Het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen heeft veel mooie natuur te bieden. Nergens anders in West-Europa vind je een groter stuifzandgebied. Meer dan 30 km². Neem er nog de bosjes bij, de heidevelden, dan begrijp je waarom zovelen graag naar dit gebied in Noord-Brabant afzakken. De natuurbeleving is er trouwens in élk seizoen een ware verademing tussen het jachtige alledaagse gedoe. Wandelen doe je er op routes uitgezet met wandelknooppunten. In de VVV-kantoren vind je de wandelkaarten of via de webshop van visitbrabant.com
Niets zo eenvoudig als starten voor een hapklare brok groen, wandelend of fietsend, vanuit een Brabantse Natuurpoort. Dit zijn startlocaties, herkenbaar aan een grote bruine stalen sleutel bij de ingang, waar je informatie kan krijgen over wandel- en fietsroutes die vanaf de Natuurpoort starten en over de natuur van het groene Noord-Brabant tout court. Bovendien vind je overal een uitstekende horecagelegenheid en kan je de wagen kwijt op een ruime parking. Vaak is nog iets extra verbonden met zo'n Natuurpoort: een manege, watermolen, een schapenhoeve, enz. In de pdf-gids Noord-Brabant autoroute oost kan je er nog meer over lezen.
De Groote Peel is een Nationaal Park op de grens van Noord-Brabant en Limburg. Het gebied bestaat uit moerassen en ven, uit heide, bos en enkele zandruggen. Je kan er vertrekken voor wandel- en fietsroutes. Er is een bezoekerscentrum De Pelen in Ospel aan de rand van het Nationaal Park, ten zuiden van Asten.
Bij het hotel De Rosep in Oisterwijk, de uitstekende uitvalsbasis waar wij logeerden bij de verkenning van de autoroute Noord-Brabant oost, is er een Brabantse Natuurpoort aan de overzijde. Je kan dus vanaf het hotel recht de natuur instappen vanaf deze Natuurpoort. Nog in de buurt van het hotel ligt Natuurpoort Groot Speijck, Natuurpoort de Spoordonkse Watermolen en Natuurpoort de Reuselhoeve.