17 x top bezienswaardigheden in het Waasland: wat zeker zien en doen?
Overzicht met de leukste highlights en mooiste bezienswaardigheden in het Waasland
Het Waasland kan bondig samengevat worden als kreken, polders, bossen, vaarten en hier en daar verrassend erfgoed! In dit artikel nemen we je mee naar enkele van onze favoriete plekjes en enkele verborgen parels. Zowel voor cultuur- als natuurliefhebbers heeft het Waasland heel wat te bieden.
Inhoud artikel
Hof ter Saksen - Haasdonk
Reeds in de middeleeuwen bevond zich bij het Hof ter Saksen in de huidige deelgemeente Haasdonk een landgoed. Begin 18de eeuw is er voor het eerst sprake van Hof ter Saksen. Het landgoed kwam in verschillende handen, tot Spaanse landvoogden toe. Een nieuw kasteel werd opgetrokken tussen 1804 en 1805. Later werd het domein uitgebreid met een oranjerie en een pachthoeve. Sinds de jaren 60 raakte het domein in verval, maar sinds de gemeente Beveren eigenaar werd is het grondig gerestaureerd.
- Het kasteel zelf is niet toegankelijk maar een wandeling in het park is zeker een aanrader.
- Het Natuur Educatief Centrum Hof ter Saksen organiseert hier natuurtentoonstellingen voor jong en oud, neem ook een kijkje in het Chinees theepaviljoen en de reuzenbijenkorf waar je meer te weten komt over de honingbij.
- In de orangerie vlakbij het kasteel wordt een tuincafetaria uitgebaat, waar je heerlijk appelsap kan drinken dat gemaakt wordt van de appels die hier groeien!
Kasteel Cortewalle - Beveren
De eerste steen van kasteel Cortewalle moet gelegd zijn in het begin van de 15de eeuw. Het is een prachtige waterburcht die in ere werd gehouden met enkele restauraties. Tot 1960 was het kasteel bewoond, daarna werd het aangekocht door de gemeente Beveren. In het kasteel worden geregeld tentoonstellingen en concerten gehouden.
De mooi gerestaureerde kamers en de huiskapel maken een bezoek de moeite waard. Rond het kasteel ligt een park van ca. 10 hectare met o.a. een koetshuis uit de 18de eeuw, een gietijzeren brug en een aantal kunstwerken. Na je bezoek even bijkomen met een hapje en drankje kan in het Koetshuis of bij het Cultuurcafé, dat aan het cultureel centrum Ter Vesten ligt, net buiten het park.
- Als individuele bezoeker kan je het kasteel enkel met een gids van binnen zien van mei tot september, elke eerste en derde zondag van de maand. Afspraak om 15.00 u bij ingang van het kasteel. Het bezoek is gratis.
- In groep kan je een afspraak maken voor een bezoek bij de dienst Toerisme.
Fort Liefkenshoek - Kallo
Het Fort Liefkenshoek is een militair bouwwerk uit eind 16e eeuw. Het werd aangelegd ter bescherming van de stad en de haven van Antwerpen tegen de oprukkende Spaanse troepen onder leiding van Farnese.
- De functie van het fort is over de eeuwen meermaals veranderd: het deed dienst als quarantainestation, als marinebasis, als vakantieoord voor de beroepsmilitairen,...
- De oudste gebouwen dateren uit de Napoleontische periode (1810-1811).
- Het fort is één van de laatste stukjes groen te midden van het industrielandschap. In het fort vind je nu een bezoekers- en belevingscentrum.
- In lokaal 1 tot 8 kom je meer te weten over de geschiedenis van het fort, en de verhalen van voormalige bewoners. Dit alles gebeurt op een speelse manier aan de hand van spelletjes en doe-opdrachten, wat het ideaal maakt als gezinsuitstap.
- De lokalen van 9 tot 12 zijn dan weer iets serieuzer, de rol van het fort in de inpolderingen en overstromingen komt aan bod. Zo leer je meer over de eeuwenlange strijd van de mens tegen het water.
