15 x mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Zweden: wat zien & doen?

Koop de volledige reisgids voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Zweden: wat zien & doen?

6 mei 2024 in Zweden0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Zuid-Zweden + verblijftips

Zuid-Zweden heeft ontzettend veel te bieden. De regio is doordrenkt met geschiedenis, omringd door ongerepte natuur en barst van de culturele bijzonderheden.

Het is een geweldige plek om met de auto te verkennen. Van plan om een roadtrip door Zuid-Zweden te maken of op zoek naar originele vakantiebestemmingen? We helpen je graag op weg met onderstaande blogpost.

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Zweden

  1. Malmö

Malmö staat bekend om zijn vakwerkhuizen, geplaveide straten, historische bezienswaardigheden, boetiekjes met lokaal handwerk, cafés en restaurants. Begin je wandeling door Malmö bij Malmöhus, een imposant kasteel dat teruggaat tot de 16e eeuw. Je duikt in de geschiedenis van Zuid-Zweden wanneer je door de zalen van dit goed bewaarde fort wandelt.

Het is ook de perfecte plek om de skyline te bewonderen, die gedomineerd wordt door de iconische Turning Torso, een futuristisch architecturaal meesterwerk van Calatrava dat de stad een uniek karakter geeft.

OVERNACHTINGSTIP: Verblijf tijdens je bezoek aan Malmö bij het viersterrenhotel MJ's op slechts 50 meter van het Lilla Torg-plein.

  1. Lund

Lund is nog een charmante stad in het zuiden van Zweden. Het staat bekend om zijn historisch erfgoed en ook als een levendige universiteitsstad met een hippe sfeer. De Lundse Domkyrka, een majestueuze kathedraal uit de 12e eeuw, domineert de skyline met haar gotische grandeur. Je kan de toren beklimmen voor een adembenemend uitzicht op de hele stad.

Wat nog meer zien en doen tijdens je bezoek aan Lund?

  • Bezoek het openluchtmuseum Kulturen dat je meeneemt op een reis door de Zweedse geschiedenis langs traditionele gebouwen.
  • Ook de universiteitscampus zelf, opgericht in 1666, is een bezoekje waard. De campus straalt een levendige studentensfeer uit. Het universiteitsmuseum en de botanische tuinen trekken nieuwsgierige geesten.
  • De hedendaagse zijde vind je terug in culturele hotspots zoals Lunds Konsthall, een kunstcentrum waar gevarieerde exposities gehouden worden, en het Lund International Fantastic Film Festival, dat in november filmfanaten aantrekt.
  • Ga ook zeker naar de Lundagård Marknad om de lokale lekkernijen te proeven en plof neer in een gezellig cafeetje om te genieten van fika, de Zweedse traditie van samen koffie drinken.
  • Verken je de stad voor het eerst? Download dan zeker onze stadswandeling door Lund.
  1. Ystad

Ystad is een pittoresk stadje met geplaveide straten en pastelkleurige huizen. Het lijkt rechtstreeks uit een filmscène te zijn gekomen. Verken de historische stadswallen die de stad omringen en bezoek de middeleeuwse Klosterkyrka, een oud klooster.

De straten van Ystad vormen ook het decor voor de verhalen van Wallander, een beroemde Zweedse detectiveserie (bekijk hier de trailer). De stad ligt aan de Oostzee en heeft ook prachtige stranden in petto, waaronder het populaire Sandskogen. Geniet van een verfrissende duik of wandel langs de schilderachtige promenade met uitzicht op zee.

  1. Oland

Laat het vasteland achter je en steek het water over naar Öland, een schilderachtig eiland dat tijdens de zomer druk bezocht wordt. Het is het op twee na grootste eiland van Zweden en heeft voor elk wat wils, of je nu een natuur- of cultuurliefhebber bent, hier kom je aan je trekken.

Enkele hoogtepunten bij je bezoek aan Öland

  • Het oorspronkelijk 12-eeuwse koninklijk paleis van Borgholm, dat langs de oostelijke kustlijn pronkt, is een UNESCO-werelderfgoed en een architecturaal meesterwerk.
  • Wandel door de weelderige tuinen en geniet van het onklopbare uitzicht op de betoverende stranden.
  • Nog ouder is het fort van Eketorp, dat teruggaat tot de ijzertijd. Hier krijg je een beter beeld van hoe men hier in de vroege middeleeuwen leefde.
  • Proef tijdens je bezoek aan Öland zeker de Ölandskalv (Lamskalf van Öland) in een van de lokale restaurants.

