13 bezienswaardigheden Vlissingen: Wat zien & doen bij je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 bezienswaardigheden Vlissingen: Wat zien & doen bij je bezoek?

26 juli 2022 in Zeeland15 reacties

Overzicht van alle highlights, bezienswaardigheden en stadswandeling in Vlissingen + verblijftips

Vlissingen heeft een strategische ligging bij de Westerschelde en de Noordzee; waar water altijd een dominerende en bepalende rol gespeeld heeft. Zeevaartroutes liepen tot Vlissingen, waardoor een bloeiende handel op gang kwam met de Verenigde Oostindische Compagnie.

Dat wekte ook afgunst af waardoor Vlissingen letterlijk in het oog van de storm van enkele zeeslagen kwam te liggen. Toen alle zeeslagen waren gevochten, ontwikkelde Vlissingen zich verder als belangrijke havenlocatie en later als geliefde toeristenplek. Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van de mooiste bezienswaardigheden in dit vissersdorp.

Tours en tickets boeken voor je bezoek aan Vlissingen

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in en rond Vlissingen bezoeken met een georganiseerde stadswandeling? Ga mee met een lokale gids door Vlissingen en zie meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en activiteiten Vlissingen

Inhoud artikel

  1. Stadswandeling Vlissingen met gids

Ervaar de boeiende geschiedenis van Vlissingen tijdens een wandeling van circa 1,5 uur met een ervaren lokale gids. Boek je ticket op de website

  • Ontdek het oude centrum van Vlissingen, dat in het verleden tweemaal grotendeels werd verwoest door bombardementen en brand.
  • Geniet van de herbouwde, schilderachtige straten, binnenplaatsen en pleinen.
  • Luister naar de stoere verhalen over het heden en verleden van Vlissingen, de zo belangrijke toegangspoort tot de rivier De Schelde.
  • Meer info op de website
  1. Boulevard wandelpromenade

Vlissingen beschikt over de langste zeepromenade van gans Nederland, liefst 6 kilometer lang. Die begint bij het Nollehoofd en loopt in een keten van boulevards tot aan De Punt bij het station/veerplein. Het grootste gedeelte werd aangelegd eind van de 19de eeuw.

PARKEERTIP: De Punt is ook vlakbij het Station/veerplein. (andere kant van de zeesluizen zie ligging op de kaart) Bij het station/veerplein is ook voldoende ruimte om gratis te parkeren. Veel bezoekers van Vlissingen (auto,trein en/of veer Breskens) starten hun trip met een wandeling over de Groene Boulevard vanaf De Punt. Tijdens de ochtenduren verzorgt De Zonnetrein een pendeldienst naar het centrum van Vlissingen.

  1. Keizerbolwerk

Op het eind van de De Ruijterboulevard beland je op een bastion dat dateert uit halfweg de 16de eeuw, het Keizerbolwerk, genoemd naar keizer Karel V. Hier staat ook het standbeeld van Michiel de Ruyter, een zeeheld uit de 17de eeuw bij diverse zeeslagen met als hoogtepunt de overwinning op de Engelsen in 1667.

Onder het Keizerbolwerk bevinden zich de Kazematten, militaire bouwwerken die dienden om zich te verbergen voor de vijand(en). Napoleon liet het bolwerk nog uitbreiden en versterken. In de Kazematten kan je gaan kijken naar een permanente expositie over de 500 jaar lange geschiedenis van het bouwwerk: het tijdperk van Karel V, de heldendaden op zee van Michiel de Ruyter, de Franse periode onder Napoleon, de Wereldoorlogen en de periode tot hoe het er vandaag uitziet.

Omdat hoogwater en vochtinsijpeling tijdens de winter al vaker voor problemen zorgde, zijn de Kazematten enkel toegankelijk vanaf 1 april tot eind oktober.

  1. Gevangentoren

Je kan er moeilijk naast kijken op de promenade van Vlissingen. De Gevangentoren maakte vroeger deel uit van de stadspoort de Westpoort (eind 15de eeuw). Aan de andere kant van de poort stond de nu verdwenen kruittoren. Vanaf 1610 werd de toren gebruikt als gevangenis en dat zou zo blijven tot eind 19de eeuw.

De toren toont een wisseling van natuur- en baksteen. Ondanks herhaald pogingen om de toren te slopen, blijft hij nog altijd overeind op de Boulevard van Vlissingen.