Ook buiten het fort valt heel wat te beleven. Vanop de uitkijktoren krijg je een prachtig panoramisch zicht over de streek, de Schelde ligt aan je voeten.
Na je bezoek kan je genieten van een drankje op het schaduwrijke terras van het fort. Voor de kinderen is er ook een speeltuin. Proef hier ook zeker een BONàPART, het bier met buskruit! Ontdek nog meer over de fortengordel rond Antwerpen in onze blogpost.
Praktische info
- Het fort kan vrij of begeleid bezocht worden. Van april tot oktober is het fort open van woensdag tot zondag tussen 9:30 en 17u.
- Van november tot maart is het van woensdag tot vrijdag open tussen 9:30 en 17 u. In het weekend is het dan enkel open in de namiddag tussen 13 en 17u.
- Wil je het fort met een gids bezoeken? Die kan je vooraf aanvragen bij de dienst toerisme of elke derde zondag van de maand wacht er om 15u een gids aan het onthaal van het fort. Dit bezoek is gratis en je hoeft daarvoor niet te reserveren.
- Meer info op de website.
TIP: Wie wil kan de waterbus hier nemen en zo richting Antwerpen varen, meer info op onze pagina met leuke stops langs de Schelde met de waterbus.
Spookstad Doel
Het is misschien niet de klassieke uitstap, maar een bezoekje aan de spookstad Doel (“Den Doel” genoemd door de locals) is zeker eens de moeite waard. Doel is een deelgemeente van Beveren en kwam de afgelopen jaren verschillende keren in het nieuws, het dorp zou namelijk verdwijnen door de uitbreidingsplannen van de haven van Antwerpen. De meeste inwoners werden onteigend waardoor het dorp nu dus zo goed als leeg staat. Enkele bewoners houden echter voet bij stuk en blijven vechten voor hun woning.
De meeste huizen die er staan zijn vervallen en nu een lievelingsplek voor heel wat graffitikunstenaars. Je kan in Doel heel wat mooie graffiti spotten en een zeer instagramwaardige foto scoren 😉. Al zijn er natuurlijk ook wel heel wat minder mooie graffitikladders te vinden. De sfeer in Doel is uniek en inderdaad soms wel een beetje ‘spookachtig’ te noemen. Lees zeker ook onze blogpost met ons bezoek aan Doel.
Bij je bezoek moet je wel rekening houden met enkele regels, zo mag je de verlaten panden niet betreden en is er ’s avonds een samenscholingsverbod. Lees meer over de regels op de website.
Graventoren - Kruibeke
De Graventoren werd gebouwd op de ruïne van een waterburcht uit de 12de eeuw, opgericht door de graven van Vlaanderen. Van een waterburcht rest op deze site enkel nog een toren.
Mercator
In deze Graventoren zat ooit de cartograaf Mercator gevangen wegens beschuldiging van ketterij. ‘Mercators schrijn’ is een tentoonstelling die permanent kan bezocht worden in de toren. Daarnaast is er ook de expo ‘De geheimen van het Gravenkasteel’, waarin je kennis maakt met de straffe geschiedenis van de toren.
- De Graventoren is enkel te bezoeken met een gids. Hiervoor kan je hier een afspraak maken.
- Iedere laatste zondag van de maand is er ook een gratis gidsbeurt.
- Meer info op de website.
Kasteel Wissekerke - Bazel
Het kasteel Wissekerke is een waterburcht in neogotische stijl. Het was trouwens één van de eerste kastelen die in België in die bouwstijl werden opgetrokken. In het kasteel zie je verrassend veel interieur in de empirestijl, genoemd naar het keizerrijk van Napoleon.
