Fietsroute langs de Achelse Kluis

  • Startpunt: De Kluis 1, Hamont-Achel
  • Eindpunt: De Kluis 1, Hamont-Achel
  • Type: Fietsroute
  • Afstand: 40,0 km
  • Duur: 3,5 uur
  • Wegdek: Gedeeltelijk onverhard
  • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)
  • Toerisme Limburg

Volg route op kaart met GPS-tracker

Adv.

Fietsen in Achel en Hamont via fietsknooppunten

Deze fietslus laat je starten aan een prachtige abdij in een mooi stukje natuur, net op de grens met Nederland. Je wordt er onmiddellijk geconfronteerd met het verleden van de Eerste Wereldoorlog en de ‘Doodendraad’ die er vanaf 1916 een belangrijke rol speelde. Maar misschien eerst even de smaakpapillen op de proef stellen met een Achels biertje? Behalve op maandag kan je er elke dag terecht tot ongeveer 17 uur voor wie wat lekkers wilt proeven.

Daarna is het genieten van de natuur die enorm afwisselend is tijdens deze fietslus. Je start dwars door de Achelse heide (Leenderbos) om dan even in de bebouwde kom van Hamont terecht te komen. De molen en de kerk zijn je referentiepunten. En daarna fiets je eerst langs de Zuidwillemsvaart en vervolgens langs het kanaal Bocholt – Herentals, telkens in het groen langs verkeersluwe wegen. Tenslotte kom je in Achel terecht om na een paar kilometer opnieuw bij de Achelse Kluis te komen.

Wil jij ook graag deze fietstocht maken? Download dan nu onze fietsgids Limburg en kom langs de mooiste plekjes!

Fietsgids Limburg

Gratis fietsroute Achelse kluis downloaden

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-tracks Achelse Kluis: we hebben de GPS-tracks van deze route in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Tijdens je fietsroute kome je langs verschillende bezienswaardigheden en plekjes. De geschiedenis van Hamont-Achel en de omgeving wordt hier verteld aan de hand van maquettes, voorwerpen, kaarten, brochures, filmpjes enz. Er zijn 7 zalen elk met een eigen thema: prehistorie, nederzettingen, de Romeinse zaal, de burchtenzaal, belangrijke gebouwen en de stadszaal met een maquette van de 18de-eeuwse stad Hamont.

Teutenhuis

  • Een van de zalen is het Simonshuis, uit 1883, gebouwd in opdracht van de familie Simons. Het is één van de zogenaamde teutenhuizen in Hamont-Achel.
  • Teuten was tijdens vooral de 18de en 19de eeuw de naam voor kooplui uit Noord-Limburg maar ook Noord-Brabant en Nederlands Limburg die het zich konden veroorloven in een statige villa te wonen, vandaar de naam ‘teutenhuis’. Zij verbleven er slechts enkele maanden in het jaar want vanaf de lente tot en met de herfst trokken zij naar Nederland of Duitsland om er hun koopwaren aan de man (en vrouw uiteraard) te brengen.
  • In de Tweede Wereldoorlog tussen oktober 1944 en april 1945 was het Simonshuis het hoofdkwartier van generaal Dempsey, een commandant van het 2de Britse leger.
  • De gemeente Achel kocht dan in 1976 de eigendomsrechten op.

Praktische info

  • Het museum is open tussen mei en september van maandag tot vrijdag tussen 9 en 16u. Op zaterdag tussen 9:30 en 15u. Op zondag van 9:30 tot 12:30.
  • Van oktober tot april zijn de openingsuren beperkter.
  • Meer info op www.grevenbroekmuseum.be

Het Klooster Catharinadal, bij het kasteel Genenbroek, biedt onderdak aan een kaasmakerij met de gelijknamige naam. In de eerste helft van de 15de eeuw werd hier een franciscanenklooster opgericht. Er werd onderwijs gegeven voor meisjes uit rijke families. Er was toen ook een oliemolen, een spinhuis, een wasblekerij, een kerk en een boerderij verbonden aan het klooster. De Franse Revolutie maakte komaf met het klooster. De zusters moesten vluchten en het klooster werd volledig omgebouwd tot een volwaardige boerderij. Wat je nu nog ziet zijn gevels uit 1815. De gotische gewelfde kelder van het spinhuis is nog in goede staat gevrijwaard gebleven.

Met melk van hun eigen koeien baten de broers Boonen hier nu nog steeds een ambachtelijke kaasmakerij uit met ruim 140 kazen en andere zuivelproducten. Rondleidingen kunnen telkens op woensdag en donderdagnamiddag. Meer info op de website.

