Bezienswaardigheden Yerseke: Waar mosselen en oesters gaan eten en proeven
Welke highlights & bezienswaardigheden in Yerseke zien? Waar mosselen en oesters gaan eten en proeven
Yerseke is het mekka van de oester en mosselteelt, al meer dan een eeuw lang. Vroeger nog een gewoon boerendorp. Tot 1970 was Yerseke nog op zelfstandige voet, nadien werd het ingelijfd bij hoofdgemeente Reimerswaal. Bij het VVV-kantoor zit het Oosterscheldemuseum verbonden.
Inhoud artikel
Oesterputten van Yerseke
Oesters die in de Oosterschelde worden gekweekt worden nadat ze volgroeid zijn, in betonnen oesterputten bewaard. In deze oesterputten worden ze twee keer per dag door de getijdenwerking onder water gezet. De putten worden gedeeld door de oesterbedrijven. Je vindt ze langs de Havendijk. De eerste put werd er in 1871 aangelegd. Tijdens de grote bloeiperiode van de teelt waren het er bijna 200!, nu blijven er nog een achttal bedrijven over. In een viertal kan je terecht voor het proeven: Oesters en Bubbels, Pekaar, Oesterij ...
Wij bezochten en proefden in de Oesterij. Wie wil kan een begeleide rondleiding met een gids boeken, je kan hiervoor contact opnemen via hun website. Je volgt dan een rondleiding met bezoek op het terrein en langs de oesterputten. In een verhelderend uitleg kom je veel meer te weten dan wat je ooit had kunnen denken over de kweek van oesters, mosselen en kreeft.
Nadien is er gelegenheid om te genieten van de verse Zeeuwse schaal- en schelpdierendelicatessen in de proeverij met een uniek uitzicht op de oesterputten. Nadien zal niemand je nog verbazen als die het heeft over de Zeeuwse platte of een Zeeuwse Creuse. Een absolute aanrader.
Oesterrondleidingen
Ook het VVV-kantoor Yerseke organiseert rondleidingen op de oesterputten en langs de haven. Elke eerste weekend van de maand en op de feestdagen van 1 mei, 11 juli en 11 november.
Meer informatie over exacte data en uren via [email protected] of +31(0)113 57 1864
Oosterscheldemuseum
De oesterteelt, mosselteelt en kreeftenteelt wordt uitgelegd aan hand van gereedschappen, foto’s, tekeningen. In twee zaaltjes. Het verhaal van zaadje tot mossel of oester. Je krijgt er een goed beeld van de visserij in Yerseke. Ook zijn er wisselende kleinere exposities over het leven in en rond de Oosterschelde. Meer info op de website
Weetjes over Mosselen
- Het echte mosselseizoen loopt van half juli tot begin april. Mosselen blijven maar 24u dagvers.
- Het mosselzaad wordt gehaald uit de Waddenzee en uitgezet in de Oosterschelde. Wanneer de larve een schelpje vormt, zakt de kleine mossel naar de bodem waar die zich vasthecht. Geregeld worden mosselen van de plaats verzet. Na goed 2,5 jaar is de volwassen mossel klaar voor consumptie.
- Een mossel uit de Waddenzee of zelfs uit het verre Canada wordt een Zeeuwse nadat die 14 dagen in Zeeuwse wateren heeft gelegen. Behalve een Franse, die komt Zeeland niet binnen.
- Mosselhandelaren hebben in de Oosterschelde percelen liggen, afgebakend met bakens. Meestal gaat het over percelen van 200 bij 400 meter. Ze gaan over van familie op familie.
- Yerseke beschikt over de enige mosselveiling in Nederland. Op die veiling wordt de volledige partij van een mosselschip verhandeld aan één en dezelfde opkoper. Na de aankoop worden de partijen terug in het water gebracht, nu in de handelaarspercelen.
- YE op een boot betekent dat deze boot in Yerseke geregistreerd is.
- Anno 2016 zijn nog een 60-tal schepen dagelijks actief in de mosselteelt.
- De mosselcultuur moet zich steeds heroriënteren. Zo is men ten gevolge van protest van de Groenen aan het overschakelen op andere sleepmethodes.
- Zou je een mosselpot vullen met mosselzaad, dan levert dat tien potten mosselen op. Maar slechts één pot daarvan is voor consumptieverbruik. M.a.w. negen potten mosselen gaat terug naar de natuur. Zeesterren zijn er dol op, maar ook vogels.
De leukste verblijven in Zeeland?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of vakantie in Zeeland? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.
GoBoony → Huur een camper en verken Zeeland
Booking → Boek je hotel bij BOOKING.com
ANWB → ANWB vakanties in Zeeland
Natuurhuisje → Vakantiehuisjes middenin de natuur
Vakantiepark → Roompot Vakantieparken of kijk bij Landal Zeeland
Weetjes over oesters
- Oesters worden het jaar door gekweekt en verkocht. In Yerseke startte men er mee op ca. 1870. De oesterkweek is heel arbeidsintensief.