VERBLIJFTIP: Graag eens bijzonder overnachten? In B&B Gevangentoren Suite kan je overnachten in een luxe suite. Vanuit je bed krijg je een fantastisch uitzicht over de Westerschelde en de boulevard. Daarnaast kan je je ook altijd culinair laten verwennen in het aanliggende restaurant. Meer info en boeken.

  1. De Grote-of Sint Jacobskerk

De Grote-of Sint Jacobskerk is zeker een bezoekje waard. Gedurende de zomermaanden is de Protestantse kerk op vrijdag en zaterdag te bezichtigen. Er worden dan ook regelmatig orgelconcerten gegeven en exposities georganiseerd. Meer info op de website.

  1. Het Dokje van Perry en het museumschip Mercuur

Sinds maandag 6 december 2021 ligt het unieke museumschip De Mercuur op zijn definitieve bestemming in het Dok van Perry. Het schip heeft jaren langs de Houtkade gelegen, maar kon nu eindelijk ‘verhuizen’. Na de restauratie van het Dok van Perry en de opening ervan in 2013 hebben er slechts twee schepen kortstondig in het dok gelegen.

De Mercuur blijft nu echter permanent het Dok van Perry bezetten. De dokvloer is een paar weken geleden voorzien van een dokbed, zodat het mogelijk is om de Mercuur kortstondig droog te zetten om publiek en toeristen te laten zien hoe een schip gedokt wordt.

  1. Bezoek het MuZEEum

Het Zeeuws maritiem MuZEEum is ondergebracht in het prachtige 17de eeuwse Lampsinshuis. Het museum brengt het maritieme verhaal vanaf de 16de eeuw tot de 20ste eeuw met veel aandacht voor Michiel de Ruyter, scheepsmodellen, uit de Westerschelde gehaalde voorwerpen en scheepswrakken, Op het torentje verkrijg je een fraai uitzicht. In de achterliggende vroegere pakhuizen vinden tijdelijke exposities plaats.

Er bestaan plannen om van het MuZEEum nog méér het trefpunt te maken van de maritieme beleving in Vlissingen. Hierdoor zal het museum moderner (met digitalisering, multimediale middelen) en attractiever worden. Het VVV-kantoor zou naar hier verhuizen en er komt een bezoekerscentrum met als centraal thema de hedendaagse havenactiviteiten. Meer info op de website

  1. Het Landingsmonument

Aan de Commandoweg in Vlissingen vind je het Landingsmonument (Het Nationaal Monument voor de 4e Commando Brigade zoals het officieel heet). Het monument herinnert aan de landing van Britse, Nederlandse en Franse commando's van het No. 4 Commando op 1 november 1944.

In memory of all ranks of nr. 4 commando who fell during the war 1939-1945
and to the local citizens of Flushing who were killed during the occupation and
at the hour of their liberation.

  1. Havengebied en loodswezen

Vlissingen blijft tot vandaag belangrijk als havenlocatie, de 3de in rang in Nederland. De activiteiten spelen zich heden af in de 2 binnenhavens, de buitenhaven en vooral de kades aan Vlissingen Oost.

Omdat de Westerschelde moeilijk te bevaren is worden loodsen aan boord gebracht die de grote zeeschepen vanuit de Noordzee veilig naar de kadebestemming moeten brengen. Zeeloodsen vertrekken vanuit de Koopmanshaven voor het traject Noordzee-Vlissingen. Rivierloodsen gaan aan boord om vanaf Vlissingen naar Antwerpen te varen.

TIP REISGIDS: Wil je graag niets missen tijdens je bezoek aan Zeeland? Download onze reisgids Zeeland met info over de mooiste bezienswaardigheden.

  1. Zeemanserve of Cornelia Quak’s Hofje

Misschien het rustigste plekje van Vlissingen, tenminste indien niet iedereen die dit leest tegelijk naar dit monumentaal hofje stuift. In opdracht van ene Cornelia Quak uit Den Haag werd in 1643 in de binnenstad een vierkanten hofje aangelegd waarin kleine huisjes kwamen oorspronkelijk bedoeld voor weduwen van zeemannen en armen.

In het hofje verwijzen gedenkstenen naar gebeurtenissen zoals overdracht van eigendomsrechten. Er vonden al enkele renovaties, uitbreidingen en inkrimpingen plaats. De laatste ingrijp vond plaats in 1980 waarbij 22 huisjes verbouwd werden tot 13 grotere woningen. De Zeemanserve geniet de bescherming als Rijksmonument.

