij deze vijf binnenplaatsen te zien?

  • Poorten met symbolisch dierenbeeldhouwwerk op hun daken;
  • een grote spiegelende poel die bekend staat als de Bron van Hemelse Helderheid;
  • het Huis van Stelae, met 82 grote stenen schildpadden (van de oorspronkelijke 116) met de prestaties van de geleerden gegraveerd op de stèles op hun rug;
  • het Huis van Ceremonies en de vele altaren en heilige ruimten.
  1. Heritage House

Een prachtig voorbeeld van de lokale architectuur is het Heritage House (of Ancient House) aan Mã Mây Street (bekijk ligging). Met een breedte van 5 meter en een diepte van 28 meter is dit een klassieke kokerwoning, zorgvuldig onderhouden en gerestaureerd, met authentiek antiek houten meubilair, keramiek en bamboe, binnenplaatsen en mezzanines. Soms werken er lokale ambachtslieden in het huis die prachtige kalligrafie, schilderijen, lakwerk of muziek maken.

Het Heritage House is een van de 14 Ancient Houses in Hanoi in de 19e eeuw. Een bezoek aan dit museum laat je kennismaken met de cultuur van de stad.

Wil je graag nog meer verkennen in deze stad? Hier vind je alle begeleide tours en excursies

  1. Bach Ma Tempel

De Bach Ma Tempel (Đền Bạch Mã), gelegen aan de Hàng Buồm (bekijk ligging), werd voor het eerst opgericht in de 9e eeuw. 'Bach Ma' betekent 'Wit Paard' en het is een van de oudste tempels in de stad.

Volgens de legende zag keizer Ly Thai To in 1010 CE een wit paard uit de tempel komen als teken dat hij hier de citadelmuren van zijn nieuwe hoofdstad moest bouwen. De oudste tempel van Ha Noi is een esthetisch juweeltje, waarvan nog steeds wordt geloofd dat het de oude wijk beschermt tegen het kwaad.

WANDELTOUR: Mis geen enkele bezienswaardigheid in Hanoi en bekijk hier alle wandeltours.

  1. Hoan Kiem Meer

Wandelend, hardlopend of fietsend over de paden en tussen de bomen rond het Hoan Kiem meer (Hồ Hoàn Kiếm), sluit je je aan bij de Vietnamezen die hier komen om te sporten, te ontspannen of gewoon de schoonheid te aanschouwen. Zoals zoveel plaatsen in deze oude stad heeft het meer mythische associaties.

In het midden van de 15e eeuw hanteerde keizer Le Loi een magisch zwaard. Een reusachtige gouden schildpad greep het zwaard en verdween in het water, waardoor het wapen terugkeerde naar de rechtmatige hemelse eigenaars. Op een klein eilandje in het meer staat een toren ter nagedachtenis aan de schildpad. Tijdens de koloniale tijd wapperde de Vietnamese vlag vanaf deze toren, die nog steeds een krachtig symbool van nationale eenheid is.

  1. Traditioneel Waterpoppenspel bijwonen

De traditie van het waterpoppenspel is zo oud als Ha Noi zelf. Rijstboeren voerden uitgebreide poppenshows op tijdens het oogstseizoen, waarbij de poppen dansten boven het water van de rijstvelden. De theaters van vandaag de dag hebben een poel met water waarin de poppenspelers staan, die de kleurrijk beschilderde vijgenhouten personages behendig manoeuvreren om klassieke Noord-Vietnamese verhalen te vertellen, begeleid door traditionele instrumenten.

Aan het meer Hoan Kiem vind je de waterpoppentheaters Thang Long (bekijk ligging) en Lotus (bekijk ligging), die beide 's middags en 's avonds verschillende voorstellingen bieden.

  1. Kathedraal van St. Joseph

Dichtbij het meer is de kathedraal van St Joseph (Nhà Thờ Lớn Hà Nội), een torenhoge neogotische constructie uit 1886. De kerk heeft een turbulente geschiedenis en werd tussen 1954 en 1990 gesloten toen het katholicisme werd verboden. De installatie van een Belgisch orgel met 1.850 pijpen markeerde het einde van de renovaties in 2022.

Hoewel de hoge gewelfde plafonds en glas-in-loodramen je misschien doen denken aan de Notre Dame in Parijs, zijn de vele rode en gouden accenten en een beeld van de Maagd op een draagstoel duidelijk Vietnamees. De kerk onderging renovatiewerken tussen 2020 en 2022.

