30 x bezienswaardigheden in de Vlaamse Ardennen. Info, tips & foto's

30 x bezienswaardigheden in de Vlaamse Ardennen. Info, tips & foto's

22 april 2024 in Vlaamse Ardennen19 reacties

De mooiste bezienswaardigheden en plekken van de Vlaamse Ardennen + verblijftips

Wie aan de Vlaamse Ardennen denkt, denkt aan de gezellige pittoreske dorpjes en lokale cafeetjes waar de tijd lijkt stil te staan.

De Vlaamse Ardennen, da's nog eens kunnen genieten van eenzame holle wegen, van water- en windmolens, van uitzichten op verre horizonnen.

Praktische info voor je bezoek aan de Vlaamse Ardennen

Duur1 - 7 dagen ()
Camper hurenLiever met de camper maar heb je zelf geen? Huur een camper bij Goboony
Leuke 2PK tochtGa de Vlaamse Ardennen verkennen op een ludieke wijze met een 2PKtje? Boek je 2PK tochtje hier online
VerblijvenAan te raden verblijven in de Vlaamse Ardennen zijn:

Maar naast de natuur heeft de regio ook een fantastisch verleden dat zich vandaag als erfgoed het best laat (her)ontdekken. En hoeveel beter kan je de schoonheid van de Vlaamse Ardennen (en de Zwalmstreek), beter ontdekken dan de wegen zélf te ervaren hetzij met de fiets, wandelend of op vier wielen? Ontdek onze uitgestippelde fietsroutes, wandelroutes en autoroute doorheen deze prachtige heuvelachtige regio.

Kortom, laat je verrassen door de prachtige Vlaamse landschappen, de culturele monumenten en proef van een Geraardsbergse Mattentaart. Sterker nog, lees hieronder meer over onze favoriete plekjes in de Vlaamse Ardennen en ontdek ze zelf.

Inhoud artikel

  1. Mullem

Het gele historische dorpje dat je nergens anders in Vlaanderen vindt! De dorpskern is geklasseerd en bestaat uit enkel een kerk, een pastorij, een herenhuis of motte (kasteeltje tussen de bomen), een schoolhuis (nu restaurant), een kloostertje en een herenhoeve. Voor de ouderen onder ons, deze locatie werd gebruikt voor de opnames van de televisiereeks 'Hard Labeur' waarbij het café-restaurant 'In de Kroon' veel in beeld kwam. Nu kan je er meer dan 100 biersoorten proeven!

  1. Stadhuis - Oudenaarde

In 1526 begon men met de werken van het Stadhuis en in 1538 prijkte de volksheld Hanske de Krijger al op de centrale belforttoren. Het stadhuis is opgetrokken op de plaats van het voormalige schepenhuis, waaraan de nu nog bestaande veertiende-eeuwse lakenhalle verbonden is. Specialisten loven dit meesterwerk van Brabantse gotiek!

TIP: Ga zelf op stap in Oudenaarde, download onze stadswandeling door Oudenaarde en ontdek de mooiste plekjes.

  1. MOU – Museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen

Het MOU brengt de geschiedenis van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen tot leven. De tentoonstellingen van het MOU zijn te vinden in de 14e eeuwse Lakenhalle. Vanaf het einde van de 14de eeuw werden in Oudenaarde wandtapijten gemaakt. Vooral door de verdures met landschapsdecors is Oudenaarde als wandtapijtenfabrikant heel bekend geworden.

