Hoe met de trein naar de top van de Jungfraujoch? Treinreis naar de top van Europa

Volledige reisgids kopen voor € 10

Hoe met de trein naar de top van de Jungfraujoch? Treinreis naar de top van Europa

2 augustus 2024 in Zwitserland0 reacties

Maak een spectaculaire treinrit door de Zwitserse Alpen naar de top van de Jungfraujoch: alle info

Jungfraujoch, ook bekend als de "Top van Europa," is een spectaculair hooggelegen bergpas in de Zwitserse Alpen, op een hoogte van 3.454 meter tussen de Mönch en Jungfrau bergen. Deze unieke bestemming biedt een ongeëvenaard uitzicht op de majestueuze Aletschgletsjer, de langste gletsjer in de Alpen, en een panoramisch zicht op de omringende bergtoppen.

Het meest bijzondere aan je bezoek aan Jungfraujoch is echter de reis ernaartoe. De tocht begint bij Lauterbrunnen, waar je aan boord stapt van de Jungfraubahn (boek deze treinrit hier direct online). Deze historische trein voert je door een adembenemend landschap van groene valleien, ruige rotsformaties en schilderachtige bergdorpjes. Naarmate de trein klimt, passeer je door tunnels die dwars door de bergen zijn uitgehouwen en geniet je van uitzichten die steeds spectaculairder worden. Kom in dit blogartikel meer te weten over de Jungfraubahn in Zwitserland.

Inhoud artikel

  1. De Jungfraujoch: een topattractie

De Jungfraujoch, ook wel bekend als de "Top van Europa", is een van de meest iconische bestemmingen in Zwitserland. De Jungfraujoch is een bergpas op een hoogte van 3454 meter tussen de indrukwekkende pieken van de Jungfrau en de Mönch. Het zal geen verrassing zijn dat je er kan genieten van adembenemende uitzichten. Je ziet er spectaculaire gletsjers en er valt ook heel wat te beleven. Deze bergpas in de Zwitserse Alpen trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld, allemaal op zoek naar een onvergetelijke ervaring. En die krijgen ze ook!

Het gebied is beroemd om zijn eeuwige sneeuw en ijs, wat het tot een geliefde bestemming maakt voor avonturiers, natuurliefhebbers en fotografen. De Aletschgletsjer, de langste gletsjer in de Alpen, kan vanaf de Jungfraujoch in al zijn glorie worden bewonderd. Bovendien is het Jungfraujoch een UNESCO-werelderfgoedlocatie.

Boek hier je retour-tickets voor de treinreis naar de Jungfraujoch

  1. Het traject van de Jungfraujoch

De reis naar de Jungfraujoch begint voor de meeste bezoekers met een rit van Kleine Scheidegg naar Eigergletscher (bekijk ligging). Daar stap je dan over op de Jungfraubahn, die je helemaal naar de Jungfraujoch brengt.

De Jungfraubahn is een icoon in Zwitserland. Het treintraject werd geopend in 1912 en is een technisch meesterwerk dat bezoekers door een tunnel en via een tandradsysteem naar de Jungfraujoch voert. Kies voor een plekje aan het raam voor de beste ervaring. Het hele traject duurt ongeveer twee uur. Het startpunt kan je bereiken met de trein vanuit andere plekken of de auto nemen.

Halverwege de Jungfraubahn maak je een halte bij het Eismeer, een prachtig meer dat vaak helemaal bevroren is. Het uitzicht is uniek. Je krijgt kort de tijd om foto’s te maken en al dat natuurgeweld te bewonderen. Daarna trek je verder naar de top.

  1. Alternatief: de Eiger Express

Er is echter nog een snellere manier om de Jungfraujoch te bereiken. Enkele jaren geleden werd een nieuwe route geopend, de Eiger Express. Die vertrekt vanuit Grindelwald en brengt je in amper een kwartiertje naar de Eigergletsjer, vanwaar je dan de Jungfraubahn kan nemen. Dat doe je bovendien in een hypermoderne kabellift, een leuke ervaring met prachtige uitzichten onderweg.

Zo ben je bijna een uur sneller dan via de traditionele route. Dat is handig wanneer je minder tijd hebt of wanneer je met kinderen reist. We raden je aan om beide routes te proberen. Ga in het doorgaan voor bijvoorbeeld de traditionele route en keer terug via de Eiger Express. Meer info over de Eiger Express.

  1. Wat valt er te zien & te beleven op de Jungfraujoch?

Eenmaal boven zijn er tal van attracties te ontdekken. De Jungfraujoch is dus veel meer dan een uitkijkpunt. Je kan er gerust een hele namiddag doorbrengen! Hieronder alvast enkele opties:

Sphinx Observatorium

Dit is met zijn 3572 meter een van de hoogste observatoria van Europa (bekijk ligging hier). Je geniet er van een panoramisch uitzicht op de prachtige Aletschgletsjer en de omliggende bergen. Het is ongetwijfeld de belangrijkste trekpleister van de Jungraujoch.

Ice Palace

Bovenop de Jungfraujoch werd een fascinerend ijspaleis uitgehouwen, met indrukwekkende ijssculpturen en tunnels om te verkennen. Onvergetelijk, zeker voor wie met kinderen reist.

Snow Fun Park

Houd je wel van een beetje beweging na dat stilzitten in de trein? In de zomer kan je hier activiteiten zoals skiën, snowtuben en wandelen op de gletsjer uitproberen.