  1. Vietnamees Vrouwenmuseum

Iets ten zuiden van het Hoan Kiem meer ligt het Vietnamees Vrouwenmuseum (Bảo Tàng Phụ Nữ Việt Nam), dat de bijdragen van vrouwen aan familie, geschiedenis en mode viert in een boeiende reeks permanente en tijdelijke tentoonstellingen. Hier kun je de achtergronddetails leren van de uitgebreide, handgemaakte traditionele kleding van veel van de etnische groepen in Vietnam.

De collectie van meer dan 40.000 objecten en de bijbehorende verhalen bieden een boeiende en verhelderende kijk op de vrouwen van het land, van vroeger en nu. Meer informatie vind je op de website.

RONDREIS: Wil je graag nog meer zien van Hanoi en Vietnam? Bekijk dan zeker onze 10-daagse rondreis door Vietnam.

  1. Ha Noi Opera House

Dichtbij het vrouwenmuseum vind je het Ha Noi Opera House. Ontworpen om te lijken op het Palais Garnier in Parijs, was het misschien wel Indochina's meest uitbundige theaterzaal toen het in 1911 werd geopend. Rondleidingen met een gids geven je de beste indruk van dit weelderige, 2600 vierkante meter grote kunstcentrum, maar het is soms ook open voor toevallige bezoeken zonder gids.

Het is heel goed mogelijk dat je het schema van de voorstellingen wilt bekijken en een of twee plaatsen in de drie verdiepingen tellende zaal met 870 zitplaatsen wilt reserveren. De buurt rondom het operagebouw was oorspronkelijk de zetel van het Franse koloniale bestuur en vandaag de dag zijn er in de elegante gebouwen kunstgalerieën, ambassades, stijlvolle cafés en boetieks gevestigd. Meer info op de website.

  1. Wandel over de Long Biên-brug

De Long Biên Bridge is niet alleen een prachtig staaltje architectuur, maar ook een bijzonder bewaard gebleven historisch monument, met een bewogen geschiedenis. De brug, ontworpen door de Franse firma Daydé-Pillié, werd voltooid in 1902 tijdens de Franse koloniale periode. Dit was een tijd waarin Frankrijk aanzienlijke invloed had op de infrastructuur en architectuur van Vietnam, en de Long Biên Bridge, destijds bekend als de Paul Doumer Bridge, was een van de meest indrukwekkende bouwprojecten in Zuidoost-Azië.

FIETSTOUR: Liever de mooiste bezienswaardigheden van Hanoi bekijken vanop de fiets? Deze Fietstocht door Hanoi met een lokale Engelstalige gids laat je op een leuke manier kennis maken met het echte dagelijkse leven in Hanoi. Je fietst onder andere langs Long Bien-markt en de kronkelende steegjes, je bezoekt ook een tempel en enkele minder bekende plekjes.

De brug strekt zich uit over de Rode Rivier en verbindt de districten Hoan Kiem en Long Bien, wat de stad Hanoi met de havenstad Haiphong en het noorden van Vietnam verbindt. Met zijn totale lengte van 1.680 meter en zijn stalen constructie was het een technologisch wonder van zijn tijd. Het diende als een belangrijke transportader voor zowel goederen als mensen, wat bijdroeg aan de economische ontwikkeling van Hanoi en omliggende gebieden.

Tijdens de Vietnamoorlog (1955-1975) speelde de brug ook een cruciale rol als strategische verbindingsroute en was het een frequent doelwit van Amerikaanse bombardementen. Ondanks herhaalde aanvallen en zware schade bleef de brug, mede dankzij de vastberadenheid en veerkracht van de Vietnamese bevolking, operationeel. Lokale arbeiders en ingenieurs repareerden de brug steeds weer opnieuw. Vandaag de dag is de Long Biên Bridge nog steeds in gebruik. Je geniet er tevens van een prachtig uitzicht over de rivier en je kan er de Long Bien-markt bezoeken vol lokale cultuur.

  1. Waar overnachten in Hanoi?

Hanoi is een mooie stad met veel bezienswaardigheden. Daarom raden wij aan zeker meerdere dagen in deze stad te verblijven om volop te kunnen genieten van de tradities, cultuur en toeristische attracties. Hieronder alvast enkele van onze favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en pensions in Hanoi.