  • Tot ver in de 18de eeuw werden er wandtapijten in Oudenaarde geweven, nadien kwam er te veel concurrentie uit o.a. het buitenland.
  • Tegenwoordig bezit de stad nog maar enkele tientallen van de duizenden die ooit geproduceerd werden en die originele werken zijn te herkennen aan het brilletje in de rechterbenedenhoek! En die zeldzame werken kan je bezichtigen op de eerste verdieping in de Bovenlakenhalle.
  • Daarnaast kan je ook altijd de bijzonder waardevolle zilvercollectie bewonderen in het MOU. Deze collectie is grotendeels in bruikleen gegeven door het echtpaar Ernest De Boever-Hélène Alligoridès.
  • Er zijn 3 zalen die je kan betreden: de Kapellekamer, de Oppervoogdenkamer en de Grote Zilverzaal. Samen bieden ze een overzicht van zowel het lokale Oudenaards zilver als van de Europese edelsmeedkunst.
  • De vele interactieve onderdelen van het museum zorgen voor een onvergetelijk bezoek, ook voor kinderen.
  • Meer info op de website.
  1. Verken de Vlaamse Ardennen een klassieke 2 PK

Op zoek naar een ludieke manier om de Vlaamse Ardennen te verkennen, dan raden wij je aan een autoroute in een klassieke 2CV, Dyane of Méhari te maken. Deze routes bieden ook een onvergetelijke rijervaring door het prachtige landschap van de Vlaamse Ardennen. Boek je 2PK tochtje hier online

  1. Sint-Walburgakerk - Oudenaarde

Als er iets kenmerkend is voor Oudenaarde, dan is het de 88 meter hoge toren van de Sint-Walburgakerk. Je kan dan ook de majestueuze toren op veel plaatsen in de Vlaamse Ardennen aanschouwen. Het merkwaardige is dat het monument uit twee verschillende architectuurstijlen bestaat. Het oudste deel bestaat grotendeels uit Doornikse steen, het jongere deel uit Balegemse steen en de rijke geschiedenis lees je ook af van de schitterende glas-in-lood ramen.

  • Hoewel veel verloren ging tijdens de Beeldenstorm in de 16de eeuw is er nog behoorlijk wat rijkdom aan kunstwerken te bewonderen, vooral dan barok.
  • Binnenin de Sint-Walburgakerk, vind je talrijke beeldhouwwerken (in, hout en in steen), oude wandtapijten en schilderijen en in de zijkapellen, toegewijd aan heiligen, staan bijzonder mooie houten en marmeren altaren.
  • Maak je bezoek compleet door een beiaardconcert bij te wonen op een zondag of donderdag tijdens de markt!
  1. Centrum van de Ronde van Vlaanderen - Oudenaarde

Een bezoek aan de Vlaamse Ardennen is niet compleet als je het centrum van de Ronde van Vlaanderen niet gezien hebt! Je voelt er als het ware de ziel van het wielrennen. Het bezoekers- en belevingscentrum laat je dan ook de Ronde van Vlaanderen beleven in al zijn aspecten.

  • Aan de hand van foto’s, fietsen, wielertruitjes, doe-attracties enzoverder wordt het verhaal van de Ronde van Vlaanderen mooi naar voren gebracht.
  • Je kan er steeds een tijdelijke expositie met een koersgerelateerd onderwerp bezichtigen. Voor heel wat koersliefhebbers is een centrum als dit een gevoel van thuiskomen maar ook voor alle andere toeristen is dit zeker de moeite waard!
  • Ben je op stap met kinderen? Geen zorgen! Ook voor de kinderen is er een parcours voorzien met leuke opdrachten omtrent het wielrennen. Een leerrijke daguitstap voor iedereen.
  • Meer info op de website

LEESTIP: Zie de mooiste plekjes van de Vlaamse Ardennen via een complete autoroute, 4 fietsroutes en 15 wandelingen, download onze reisgids Vlaamse Ardennen hier.

  1. Uitkijkpunt 't Bosgat in Maarkedal

Voor een fantastisch uitzicht, en een echt Vlaamse Ardennen gevoel moet je naar het houten uitkijkplatform 't Bosgat. Ideaal om te picknicken terwijl je geniet van het zicht over de vallei van de Maarkebeek. Je kan het uitkijkpunt hier vinden

  1. Onze-Lieve-Vrouw van Pamelekerk - Oudenaarde

Langs de rechteroever van de Schelde richtte de Heer van Pamele rond 1100 het middeleeuws stadje Pamele op, dat echter opgeslorpt werd door de grote buur Oudenaarde. De macht en de rijkdom van Pamele weerspiegelt zich de dag van vandaag in de Onze-Lieve-Vrouw van Pamelekerk. De kerk is een bijzonder mooi voorbeeld van de Scheldegotiek, in Doornikse steen. Naast de mooie glas-in-loodramen, moet je zeker ook onthouden dat de kerk nog haar oorspronkelijk dakgebint uit de 13de eeuw heeft.

