15 x streekproducten West-Vlaanderen + bijzondere overnachtingen
Wat te doen en zien in West-Vlaanderen + bijzondere overnachtingen
West-Vlaanderen heeft veel te bieden: een rijk oorlogsverleden, mooie weilanden en uiteraard de Belgische kust. Daarnaast is West-Vlaanderen ook de bakermat van enkele typische streekproducten zoals het bier van Westvleteren of de koekjes van Jules Destrooper! In dit artikel sommen we de leukste streekproducten op waarvan je een uitstapje kan maken. Na je uitstap wil je misschien ook blijven overnachten in de buurt, we geven ook enkele aanraders voor bijzondere overnachtingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een overnachting in een 17de eeuwse abdij, of een overnachting zoals de soldaten van de Eerste Wereldoorlog in Talbot House!
Inhoud artikel
Bezoekerscentrum Jules de Strooper
In 2011 opende deze bekende koekjesfabrikant een gloednieuw Bezoekerscentrum. Je verneemt er alles over de productie en ingrediënten van de koekjes van Jules Destrooper. Uiteraard krijg je ook de kans om te proeven van de heerlijke koekjes.
Het is een bedrijf met een geschiedenis die teruggaat tot 1886 en dat krijgt hier aandacht met oude machines en andere herinneringen. Een film toont je kort en duidelijk de productie van zijn bekendste koekjes.
- Het bezoekerscentrum is open van dinsdag tot zaterdag van 9:30 tot 12:30 en 13:30 tot 17:30. Gesloten op zondag en maandag.
- Een ticket kost €5, de proeverijen met een koffie zijn hierin inbegrepen.
- Meer info: www.julesdestrooper.com/
Sint-Sixtus abdij & Trappist Westvleteren
De Trappist van Westvleteren (6° - 8° - 12°) geniet van een grote bekendheid toen het werd uitgeroepen als beste bier van de wereld. Vooral de bruine met 12° (alcoholgehalte van wijn) is heerlijk door zijn zoete smaak. Mede door zijn zeldzaamheid kent de verkoop een groot succes. Normaal moet je telefoneren om een bak trappist te kunnen afhalen maar wil je gewoon een glas drinken en eventueel een paar flessen meenemen, dan kan dit in het Ontmoetingscentrum De Vrede, www.indevrede.be. Wil je toch een bak reserveren kijk dan even naar hun website: www.sintsixtus.be
De abdij zelf bezoeken is jammer genoeg niet mogelijk, die is voorbehouden voor de monniken. Je kan wel informatie krijgen over de abdij in Claustrum, een tentoonstellingsruimte in het Ontmoetingscentrum De Vrede. Je kan wel wandelen rond de abdij, met een bewegwijzerde wandelroute van 7 km die start bij het ontmoetingscentrum.
Opgepast: één fles trappist van 12° drinken is voldoende om positief te blazen bij een alcoholcontrole en de wegen die nog volgen op onze route zijn smal en bochtig!
Wijngoed Monteberg
Ga ontdekken wat de Westhoek te bieden heeft op vlak van wijnbouw. Dat kan in het Heuvelland op het Wijngoed Monteberg op het grondgebied Dranouter.
In 1996 begon Jean-Pierre Six met Wijngoed Monteberg. Een terrein op de zuidflank van de Monteberg, 600 wijnstokken en een goeie dosis pit: die drie ingrediënten liggen aan de basis van een gedurfd experiment op Heuvellandse bodem. Jean-Pierre kreeg al gauw de smaak van de wijnbouw te pakken en legt zich verder toe op zijn passie. “Een project moet zoals een goede wijn rijpen”, aldus de wijnbouwer, en zo wordt het pionierswerk zijn levenswerk.
- Er zijn verschillende groepsassortimenten waaruit je kan kiezen voor je bezoek: een kortbezoek, standaardbezoek en een luxebezoek. Zo kan je kiezen wat je interessant vindt en of je ook een bezoek wilt brengen aan de wijngaard of enkel aan de productieruimte.
- Bij elk bezoek mag je uiteraard proeven van de huiswijn
- Wijngoed Monteberg is open van maandag tot vrijdag tussen 14 en 17u. In het weekend tussen 10 en 12u en 14 en 17u. Meer info op de website
LEESTIP: Wil jij ook de Westhoek en Heuvelland verkennen? Download onze gratis reisgids Westhoek & Heuvelland, deze zit vol met tips, wandelingen en fietsroutes langs de mooiste plekjes in de streek.
De Soete Paepe - Lissewege
De Soete Paepe is een zeer geslaagde reconstructie van een snoepwinkel uit 1920. Ga zeker eens binnen, of je nu een zoetebek bent of niet. Je vindt er meer dan 60 soorten snoep! Van 'smoelentrekkers' over 'sneeuwballen' tot toverbollen. Voeg daarbij de verse appelflappen, Berlijnse bollen en confituurtaart en je krijgt al een idee van de lekkernijen die je hier kan vinden.