Op het Michielsplein in Achel staat er al sinds 1935 een kiosk. Toen bestond de lokale fanfare Kempenbloei al 75 jaar en dat moest gevierd worden met een mooi cadeau. Het werd een kiosk waar de fanfare dus bij goed en slecht weer optredens kon geven. Let zeker even op het opschrift langs de binnenzijde ‘1860 Kempenbloei 1935’. De kiosk werd gebouwd op keldergewelven uit de 18de eeuw.

  • De grote boom naast de kiosk is een lindenboom. Deze werd geplant in 1919, een jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog. De boom staat symbool voor de herwonnen vrijheid, vandaar de naam Vrijheidsboom.
  • Vlakbij de kiosk staat De Lier, een kunstwerk in de vijver dat er kwam nadat Achel mee opging in de fusie met Hamont. Het kunstwerk is van Willy Ceysens en stelt een Griekse lier voor, een teken van voornaamheid.
  • Enkele meters verwijderd van de Lier vind je een zonnewijzer. Ook in de vijver liggen er stapstenen, 16 in totaal. Daarop zijn jaartallen aangebracht van historische gebeurtenissen uit de geschiedenis van Achel, van het prille begin in 1139 tot de fusie met Hamont in 1977.

De Sint-Benedictusabdij of de Achelse Kluis is een grensgeval, letterlijk dan tussen Noord-Brabant (Nederland) en Noord-Limburg. Rond de gebouwen liggen bossen, natuurgebieden met heide, akkers, de Warmbeek op Belgisch grondgebied en de Tongelreep in Nederland. De Achelse Kluis is en blijft verrassend voor elke bezoeker. De stilte in de vlakte aan de Achelse Kluis, op een strategische ligging aan de landsgrenzen, heeft een ongelofelijke aantrekkingskracht op duizenden toeristen, fietsers en toevallige wandelaars. Ontdek hier onze fietsroute in de buurt!

Een beetje geschiedenis van de Achelse Kluis

  • Vanaf 1686 was er hier bijna onophoudend een religieuze beweging actief. Eerst vestigden er zich kluizenaars, die zich toelegden op landbouw.
  • In 1846 stichtten de trappisten van Westmalle er een nieuwe vestiging, die een strenge cisterciënzerregel volgt. Het klooster legde dan de nadruk op een contemplatief leven, maar zorgde ook voor een belangrijke landbouw- en veeteeltuitbating.
  • Vandaag vervult de dynamische gemeenschap van de Achelse Kluis een meer sociale functie door de opvang van steeds meer stiltezoekende mensen.
  • Sinds 1998 wordt er terug een eigen trappistenbier gebrouwen: de bruine of blonde Achels trappist.
  • Een gelagzaal, kunsthal, religieuze boeken- en voedingswinkel met een behoorlijke collectie Belgische bieren lokken dagelijks heel wat wandelaars, fietsers of mensen op zoek naar een plek van rust en bezinning.
  • In de grote vakantie is de Achelse kluis elke dag open. Voor meer info over de openingsuren verwijzen we graag naar de website.

En natuurlijk ook de Doodendraad mag niet ontbreken tijdens je fietstocht. De Doodendraad in Achel is een 200 meter lange reconstructie van de Doodendraad die in de zomer van 1916 werd aangelegd door de Duitsers om ‘ongewenst grensverkeer’ tussen het neutrale Nederland en het bezette België te verhinderen. Onder ongewenst verkeer moet je o.a. begrijpen: deserterende soldaten, zowaar ook jonge patriotten die zich als vrijwilliger wilden opgeven voor het Belgische leger, spionnen, brieven- en andere smokkelaars, de gewone burger die de bezetting niet langer mentaal en fysisch aankon,..

Vandaag is een wandeling langs de Doodendraad een stille getuige van een eerder weinig gekend ‘wapen’ dat de Duitsers inzetten tijdens de Groote Oorlog. Het was de geschiedkundige kring ‘De Goede Stede Hamont’, die het initiatief ertoe nam.

Route op de kaart



79 ervaringen

- 3 juni 2024 - Bamps Goedele

Het is een heel fijne fietstocht.

- 2 mei 2024 - eddie geypen

prachtige route

- 6 november 2022 - Ann Moens

Hele mooie fietsroute langs de Achelse kluis. Lekker biertje trouwens.

- 1 augustus 2022 - schouwink

Ziet er gelikt 🚲🚲uit, ga er zeker gebruik van maken!

- 24 juni 2022 - Anja

We hebben al 2 routes ervan gefietst en waren heel mooi en erg goed beweggewijzigd

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?