  1. Standbeeld van Egmont - Zottegem

Zottegem staat al jaren bekend als de Egmontstad. Een eerbetoon aan de De Graaf van Egmont, de onfortuinlijke graaf. De stad heeft heel wat tastbare herinneringen aan de Graaf bewaard en vormt daarom de rode draad bij het verkennen van de stad.

Zottegem pronkt dan ook met twee identieke (!) standbeelden van de 16de eeuwse graaf. In het park van het kasteel van Egmontstraat, staat het oudste standbeeld in gietijzer (ingehuldigd in 1973) en het tweede standbeeld in brons kan je terug vinden op de markt.

  1. Kasteel van Egmont - Zottegem

Het Egmontkasteel kent een bewogen geschiedenis die teruggaat tot de 11de eeuw. De burcht heeft dan ook al enkele restauraties ondergaan. In de 16deeeuw kwam het kasteel in het bezit van Lamoraal van Egmont. Op het einde van de 18de eeuw raakte het pand alweer in verval en vandaag de dag dient het kasteel als stadsbibliotheek. Na de restauratie van het kasteel aan het einde van de 20ste eeuw worden er zelfs in de ridderzaal burgerlijke huwelijken gehouden en gemeenteraadszittingen.

  1. Kasteel van Leeuwergem - Zottegem

Het Kasteel van Leeuwergem in een zuivere Lodewijks XV-stijl, werd besteld door Graaf Pierre Emmanuel d’Hane. Het kasteel is vierhoekig en dat was iets ongewoons voor die tijd. De meeste kastelen uit de 18de eeuw kregen een meer langgerekte bouw. Rondom het kasteel vind je de restanten en grachten van het voorgaande middeleeuws en renaissancekasteel. En wat ook bijzonder in het oog springt, zijn de vijvers gevoed door ontspringende bronnen en de twee indrukwekkende sfinxen uit zandsteen aan één van de vijvers.

  1. Archeocentrum Velzeke

In het Archeocentrum Velzeke wordt er een rijke verzameling aan archeologische voorwerpen tentoongesteld uit zowel de prehistorie, de Gallo-Romeinse periode als de vroege middeleeuwen. Je kan hier de voorwerpen aanraken, je verkleden als een prehistorische jager of de wapens van een Romeins legionair uitproberen. Doordat je letterlijk in contact komt met het verleden, leer je de geschiedenis van de voorouders beter kennen. Als het ware een reis door de tijd, meer info op de website.

  1. Hoge Mote en Onthaal- en belevingscentrum - Ronse

De Hoge Mote is een historische site die na restauratie is uitgebouwd tot een erfgoedparel waar enkele verrassende hedendaagse accenten zijn in verwerkt. Het is de ideale startplek voor een wandeling in de stad of een verkenningstochtje van de regio.

  • De interactieve panelen, luisterverhalen, filmpjes en virtual reality laten je méér over Sint-Hermes, de ontwikkeling van Ronse en de link met het textiel en uiteraard over Vlaanderens mooiste landschap ontdekken.
  • Daarbovenop kan je op de vierde toren, de Panorama toren, genieten van een fraai uitzicht over de stad en omgeving.
  • Een ‘mote’ staat voor een ‘verdedigingsplaats’, gebouwd op een heuvel en meestal omgeven door water. Ronse had er zo’n negen en de 15de eeuwse Hoge Mote is de enige die nog overblijft.
  • Meer info op de website
  1. De Muur en kapel van de Oudenberg - Geraardsbergen

De Muur van Geraardsbergen is een helling van kasseien en straat uit op de Oudenberg. De Muur, ook bekend als de Muur-Kapelmuur, is befaamd als de voorlaatste helling in de belangrijke wielerwedstrijd ‘de Ronde van Vlaanderen’. In 1995 werd de kasseiweg zelfs uitgeroepen tot monument.