In de etalage kan je lezen over hoe snoep in het begin een exclusiviteit was voor rijke mensen. En je leest er ook over de lekkerbek pastoor (‘soete paepe’ in het dialect, vandaar de naam van het snoepwinkeltje).
Vanaf 30 april elk weekend open van 14.00 – 17.00u en in juli en augustus alle dagen behalve op maandag van 11.00 – 18.00 u.
Nationaal Hopmuseum - Poperinge
Het Nationaal Hopmuseum is ondergebracht in de vroegere Stadsschaal waar hop gewogen, gekeurd en verkocht werd. Hop is een doorlevende plant die tot 25 jaar oud kan worden. Hoewel de hopteelt in België drastisch is verminderd, neemt de belangstelling voor de hopscheuten toe.
- Het achterste deel waar de balie ligt is nieuw aangebouwd. Van daaruit verken je via een audiotour de drie verdiepingen.
- Startend op het derde verdiep (lift) met de geschiedenis van de hop om dan af te zakken naar de lagere verdiepingen. Het is een multimediaal museum waar virtuele hoppersonages je begeleiden.
- Bij het museum, op de binnenplaats, heb je de gelegenheid om een hopbier te drinken aan lage prijzen. Kies voor het Poperingse Keikoppenbier, dat is een amberkleurig hopbier met een alcoholpercentage van 6,1%. Het wordt gebrouwen in Poperinge en met de lokaal geteelde hop! Origineler kan dus niet.
- Meer info op de website
Brouwerij Rodenbach – Roeselare
Albrecht Rodenbach is in Roeselare de centrale figuur, er is zelfs een brouwerij die dezelfde naam draagt. Hij was een schrijver en dichter die leefde in de 19de eeuw. Zijn oom was de stichter van de brouwerij. Het bier is het ultieme streekproduct hier.
- Op het De Coninckplein staat er een standbeeld van Albrecht Rodenbach.
- Je kan de brouwerij bezoeken tijdens een begeleide rondleiding in groep (van 15 tot 50 personen) die je kan reserveren via de website.
- De rondleiding brengt je langs oude en nieuwe brouwprocessen en uiteraard volgt er een degustatie.
- Soms is de brouwerij tijdens evenementen wel eens toegankelijk voor de individuele bezoeker en dan mag je dit niet laten liggen.
- Meer info op de website.
Wandeltip: Wie graag op verkenning gaat in Roeselare kan met onze street-art wandeling Roeselare de mooiste kunstwerken in Roeselare verkennen.
Moeder Siska - Knokke
De wafels in hartvorm van Moeder Siska zijn een begrip in Knokke, reeds van eind de 19de eeuw. Naast wafels staat Moeder Siska ook bekend voor haar geweldige speeltuin en minigolf, ideaal dus voor een uitstap met het hele gezin.
Als je in Het Zoute aan het rondrijden bent dan kan je nogal wat horecagelegenheden zien met de naam 'Siska'. De enige die nog uitgebaat is door de afstammelingen van Moeder Siska is de zaak met de naam 'Marie Siska'. Adres: Zoutelaan 177, 8300 Knokke. Website: www.marie-siska.com.
Brouwerij Omer
Brouwerij Omer Vander Ghinste is een familiebrouwerij in Bellegem. De trots van Bellegem begon in 1892: Remi Vander Ghinste kocht een brouwerij voor zijn zoon Omer. Merken bestonden toen nog niet zoals nu, en daarom gaf Omer Vander Ghinste het bier zijn eigen naam. Vanuit commercieel oogpunt noemde hij zijn zoon ook Omer, zodat de familiebrouwerij verdergezet kon worden. Momenteel is het al aan de vierde generatie ‘Omers’.
- Voor een bezoek aan de brouwerij moet je zo’n 2 uur rekenen.
- Je wordt verwelkomt door een gids die je rondleidt door de brouwerij en het bezoekerscentrum.
- Uiteraard krijg je ook de kans om te proeven van de lekkere bieren en je krijgt zelfs een gift bag.
- Rondleidingen zijn mogelijk van maandag tot zondag op vaste tijdstippen overdag.
- Bekijk de website voor meer informatie.
LEESTIP: Wil jij ook de Westhoek en Heuvelland verkennen? Download onze gratis reisgids Westhoek & Heuvelland, deze zit vol met tips, wandelingen en fietsroutes langs de mooiste plekjes in de streek.
Avelgemse perentaart
De lokale perentaart is een toppertje uit Avelgem. Het is ooit allemaal begonnen met de typische perenmoes.
Op het einde van de 19de eeuw zocht men een oplossing voor de ‘kiesmadammen’. Deze peren werden in september vaak te vroeg afgerukt door de wind, waardoor ze nog hard en onrijp waren. De oplossing was de peren in suiker te laten trekken, zo werden ze een lekkere zoete moes die goed te bewaren was.
De perenmoes werd uiteindelijk het hoofdingrediënt van de Avelgemse perentaart. Ga dus zeker eens langs bij bakkerij Corne en bij bakkerij Taelman in Avelgem, en geniet ervan!