Die interieurstijl wilden ook de rijkere burgers in hun huizen. Zo ook Philippe Vilain XIIII en zijn vrouw barones Sophie-Louise Zoé de Feltz die dan ook hun interieur lieten opsmukken in de empirestijl. Het grote salon, de vestibule, de Egyptische zaal, ze bevatten voorwerpen van en zijn aangekleed in de empirestijl. De adellijke familie Vilain XIIII heeft gedurende vele eeuwen het kasteel Wissekerke bewoond en leverde lange tijd de burgemeesters op voor Bazel.
Praktische info
- Je kan het kasteel Wissekerke individueel bezoeken van 1 april tot 30 september (betalend).
- Op dinsdag, woensdag en donderdag van 13.00 u - 17.30 u. Op zondagen van 14.00 - 18.00 u.
- Er zijn twee parcours uitgetekend. Bij de ene kruip je in de huid van de bedienden die in het kasteel werkten.
- De andere route volg je in het spoor van de adellijke familie Vilain XIIII en kom je te weten waar ze zich ophielden overdag, wie hun gasten waren die ze ontvingen enz.
- Tevens kan je elke laatste zondag van de maand tussen 1 april en 30 september als individuele bezoeker aansluiten voor een korte rondleiding om 14u30 en om 16.00 u.
Stropersbos - Stekene
Stekene heeft iets met een vos. Misschien kan je een échte vos zien in het Stropersbos van Stekene, maar in elk geval ontkom je niet aan de figuur van Reynaert de Vos als je in Stekene rondloopt. Het Stropersbos, ook wel Stekene bos genoemd, is één van de grootste bosgebieden in Oost-Vlaanderen. Ruim 500 hectare bos, dat is de oppervlakte die het Stropersbos beslaat. Prachtige dreven, heideplekken en elzenbroekbossen vormen één van de grootste bosgebieden van Oost-Vlaanderen.
Als je in het Stropersbos wandelt, kan je ook restanten terugvinden uit de Spaanse Successieoorlog (begin 18de eeuw), het was namelijk deel van een aarden verdedigingswal van de Bedmarlinie. Markies Bedmar richtte nieuwe forten op die met elkaar verbonden werden via waterlopen en verdedigingswallen om de grenzen te versterken. Hier in het Stropersbos liep die linie dwars door het bos.
Provinciaal domein Puyenbroeck - Wachtebeke
Het Provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke is een groene long in een uithoek van het Waasland en ten noordoosten van Gent. Het domein is al decennialang de gedroomde uitstap voor jong en oud. Er zijn ligweiden, de vijver met roeibootjes en waterfietsen, wandel- en fietspaden, een grote speeltuin, een dierenpark, een bloemenpark, een minigolfbaan en een grote camping.
Gaandeweg werden steeds meer ontspanningsmogelijkheden in het domein geïntegreerd. Je kan er nu ook ‘in het groot’ golfen, zwemmen zowel binnen als in openlucht, je uitleven op een hindernisparcours, wandelen in het Levend Erfgoed Park (met dieren die dreigden uit het levend erfgoed te verdwijnen), petanquen en krulbollen. Je kan ook naar de Knuffelhoeve, naar een molententoonstelling waar alles draait rond … molens uiteraard.
- Ook voor de honger en dorst biedt Domein Puyenbroeck tal van opties!
- Het domein is gratis toegankelijk.
- Doorlopend het ganse jaar open vanaf 9.00 u tot zonsondergang, behalve op maandagvoormiddag van oktober t.e.m. maart (gesloten tot 13.00u).
- Voor meer info: www.puyenbroeck.be
Stadsmuseum - Lokeren
Het Stadsmuseum Lokeren vertelt de geschiedenis van de stad aan de hand van verschillende objecten, film- en fotobeelden en verhalen. De focus ligt vooral op het werk- en het vrijetijdsleven in de 19e en de 20ste eeuw. Veel aandacht gaat naar de haarsnijderij-industrie, een industrie waarbij konijnen- en hazenhaar klaargemaakt werd voor de hoedenindustrie. In de 20ste eeuw was Lokeren namelijk het centrum voor deze (weliswaar vervuilende) industrie.