Je kan De Muur beklimmen aan de hand van een stevige wandeling of uiteraard.. met de fiets! Eens je De Muur beklommen hebt, kom je bovenop de Oudenberg waar je een prachtig uitzicht krijgt over Geraardsbergen en omgeving. Op de Oudenberg vind je de O.L.Vrouwenkapel en ook hier liggen de bronnen die de drie Geraardsbergse fonteinen van water voorzien (vroeger ook Manneke Pis).

Kralingenworp

  • Op de Oudenberg wordt ook ieder jaar een traditioneel volksfeest gehouden.
  • Enkele druïden, de deken, het stadsbestuur, de broodmandendragers en duizenden toeschouwers trekken naar de top van de Oudenberg.
  • Vooraleer ze de krakelingen mogen gooien, moet er gedronken worden uit een antieke zilveren schaal met een levend visje. Daarna worden er vanop een verhoog duizenden "krakelingen" geworpen.
  1. Grote Markt - Geraardsbergen

De Markt van Geraardsbergen heeft een aantal aantrekkingspunten maar alle aandacht gaat ongetwijfeld naar de St. Bartholomeuskerk want reeds in 1247 spreekt men hier over een kapel. Het huidige gebouw dateert uit de 15de eeuw. Ook zal het stadhuis je opmerken, wat oorspronkelijk gebouwd werd in baksteen en zandsteen in gotische stijl. Het gebouw werd herhaaldelijk geteisterd tijdens de verschillende bezettingen van de stad en heeft ondertussen al een aantal verbouwingen ondergaan.

TIP: Wil jij ook de stad en De Muur verkennen? Download dan zeker onze stadswandeling Geraardsbergen.

  1. Manneke Pis - Geraardsbergen

Vergis je niet! Zowel Brussel als Geraardsbergen hebben elk hun eigen Manneke Pis. Het enige verschil is dat dit kleine ventje 160 jaar ouder is dan die van Brussel. Men bestelde dit beeld ter gelegenheid van de heropbouw van de stad na enkele verwoestingen door de Gentenaren. Wist je dat er ook in Colmar een Manneke Pis te vinden is?

Manneke Pis is driemaal verhuisd op de grote markt om uiteindelijk in 1965 tegen de gevel van het stadhuis te staan. Maar dit is niet meer het originele ventje, want twee keer heeft het manneke de vorst niet overleefd. Nu vind je hem op een gesloten circuit en in de winter zit er anti-vries in zijn water.

  1. Sint-Hermesbasiliek - Ronse

De Sint-Hermesbasiliek gebouwd in de 12de eeuw stap je niet onbewogen voorbij. Sinds 2019 zijn de Sint-Hermeskerk en Crypte officieel verheven tot basiliek. In de basiliek vind je het reliekschrijn van St-Hermes waar krankzinnigen, na het baden in de crypte een ganse nacht werden vastgebonden. Ook het mooie koorgestoelte is eentje dat niet aan je aandacht voorbij gaat.

De Crypte van Sint-Hermes

  • De crypte van Ronse is uniek in België en mag je dus in geen geval missen. De crypte is in West-Europa een typisch verschijnsel van de Romaanse periode en dient als bewaarplaats voor de relikwieën van een plaatselijke heilige. Voor Ronse is dat de heilige Hermes, patroon van de zenuw- en geesteszieken.
  • Sinds de eerste helft van 2014 is de crypte heringericht. Aan de hand van illustraties en voorwerpen, zoals het 'zottenboek', krijg je de verschillende fasen te zien van de behandeling die de 'zieke' pelgrim onderging.
  • Samen met de nieuwe sfeerverlichting en de audiogidsen brengt men je terug naar de tijd van toen. Een bezoek dat je nog lang zal herinneren..
  1. Art-Deco in Ronse