Talbot House – Poperinge
Talbot House is een bezienswaardigheid in Poperinge, maar je kan er ook overnachten! Het is ingericht als museum en B&B. De Engelsen zijn er perfect in geslaagd om de sfeer van toen op te roepen. In Talbot House kom je namelijk meer te weten over de leuke kant van het soldaat zijn in de Eerste Wereldoorlog. In het Talbot House, genoemd naar een gesneuveld Brits officier, kwamen de Britse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog namelijk even op adem. Soldaat of officier, het maakte niet uit, iedereen was hier gelijk. Daarna moesten ze immers terug in de loopgraven zij aan zij gaan strijden.
- Talbot House heeft zeven historische slaapkamers. Elke kamer is vernoemd naar een persoon, gebeurtenis of voorwerp van historisch belang voor het huis of voor de vereniging.
- Elke kamer beschikt over een wastafel met warm en koud water en op elke verdieping is een gemeenschappelijke sanitaire ruimte voorzien met douches en toiletten die dagelijks onderhouden worden. Handdoeken en zeepjes worden voorzien.
- Boek je kamer nu hier online
Het Spaniënhof - Lissewege
Reeds in de 16de eeuw kwamen gasten over de vloer toen het Spaniënhof een herberg was. Vooral pelgrims op weg naar Santiago de Compostella zochten hier onderdak. Nadien werd het ook nog een huisvesting voor een brouwerij. Nu is het Spaniënhof omgebouwd tot een luxe B&B met mooie gerenoveerde kamers! Meer info op de website!
Hostellerie Ter Doest - Lissewege
Het idyllische polderdorp Lissewege, een dorp met bijna uitsluitend witte huizen op een paar kilometer van Brugge, heeft haar plaatsje in de geschiedenis van Vlaanderen. De cisterciënzerabdij Ter Doest speelde een belangrijke rol in de middeleeuwen. In de aanliggende 17de eeuwse hoeve die uitkijkt op de abdijschuur ben je aan het juiste adres voor een zorgeloos verblijf op een unieke, historische locatie.
- Hostellerie Hof Ter Doest biedt 6 mooi gerestaureerde kamers. De kamers zijn overigens vernoemd naar belangrijke figuren uit de geschiedenis van Ter Doest, zoals bijvoorbeeld de Willem Van Saeftingekamer.
- Een unieke kans om te overnachten in een stukje geschiedenis van Lissewege dus.
- Meer info op de website
Barak de Vinck – Ieper
Barak de Vinck is een alternatieve vakantiewoning mét een bijzonder verhaal. Net na de Eerste Wereldoorlog bouwde Baron Gaston de Vinck een betonnen noodbarak om zijn familie bij de terugkeer uit Frankrijk onder te brengen. Exact 100 jaar later werd de barak van Baron de Vinck gerestaureerd en nu kan je er logeren in de sfeer van toen.
De eigenaars van de barak zijn ook de uitbaters van het Hooge Crater Museum, een privémuseum over WOI. Met de plannen en archiefstukken van familie de Vinck, zijn ze er in geslaagd om er een prachtige restauratie van te maken.
Spreekt het jou aan om even te leven als 100 jaar geleden? Boek dan nu vakantiewoning Barak de Vinck en wordt met maximaal 4 personen terug gekatapulteerd naar 1919.
St.-Antoine - Houthulst
De St-Antoine, een gewezen vrachtschip uit 1919, is als woonboot ingericht. Je kan in de oorspronkelijke alkoven van de schippersfamilie terecht, maar er is ook voor modern slaapcomfort gezorgd. Op de St-Antoine kan je terecht voor ecotoerisme: koken gebeurt op de grote AGA-kachel, het schip is uitgerust met zonnepanelen, een composttoilet en een windmolentje. Je kan hier terecht voor groepen van maximum 9 personen. Boek je verblijf hier online.
BoerenBed 'Hoeve Den Overdraght' - Poperinge
Wil je het boerenleven van West-Vlaanderen eens ontdekken. Bij 'den Overdraght' beleef je een geweldige tijd op de boerderij. Kom luxe kamperen in de tenten van Het Betere BoerenBed en ontdek wat glamping is. Bij 'den Overdraght' overnacht je op een werkende boerderij en maak je ook deel uit van de boerderij, je krijgt een rondleiding en kan meehelpen met het voeden van de dieren (al is dit geen verplichting).
- De tenten zijn volledig ingericht voor 6 personen (5 volwassen en 1 kind). Je vindt er onder andere een ruim tweepersoonsbed, stapelbed en sfeervolle BoerenBedstee. Alle kookbenodigdheden zijn aanwezig, je hoeft niets mee te nemen van thuis.
- In de tent creëer je warmte door middel van de houtkachel, die midden in de tent staat. Het licht aanmaken doe je met olielampen en kaarsen, gezelligheid is dus verzekerd.
- Boek je boerenverblijf nu hier online.
Mis niets tijdens je verblijf in de Westhoek met onze reisgids
Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan de Westhoek? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Westhoek & Heuvelland met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Westhoek.