- Het museum is te bezoeken van woensdag tot zaterdag van 14 tot 17uur en op zondag van 10 tot 12 uur en 14 tot 17uur.
- De toegang is gratis.
Molsbroek - Lokeren
Lokeren is onlosmakelijk verbonden met Molsbroek. Het is een, naar Vlaamse normen, vrij groot natuurreservaat (ongeveer 120 hectare). De wandeldijk biedt een mooi zicht op de diverse natuur: een uitgestrekte moerasvlakte met talrijke watervogels, elzenbroeken, rivierduinen, rietvelden en vochtige graslanden. De ideale plek voor natuurliefhebbers!
Wil je het Molsbroek ontdekken? Dat kan! Rondom het moeras loopt een wandel- en fietsdijk die steeds vrij toegankelijk is. Je kan volledig rond het gebied wandelen (ongeveer 4,5 km of 1 uur wandelen). Tijdens of na je wandeling kan je terecht in het bezoekerscentrum.
TIP: Download hier onze uitgestippelde fietsroute in de omgeving van het Molsbroek.
Grote Markt - Sint-Niklaas
De Grote Markt van Sint-Niklaas heeft haar naam niet gestolen, het is met haar 3,19 ha het grootste marktplein van België en uiteraard ook het evenementenplein bij uitstek.
- Elke donderdag wordt hier een markt georganiseerd, en dat al vijf eeuwen lang.
- Rondom de markt zijn er heel wat historische gevels die de geschiedenis van de stad vertellen.
- Het neogotische stadhuis uit 1878 blijft tot op vandaag dé blikvanger.
- Daarnaast zijn er ook veel gezellige cafeetjes en restaurants waar je op het terras kan genieten van het uitzicht over de markt.
Elk jaar tijdens het eerste weekend van september vindt er op de markt een van de spectaculairste evenementen plaats: de Vredefeesten. Tientallen luchtballonnen groot en klein stijgen dan op vanaf de markt. Een spektakel dat je niet mag missen!
Sint-Nicolaaskerk - Sint-Niklaas
De Sint-Nicolaaskerk oftewel de plek waar het allemaal begon, al in 1217 werd de eerste kerk hier gebouwd toen ook de parochie gesticht werd. Het is dan ook de oudste van de stad en bovendien de decanale kerk. Ze werd – net als de stad - vernoemd naar Sint-Nicolaas van Myra, de patroonheilige van de handelaars. De Sint-Nicolaaskerk kende een turbulente bouwgeschiedenis: eerst was het gewoon een houten kapel, dan een romaanse stenen kerk, met gotische uitbreidingen, vergrotingswerken in de barok tot de laatste bouwfase in 1900. Algemeen wordt ze nu beschouwd als een voorbeeld van Scheldegotiek.
- In de schaduw van de kerk ligt het intieme Sint-Nicolaasplein, met veel gezellige cafeetjes. In de zomer staat het vol met gezellige terrassen en kan je op woensdagavond dansen tijdens ‘Sinnekloas Danst’ en op donderdagavond genieten van de Pleinconcerten.
- De kerk is open elke voormiddag van 9.00u tot 12.00u.
- Op zaterdagnamiddag van 14.00u tot 18.00u.
- Op zondag is de kerk open van 10.00u tot 12.00u ( van Pasen tot september ook van 14u tot 16u)
TIP: Wie zelf Sint-Niklaas wil bezoeken kan onze gratis stadswandeling Sint-Niklaas downloaden, je komt langs alle top bezienswaardigheden.
Mercatormuseum - Sint-Niklaas
Zonder Mercator geen gps, dat zal je wel beseffen na een bezoekje aan het Mercatormuseum. Het interactieve museum biedt een chronologisch verhaal van de cartografie, van de oudheid tot vandaag. De zeldzame aardglobe (1541) en hemelglobe (1551), die onlangs nog werden opgenomen in de Vlaamse topstukkenlijst, blijven dé blikvangers van het museum.