Tussen de twee oorlogen genoot Ronse van een gouden periode in de textielindustrie. Aan de stadsrand bouwden welvarende kaderleden en textielbaronnen schitterende huizen in de meest trendy stijl van die tijd: de art decostijl. Tussen de twee wereldoorlogen, de interbellum-periode, maakte art deco zijn opwachting. Strakke lijnen, geen overbodige decoraties, exclusieve en duurzame materialen in een combinatie van cement met baksteen. In de Forstierlaan staan een paar huizen die art deco elementen bevatten, ze dragen de huisnummers 55-53, 50 en 42.

WANDELTIP: Download onze fotozoektocht Art-Deco wandeling in Ronse, deze gidst je langs de mooiste gebouwen van de stad.

  1. Ronsische Keun - Ronse

Had Ronse nog talloze brouwerijen in een vroeger leven, dan rest vandaag nauwelijks nog iets van het Ronsische brouwerijbestaan. Gelukkig brouwt Gert Keunen sinds 2014 met veel passie het Keun bier, een bier van hoge gisting. Een Keun heb je in een bruine versie een die je in diverse cafés en restaurants van Ronse kan proeven. Je kan het bier ook altijd aankopen op de dienst Toerisme Ronse en meenemen als souvenirtje.

Wil je graag op voorhand een reservatie maken voor je bezoek aan de microbrouwerij? Dat kan! Je vindt alle info op de website www.keun.be.

  1. Muziekberg - Louise-Marie

Alle ‘bergen’ in de Vlaamse Ardennen zijn getuigenheuvels. De 148 meter hoge Muziekberg is de op één na hoogste berg van de Vlaamse Ardennen en is voor een groot deel bedekt door het Muziekboswaar je mooie wandelingen kan maken.

  • Zo’n 3 à 6 miljoen jaar geleden lag hier de kustlijn van een tropische zee en waren de heuvels zandbanken.
  • De begroeiing onder de bomen is nog minimaal omdat na de Eerste Wereldoorlog het kale bos beplant werd met beuken. Daardoor was het bos zeer donker en dat is het nog op sommige plaatsen.
  • Geleidelijk werden er verscheidene soorten bomen gepland zoals eik en es om meer licht toe te laten.
  • Bovenop de Muziekberg vind je de Geuzentoren die dateert uit 1864. De toren had in die tijd geen functie, het werd aanzien als een ‘follieke’ van de toenmalige eigenaar van deze gronden.
  • Het verhaal doet de ronde dat de naam ‘Vlaamse Ardennen’ hier voor het eerst zou uitgesproken zijn door Pol De Mont, dichter en vriend van Omer Wattez.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een leuk vakantiehuis aan het Muziekbos? Dan is Le Bonheur de Louise een ideale vakantiewoning om in alle luxe met 9 personen te verblijven vlakbij dit prachtige bos. Een groter vakantiehuis nodig? Dan is vakantiewoning zeker een aanrader. Lees ook onze blogpost met 5x tips om een vakantiehuis te huren in de Vlaamse Ardennen.

  1. PAM ’t Ename

Ename ademt geschiedenis uit! En dat kan je zien in het PAM. Het Provinciaal Archeologisch Museum t'Ename (PAM Ename) ligt in de schaduw van de Ottoonse St.-Laurentiuskerk, die begin de jaren 1990 haar geheimen prijsgaf. In 1992 ontdekte men er Byzantijnse muurschilderingen. Men heeft steeds geweten dat over een oppervlakte van 11 ha. de restanten lagen van het vroeg middeleeuws dorp Ename, zijn burcht en de kloosterabdij. De restanten lagen juist onder de graslaag en men heeft nooit de grond deftig kunnen bewerken omwille van de overblijfselen die in de grond aanwezig waren. In 1941 tot '46 heeft men een gedeelte van de burcht opgegraven en van de grote abdijkerk.