  • Op wandelafstand van vele bezienswaardigheden vind je het Hanoi Buffalo Hostel. Dit hostel biedt zowel privé kamers als gedeelde slaapzalen. De aparte kamers beschikken over een eigen badkamer, de slaapzalen hebben een gedeelde badkamer. Er is ook een buitenzwembad en een restaurant dat verschillende keukens aanbiedt. Meer info en boeken.
  • Dichtbij het centrum vind je het Tropical Theme Studio. Dit appartement heeft tropische elementen in het interieur zodat je nog steeds het vakantiegevoel hebt wanneer je niet in de stad zelf bent. Het appartement heeft een badkamer, een slaapkamer, een keuken en een terras. Verder is er ook airconditioning en een wasmachine. Meer info en boeken.
  • Indien je graag iets meer luxe wilt, dan is het Carillon Boutique Hotel een mooi alternatief. Dit hotel biedt zowel standaard als luxe kamers en je vindt er ook suites. De kamers hebben airconditioning, een minibar en een eigen badkamer. Meer info en boeken.
  1. Begeleide fietstour door Hanoi

Naast wandeltochten is een fietstocht een andere goede manier om de stad te verkennen. Hanoi is een bruisende hoofdstad met een tal van bezienswaardigheden. Aangezien er zoveel te zien en te beleven is, kan je hier enkele dagen vertoeven en toch een volle agenda hebben. Daarom is een fietstocht de perfecte manier om de stad te verkennen: je ziet de bezienswaardigheden en je blijft in beweging.

Fiets door de gezellige straten en beleef de cultuur en de tradities op een leuke manier met deze fietsroutes.

Fietsen door Hanoi: het lokale leven

De eerste fietstocht brengt je langs het bruisende lokale leven in Hanoi. Je ziet niet enkel de bezienswaardigheden, maar je zal ook via verborgen, charmante straatjes rijden, de lokale snacks proeven en een echte authentieke ervaring meekrijgen tegen het einde van de rit. Je zal fietsen langs de Long Bien brug, de Kathedraal van St. Joseph, de Long Bien Markt en verschillende tempels.

Deze fietstour wordt geleid door een Engelstalige gids en de fiets, helm en snacks zijn inbegrepen in de prijs. Je zal zo'n afstand van 15 kilometer in de benen hebben op het einde van de dag. Boek nu je fietstocht met Baja Bikes.

Tradities en Verborgen plekjes in Hanoi

De tweede fietstocht zal er ook voor zorgen dat je het traditionele leven van de Vietnamese bevolking kan ervaren. Je zal tijdens deze tocht een traditionele gezinswoning bezoeken en daardoor een idee krijgen van het dagelijkse leven. Je zal fietsen langs Banana Island, Long Bien brug, de Oude Stad, Train Street, Ho Chi Minh Mausoleum, Lake B52 en je zal daarna enkele traditionele Vietnamese gerechten kunnen proeven.

De Engelstalige gids woont al sinds geboorte in Hanoi en kent de stad dus door en door. De fiets, helm en één maaltijd zijn inbegrepen in de prijs. Je zal zo'n 10 kilometer fietsen doorheen de dag. Boek nu de fietstour om de verborgen plekjes in Hanoi te ontdekken.

De Oude Wijk en de Rode Rivier in Hanoi

De laatste fietstocht begint in de Oude Wijk van Hanoi. Tijdens deze tocht loopt langs verschillende bezienswaardigheden en geheime plaatsjes. Zo passeer je aan het West Lake gebied, de Tran Quoc Pagode, het Truc Mach Meer, Banana Island, het Ho Chi Minh Mausoleum en de Rode Rivier Delta. Je krijgt de kans om beroemde straatschilderingen te bewonderen en de treinstraat de bezichtigen. Er is een kans om een VIetnamese maaltijd te genieten, maar deze is apart bij te betalen.

De Engelstalige gids zorgt voor een flesje water, eierkoffie en de fiets. Boek nu je fietstocht door de Oude Wijk.

  1. Download je reisgids Vietnam en mis niets

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Vietnam? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Vietnam met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde routes in Vietnam. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Vietnam.

Vietnam

Gratis reisgids Vietnam downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?