  1. Oranjemolen en Slag om de Schelde

Een minder bekende gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog is de Slag om de Schelde. Antwerpen was al bevrijd maar de bezetter hield de Westerschelde onder schietgeweer. De geallieerde troepen van Polen, Canadezen en Britten zouden nog vijf weken lang hevige strijd moeten leveren om de Slag om de Schelde te winnen met duizenden slachtoffers als jammerlijk gevolg.

Vlissingen draagt de trieste titel van meest gebombardeerde stad van Nederland. Van de ca. 23000 inwoners in mei 1940 worden er op 1 november 1944 nog slechts 3000 geteld. Gedood of weggevlucht. In de Oranjemolen is een klein museum dat dieper ingaat op deze gebeurtenissen met verhalen verteld door de bewoners, de bevrijders en de bezetter. Meer info op de website

  1. Windorgel

Aan het eind van de Nolledijk staat het Windorgel. Geen orgel zoals je dat kent uit een kerk, maar een windorgel. Een sculptuur van bamboebuizen met daarin gaten die in een kring verticaal bijeen staan waar de wind doorheen waait en blaast. Het zorgt voor een natuurgeluiden die je op een gewoon blaasinstrument niet kan naspelen.

Dit Windorgel van Vlissingen is het enige van een reeks dat nog is overgebleven. Een reeks van dergelijke windorgels vormde een muzieklijn vanaf de Noordpool tot West-Afrika. Althans, dat was de bedoeling maar vele zijn intussen met … de wind verdwenen.

  1. Badstrand van Vlissingen

Vlissingen is een gezellige stad in Zeeland. Na je stadswandeling door Vlissingen kan je een bezoekje brengen aan het 4 kilometer lang Badstrand aan de boulevard in het centrum. Als enige stadstrand in Zeeland, mag het zeker niet ontbreken in deze lijst. Heb je honger of dorst gekregen? Er zijn verschillende restaurantjes aan het strand gelegen waar je terecht kan voor een lekkere cocktail of lunch. Je geniet er bovendien van een mooi uitzicht.

  1. Toeristische toer met de Zonnetrein Zeeland

Verken de diverse bezienswaardigheden tijdens een toer van circa 1 uur door de charmante stad Vlissingen in een milieuvriendelijke treinwagon op zonne-energie. De Zonnetrein verbruikt geen schadelijke fossiele brandstof; stoot geen nare gassen uit en maakt nauwelijks geluid. Boek je ticket alvast online € 2,5

  • Laat u vanaf het station/veerplein meenemen naar locaties als de binnenhavens, jachthaven, het winkelcentrum, de boulevard, het strand, het oude centrum en weer terug.
  • Stap in en uit de trein wanneer u maar wilt en ga te voet op onderzoek uit bij de voornoemde niet te missen bezienswaardigheden. De toer heeft 8 in-en uitstaphaltes.
  • Meer info op de website

WANDELTIP: Ervaar de boeiende geschiedenis van Vlissingen tijdens een wandeling van circa 1,5 uur met een ervaren lokale gids. Boek je wandeling online

  1. Waar eten en drinken in Vlissingen?

  • Gastrocafe Santiago op de Oude Markt 45 in Vlissingen: is zeker een aanrader voor een eenvoudige, maar goede lunch/diner.
  • Walking-diner met gids arrangement voor groepen vanaf 10 personen: Je komt langs het visrestaurant Visamy en het restaurant De Belgische Loodsensociëteit. Tijdens een circa 4 uur durende tour wordt afgewisseld gewandeld en in de genoemde restaurants gegeten. Meer info op de site
  1. Waar overnachten in Vlissingen?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Vlissingen? Enkele van onze favoriete plaatsen om te overnachten.

  1. Download je gratis reisgids Zeeland en mis niets!

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zeeland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Zeeland met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zeeland.

Zeeland

Gratis reisgids Zeeland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 6 november 2023 - Hans Segers

Mooie stad, mooie vernieuwingen binnen de stad. Gids duidelijk, vooral het plan achteraan was heel bruikbaar.

- 4 augustus 2023 - Ann Hoedt

Top!!!

- 26 februari 2023 - chris

praktische tips in een makkelijk formaat. Ideaal om mee te nemen op vakantie

- 19 oktober 2022 - Thijs Elly

Was super verzorgd hebben genoten prachtig weer zeker nog eens overdoen grt Elly en René en josee en jos

- 17 oktober 2022 - Sjef Henstra

Bedankt. Heb deze uitgepluisd. Begin November komen wij met een groep naar Vlissingen. Ben reisleider en kan alle bijzondere plekken bezichtigen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?