- De aanleg van de Oosterscheldedam, ziektes, strenge winters, … waren al erg nefast voor de oesterkwekerijen wat vele tot stoppen noopten. Amper 8 van de bijna 200 oesterbedrijven zijn nog actief. Men maakte gedeeltelijk een overschakeling naar de teelt van de Japanse oester, die minder onderhevig is aan ziektes.
- Ook de larven uit het oesterzaad gaan zich op de bodem vasthechten. Vroeger gebruikte men dakpannen, tegenwoordig zijn dat mosselschelpen.
- Oesters worden net als mosselen met tussenpozen verplaatst. Eenmaal volgroeid worden ze bewaard in betonnen oesterputten waar ze tweemaal daags door de getijdenwerking onder water worden gezet.
- Er worden in Zeeland 2 soorten gekweekt: de platte Zeeuwse en de Creuse. De kwaliteit wordt aangeduid met Romeinse cijfers. Van 0 tot 5. De beste kwaliteit draagt het cijfer 0.
Oestertocht met de Oesterbaron op de Oosterschelde
Hoe wordt een oester van ongeveer 8 millimeter gekweekt tot een oester voor consumptie? Hoe worden ze geoogst? Smaak je verschillen? Wat is nu de juiste manier om een oester te openen? Dat kom je allemaal te weten tijdens een rondvaart met de Oesterbaron in Yerseke.
Je vaart met de C’est la Vie boot over de Oosterschelde en geeft je een kijkje in het leven van de Zeeuwse oesterkweker. De tocht duurt ongeveer 2 uur en brengt je langs de oesterkweekpercelen waar je alles leert over het leven op en in het water.
Daarnaast kan je met eigen ogen de traditionele sleeptechniek live bijwonen. Uiteraard kan je ook tijdens de rondvaart proeven van de overheerlijke gekweekte Zeeuwse Baronnenoesters. Een tocht met de Oesterbaron in Yerseke is een absolute aanrader!
Ga oesters plukken in Yerseke
De meeste plekken om oesters te plukken liggen in Zeeland, meer bepaald aan de Oosterschelde. Hier vind je de Zeeuwse platte oester, een van de meest gewilde oesters ter wereld. Maar er zijn natuurlijk nog enkele andere plekken, zoals de Waddeneilanden en provincie Groningen waar je oesters kan plukken. We gingen zelf oesters plukken en in ons blogartikel sommen we de beste plekken in Nederland op om oesters te plukken.
In Yerseke kan je langs het strand oesters plukken en er zijn talloze oesterbanken waar wildplukken is toegestaan. Je kan ook op pad gaan met een lokale gids en leer zelf met een oestermes en oesterhandschoen om de wilde oesters (Creuses) open te maken en dan meteen proeven. Reserveer je tickets voor oesters te rapen aan de Oosterschelde met gids.
Breng ook een bezoekje aan de oesterputten en het Oosterscheldemuseum waar je een goed beeld krijgt van de visserij in Yerseke. Meer info op de website.
Mosselman
Op het einde van de kaai in de Julianahaven vind je de Mosselman, een standbeeld. Tuur samen met hem mee naar de schepen die op- en afvaren. Je ziet hoe men de mosselen opdiept, spoelt en dat een paar keer herhaalt (zie ligging hier).
Mosselautomaat in Yerseke
Een broodautomaat, aardappelautomaat, frisdrank automaat, ... dat kennen we wel overal maar in Yerseke kan je terecht in de mosselautomaat. 24u/dag kan je er terecht om een kilo mosselen uit de automaat te halen, de automaat is 6/7 beschikbaar, enkel op zondag kan je er geen mosselen uithalen. Adres is Meerpaalweg 20, 4401 KA Yerseke, zie ligging hier op de map.
Waar overnachten in Zeeland?
Op weekend of rondreis door Zeeland en ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk hieronder alvast enkele van onze favoriete adresjes of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Zeeland.
- Yerseke: Vakantiehuis Vieverdwas - Yerseke is een charmant vakantiehuis op wandelafstand van het strand. Het vakantiehuis biedt een aangename tuin, barbecuefaciliteiten en een terras. Meer info en boeken.
- Philippine: Of verblijf in het charmante natuurhuisje in Philippine. Het vrijstaande vakantiehuis is voorzien van alle gemakken en garandeert je een onvergetelijk verblijf in Zeeland! Het huisje is elegant ingericht met hier en daar wat antieke meubels. Een fijn plekje met uitzicht op de weidse polder. Meer info en boeken.
- Middelburg: Rijksmonument Hotel de Sprenck bevindt zich in het centrum van de stad en is gevestigd in een monumentaal pand uit 1904. Je overnacht in ruime, moderne kamers en 's ochtends wordt het ontbijt geserveerd in de karakteristieke serre. Meer info en boeken.
Download je gratis reisgids Zeeland en mis niets!
Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zeeland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Zeeland met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zeeland.