Daarnaast zie je ook verschillende atlassen. Mercator introduceerde het begrip atlas als 'een samenhangende verzameling kaarten'. Elk zeeschip heeft nog altijd kaarten aan boord gebaseerd op zijn projectie. Zelfs de kaartindeling in de gps is afgeleid van de Mercatorprojectie!
- Het museum is open van dinsdag tot zaterdag tussen 13:30 en 17u.
- Op zondag tussen 11 en 17u.
- Meer info op de website.
Huis van de Evolutie - Sint-Gillis-Waas
In het Huis van de Evolutie kom je aan de hand van fossielen meer te weten over het verloop van de evolutie op onze aarde. Je gaat terug naar de Krijttijd, het Jura, Trias, Perm... om zo uiteindelijk te belanden bij de reconstructies van de vroege Cambrische en allereerste levensvormen. Geen enkel ander Belgisch privémuseum evenaart de collectie van het Huis van de Evolutie. Het is een echte aanrader voor fossielen- en wetenschapsliefhebbers!
Het Huis van de Evolutie is het hele jaar door dagelijks te bezoeken op afspraak, meer info op de website.
Openluchtmuseum Verbeke Foundation in Kemzeke
Op zoek naar een origineel museum, dan is de Verbeke Foundation in het noorden van Oost-Vlaanderen, Kemzeke (tegen de Belgisch/Nederlands grens) dé plek waar je naartoe moet gaan. Het museum heeft maar liefst 20.000 m² overdekte ruimte en 12 hectare aan buitenexpositie ruimte en natuurgebied. Hier kan je hedendaagse kunst, installaties en werk van bio-artiesten komen bewonderen. Meer info op de website
Het Verdronken Land van Saeftinghe
Of breng een bezoekje aan het Verdronken Land van Saeftinghe, een bijzonder natuurgebied voor een avontuurlijke ervaring. Je vindt hier ruige natuur en vooral heel veel modder en geulen, maar toch is het een bijzondere plek. Het is namelijk met 36 km² de grootste brakwaterschor van Europa. Het ligt in Zeeuws-Vlaanderen, op de plek waar de rivier de Schelde uitmondt in de Westerschelde. Hier komt het zoetwater terecht bij het zoutwater van de Noordzee. Daardoor is het water brak.
De zee heeft een enorme impact in Saeftinghe
Het gebied loopt telkens onder water wanneer het vloed is en komt weer tevoorschijn bij eb. Het is heel bijzonder om te zien welke invloed de zee op dit gebied heeft. Het landschap verandert voortdurend tijdens eb en vloed.
Het getijdenverschil is het grootste van heel Nederland. Tijdens springvloed is het maar liefst 7 meter. Om deze reden is een groot deel van Saeftinghe niet vrij toegankelijk. Dat is simpelweg te gevaarlijk. Vergeet je rubberlaarzen niet mee te nemen!
Fort van Steendorp - Temse
Het Fort van Steendorp, gebouwd in 1883-1892 in baksteen, is het grootste fort van de Antwerpse fortengordel en is intussen volledig begroeid geraakt. Het fort wordt als monument beschermd, net als het landschap eromheen. Een bezoekje is interessant omwille van de militaire geschiedenis maar zeker ook omdat het de biotoop is van verschillende planten- en dierensoorten.
- Het is alleen toegankelijk onder begeleiding, maar het wandeltraject rondom het Fort (+/- 2 km) kan je wel altijd individueel doen.
- Wil je toch een rondleiding in het fort dan heb je twee opties: elke eerste zaterdag van de maand wordt er een rondleiding georganiseerd waarvoor je kan inschrijven op de website. Je kan ook een bezoek aanvragen voor een groep van maximum 25 personen.
- Bekijk verdere info op de website.
5 x gratis routes in het Waasland