Het PAM brengt op een interactieve manier een voorstelling van het leven in de periode van het jaar 1000. Een echte aanrader! Een uitgebreide beschrijving kan je vinden op hun website.

  1. Mont de l’Enclus – Kluisbos

Het Kluisbos prijkt op de top van de Kluisberg en is dankzij de 141 meter hoge berg één van de pronkstukken van de Vlaamse Ardennen.

  • Op de top van de 141 meter hoge Kluisberg, prijkt het Kluisbos. Het Kluisbos is zowat 300 hectare groot waarvan het grootste deel in Vlaanderen ligt.
  • In het bos vind je vooral hellingen en met de bewust gekapte stukken bos wil men plekken creëren om meer soorten bomen de kans te bieden om te groeien.
  • Vervelen zal je je hier in ieder geval niet! Het bos beschikt over 20 kilometer bewegwijzerde wandelwegen, ruiterpaden, mountainbikeroutes, speelzones en een openluchtzwembad.
  • Bovenop de berg vind je de oren dat zou gediend hebben als uitkijkpost door het leger van Napoleon Bonaparte.
  1. Brouwerij de Rijck - Herzele

Ongeveer 125 jaar na de stichting van de brouwerij en vier generaties later staat deze familiebrouwerij nog steeds overeind en wordt ze bestuurd door An De Ryck, één van de weinige vrouwelijke brouwers in België.

  • De Ryck lanceerde in 2015, ter ere van de stichter van de brouwerij, het bier de Gouden Arend.
  • Er zijn verschillende 9 artisanale bieren te proeven in het bierassortiment van Brouwerij De Ryck. Voor ieder wat wils.
  • Wil je meer te weten komen over Brouwerij De Ryck en boek je graag een rondleiding of degustatie? Meer info vind je op de website.
  1. Brouwerij Van Den Bossche - Herzele

Brouwerij Van Den Bossche is zo oud als het imposante, eind 19de eeuwse herenhuis op het Sint-Lievensplein. Beide gebouwen werden neergezet door stichter Arthur Van Den Bossche.

Buffalobier

  • Er wordt gezegd dat het ontstaan van hun oudste bier, ‘het Buffalobier’, per ongeluk zou gebeurt zijn.
  • Wanneer het circus Buffalo Bill zijn tenten opsloeg op het dorpsplein, vroegen de brouwers of ze tijdens het borrelen van het bier, naar de middagvertoning van het circus mochten gaan.
  • Ze betaalden een jongen om tijdens de voorstelling op de brouwersketel te letten. De jongen had net iets te weinig in het wort geroerd waardoor het bier licht verbrand was.
  • Het resultaat was een zwaarder bier dat door het lange en intense koken een niet onaangename licht verbrande smaak kreeg.
  • Vandaag de dag brouwen ze het bier nog steeds zo!
  1. De Burcht van Herzele

De Burcht van Herzele is een ruïne van een waterburcht die de woonplaats was van de heren van Herzele. Sinds 1957 is de burchtruïne een beschermd monument en staat symbool voor de heerlijkheid “Hersele”, één van de heerlijkheden van het land van Aelst.

Op de binnenkoer vind je de levensbron van de burcht: de waterput. Boven de waterput groeide een lindeboom om het water in de zomer zo koel mogelijk te houden.
  1. Brakelbos - Brakel

Het Brakelbos overheerst van de beuken en hulsten. Sommige bomen zijn zelfs tot 100 jaar oud. Het Brakelbos ligt op de flank van de getuigenheuvel ‘Mont de Rhode’. Men noemt het de getuigenheuvel omdat die nog getuigen van de tijd toen de Vlaamse Ardennen nog aan de zee lagen, zo’n zes miljoen jaar geleden.

Je kan in dit bos genieten van de gezellige wandelpaden maar vergeet niet je stevige wandelschoenen aan te trekken, niet alleen voor het klimwerk maar ook voor de vochtige ondergrond. En als je het Brakelbos denkt te bezoeken, doe je dat het beste in het voorjaar! Op dat moment staan de hyacinten massaal in bloei en vormen zo een sierlijk ‘blauw tapijt’. Een ware streling voor het oog, nog meer boshycianten bewonderen, lees je op onze blog.