Alpine Sensation

Dit is een multimedia-expositieruimte die de geschiedenis van de Jungfraubahn en de Alpen belicht. Het is eigenlijk een lange gang die het observatorium met het Ice Palace verbindt.

Een hapje en een drankje

Op de Jungfraujoch zijn verschillende eetgelegenheden waar je kan genieten van Internationale maar ook typische Zwitserse gerechten. Restaurant Aletsch biedt een breed scala aan gerechten met een prachtig uitzicht op de gletsjer. Je kan er zelfs Zwitserse chocolade kopen!

Boek hier een georganiseerde daguitstap naar het Dak van Europa

  1. Mooiste wandelroutes op de Jungfraujoch

Kom je in de zomer, dan kan je je hier ook aan een prachtige wandeling maken. Zo kan je in een uur de Mönchsjochhütte bereiken, een berghut op een schitterende locatie (bekijk ligging hier). Het pad zelf is niet technisch, maar door de hoogte is dit enkel aan te raden voor geoefende wandelaars die al gewend zijn aan de hoogte. Is dat niet het geval, houd het dan bij de bezienswaardigheden op de Jungfraujoch.

  1. Boek je tickets voor de Jungfraubahn op voorhand

  • Het is aan te raden om je tickets van tevoren te boeken, vooral in het hoogseizoen (zomermaanden en de wintervakantieperiode).
  • De Jungfraubahn biedt verschillende ticketopties, waaronder retourtickets en combitickets die ook toegang bieden tot andere attracties in het gebied.
  • Tickets kan je makkelijk online kopen en we raden ook aan om dat te doen. Zo niet, kan je je geluk beproeven in de stations van de Berner Oberland Bahn en de Jungfraubahn.
  • Boek hier online je ticket voor deJungfraubahn.
  1. Bezoek de Jungfraujoch met een gids vanuit Interlaken

Wil je liever met een meertalige gids naar de top van de berg? Dan kan je hier een begeleide tour naar de Jungfraujoch boeken. Je vertrekt met de bus vanuit Interlaken en wordt naar het treinstation gevoerd. Met een gids reis je naar de top en bezoek je er de bezienswaardigheden.

Op de terugweg maak je nog een korte halte in Wengen en Lauterbrunnen vooraleer je terug naar Interlaken gebracht wordt. Lekker handig! Boek je begeleide tour naar Jungfraujoch hier online.

Verblijf je in Zürich en wil je graag de pracht en praal van de Jungfraujoch aanschouwen? Dan raden we je deze tour naar de Jungfraujoch vanuit Zürich aan. Alles wordt voor jou geregeld en je hoeft dus enkel te genieten van al dat moois, zonder vervoer te regelen.

  1. Wanneer bezoek je de Jungfraujoch best?

De Jungfraujoch kan het hele jaar door worden bezocht, maar de ervaring kan variëren afhankelijk van het seizoen.

  • In de zomermaanden (juni tot september) zijn de dagen langer en het weer is vaak milder, wat ideaal is voor wandelingen en om eventueel de gletsjer te verkennen.
  • De wintermaanden (december tot maart) staan garant voor een magische sneeuwbedekte wereld, perfect voor wintersportactiviteiten zoals skiën en snowboarden.
  1. Tips voor je bezoek aan de Jungfraujoch

Een bezoek aan de Jungfraujoch vereist enige voorbereiding, vooral vanwege de hoge ligging en het wisselende weer. Daarnaast dien je ook rekening te houden met "hoogziekt", vooral als je gevoelig bent voor veranderingen in hoogte.

Symptomen zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en vermoeidheid. Zorg ervoor dat je langzaam beweegt, veel water drinkt en tijd neemt om te acclimatiseren en aan de hoogte te wennen. Als je ernstige symptomen ervaart, moet je meteen terug dalen. Hieronder nog enkele essentiële items die je kan meenemen:

  • Warme kleding. Ongeacht het seizoen, is het op de top altijd koud. Lagen, een goede jas, muts en handschoenen zijn essentieel.
  • De zon kan op deze hoogte zeer fel zijn, dus vergeet niet zonnebrandcrème, een zonnebril en een hoed.
  • Als je van plan bent om te wandelen of de gletsjer te verkennen, zijn stevige, waterdichte wandelschoenen een must.
  • Hoewel er eetgelegenheden op de top zijn, is het handig om water en wat snacks mee te nemen, zeker als je een beetje wil besparen.
  • Mis niets tijdens je verblijf en download onze reisgids Zwitserland.

Waar ligt de Jungfraujoch op de kaart?

  1. Wat nog meer zien & doen in de buurt?

Zoals je hierboven al kon lezen, valt er van alles te beleven op de top van de Jungfrau, maar ook de regio rondom de Jungfraujoch heeft heel wat te bieden. Interlaken en Lauterbrunnen zijn een ideale uitvalbasis.

  • Interlaken is een charmante stad die bekend staat om zijn ligging tussen de Thunersee en de Brienzersee.
  • Lauterbrunnen is dan weer bekend om de indrukwekkende watervallen en het schilderachtige dal waarin de stad gelegen is.
  • Het autovrije dorpje Mürren is ook zeker een aanrader. Hier hangt nog een authentieke, traditionele sfeer rond en heb je een spectaculair uitzicht op de Jungfrau, Mönch en Eiger.

OVERNACHTINGSTIP: Boek hier je verblijf in de buurt van de Jungfraujoch.

  1. Mis niets tijdens je verblijf in Zwitserland met onze reisgids

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Zwitserland? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zwitserland met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Zwitserland.

Zwitserland

Gratis reisgids Zwitserland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?