  1. Beukenhof - Kluisbergen

Galeries Beukenhof is een kunstgalerie in Kluisbergen en is vooral bekend omwille van hun indrukwekkende beeldentuin. En niet alleen de beelden trekken de aandacht, maar de tuin die prachtig geïntegreerd is in het omliggende landschap is ook al vrij bijzonder. Je hebt hier ene uniek zicht op de Kluisbergen en de Scheldevallei.

  1. Pedesmolen - Zwalm

Op de Pasemaregracht, juist aan de grens van Velzeke en Zwalm, kan je het Pedes molentje bezichtigen. Door het vrij klein debiet van de Passemaregracht moest de molenaar het water eerst lang genoeg stuwen, tot er genoeg water was om de molen enkele uren te laten draaien. De molen werd in 1968 stilgelegd en in 1981 werden de molen en zijn omgeving beschermd als monument én als dorpsgezicht. Een aantal jaar geleden werd de restauratie van de molen volledig voltooid en het resultaat ervan is prachtig.

  1. Kordaalbos - Kruishoutem

Het Kordaalbos is zonder enige twijfel een bodemkundig pareltje en herbergt een schat aan fauna en flora. Het Kordaalbos is tevens ook een echt vogelparadijs. Tijdens de wintermaanden kan je hier regelmatig vogels als een sperwer, blauwe kiekendief, koperwiek en een kransvogel waarnemen. Een opmerkelijk stukje natuur dat je via het Kordaalpad kan bewonderen.

  1. Domeinbos Ter Rijst - Kruishoutem

Het domeinbos Ter Rijst is met zijn 25,5 hectare een waar pareltje in de Vlaamse Ardennen. Hier vindt je een enorme variatie aan boomsoorten en geniet je van de zeldzame soorten als de bospaardenstaart, paarse schubwortel en een wilde narcis. Ook de dieren zullen je op sommige momenten verrassen en in het bijzonder de vuursalamander die zich hier voortplant in de brongebieden.

  1. Waar overnachten in de Vlaamse Ardennen?

Op zoek naar een leuk verblijf in de Vlaamse Ardennen? Opstaan met een zicht op de heuvels en het gefluit van de vogels? De Vlaamse Ardennen is de ideale streek voor wandelaars en fietsliefhebbers.

  1. Mis niets niets van de Vlaamse Ardennen met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan de Vlaamse Ardennen? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Download onze compleet uitgestippelde autoroute door de Vlaamse Ardennen en ontdek de mooiste plekjes.

Vlaamse Ardennen

Gratis reisgids Vlaamse Ardennen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 24 oktober 2024 - Ronny Demortier

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Vijfsterren reisgids👍👏

- 8 november 2023 - Freddy Vanderstappen

overzichtelijk en redelijk volledig

- 25 mei 2023 - ANDRE METTEPENNINGEN

Zeer verzorgde uitgave met een schat aan mogelijkheden en tips. Wij kijken al uit naar ons verblijf in de Vlaamse Ardennen.

- 26 april 2023 - Luc De Boeck

We hebben genoten van ons verblijf in Ename en van de reisgids Vlaamse Ardennen. De wandelingen in het Kluisbos, Muziekbos , Brakelbos en Bos van Ename waren fantastisch. Met de auto hebben we een gedeelte van het parcours van de Ronde van Vlaanderen gereden, ook een voltreffer. In de Vlaamse Ardennen kwamen we tot rust, mede dank zij het goede weer en een prachtige B&B!!!

- 25 juli 2022 - Deconinck Geert

We waren heel goed voorbereid voor onze 2daagse fietsvakantie door jullie reisgids. We hebben genoten van de prachtige omgeving en de knusse restaurantjes tijdens onze ritjes. De fietsroutes waren heel goed omschreven en uitgestippeld. Chapeau! Voor herhaling vatbaar.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?