Maar in Zuid-Zweden is natuur natuurlijk ook nooit ver weg

Ga zeker naar Alvaret, een uniek kalkstenen plateau dat eveneens een plekje verdiende op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het gebied herbergt een unieke flora en fauna en is ideaal voor rustige wandelingen.

Het zuidelijkste puntje van het eiland (bekijk hier de ligging) is eveneens een must see. Deze kaap met vuurtoren Lange Jan is een fantastische plek voor uitzichten over de Baltische Zee en om vogels te spotten. Of verken het gebied met de fiets.

Bereikbaarheid: Je bereikt Öland via de Ölandbrug die het stadje Ölandsbron met het eiland verbindt.
  1. Kalmar

Kalmar, gelegen aan de zuidoostkust van Zweden, is een charmante havenstad doordrenkt van geschiedenis en maritieme cultuur. De stad wordt gekenmerkt door het imposante kasteel, dat hier opgetrokken werd in de 12e eeuw en een cruciale rol heeft gespeeld in de Zweedse geschiedenis.

De goed bewaarde vestingwerken van het kasteel bieden een fascinerende inkijk in het verleden en tegelijkertijd ook panoramische uitzichten over de Oostzee.

De stad straalt een gezellige sfeer uit

  • Je wandelt er door geplaveide straten, langs kleurrijke huizen en je kan er een levendige jachthaven bezoeken.
  • Naast het historische erfgoed biedt Kalmar ook cultuur. Bezoek het lokale kustmuseum en struin op de lokale markt om leuke souvenirs op de kop te tikken.
  • Langs de kustlijn vind je een reeks gezellige bars en restaurantjes waar het heerlijk vertoeven is.

LEESTIP: Download hier onze preview reisgids Zuid-Zweden en mis niets tijdens je verblijf aan dit prachtig stukje Zweden.

  1. Småland

Småland is een uniek natuurgebied vol meren in het zuidoosten van Zweden. Het ligt bezaaid met sprookjesachtige bossen, glinsterende meren en traditionele rode huisjes. Deze regio staat ook bekend om zijn ambachtelijke glasproductie. Er valt met andere woorden heel wat te zien en te beleven.

Bezoek het Åsnenmeer en de glasfabrieken

De ster van Småland is het Åsnenmeer, een uitzonderlijk mooie plek die je het best verkent met de kano. Een bezoek aan het meer staat garant voor een onvergetelijke ervaring die nog lang zal nazinderen.

We raden ook aan om een wandeling te maken door het nationaal park Store Mosse. Het park is doorkruist met houten loopbruggen die bezoekers meenemen door dit unieke ecosysteem.

OVERNACHTINGSTIP: Nog geen verblijf geboekt? Dan raden we aan om een gezellig vakantiehuisje aan het Åsnenmeer te boeken. Zo heb je dit knusse vakantiehuisje in Lönashult met uitzicht over het meer.

Benieuwd naar de glaskunst waar dit stukje Zweden zo bekend om staat? Dan moet je naar Glasriket ook wel Koninkrijk van Kristal genoemd. Daar kunnen bezoekers glasblazers aan het werk zien, unieke stukken kopen en zelfs deelnemen aan workshops om de kunst van het glasblazen te ervaren. Nybro wordt beschouwd als de hoofdstad van dit glasrijk. Andere glasblazerijen die je kan bezoeken zijn Kosta Boda (bekijk ligging) en Orrefors (bekijk ligging).

  1. Vättermeer

Het Vättermeer is een andere fantastische plek in Zuid-Zweden. We raden je aan om naar Gränna te reizen, een schilderachtig stadje aan de oevers van het betoverende meer. Dat stadje staat bekend om zijn polkagris-suikersnoepjes, die je zeker eens moet proeven tijdens je bezoek.

Vadstena is een andere stad aan de oevers van het meer. Die stad trekt vooral geschiedenisliefhebbers dankzij het prachtige klooster, gesticht in de 14e eeuw, en het imposante kasteel. Wandel door de pittoreske straten van de stad en snuif de eeuwenoude geschiedenis op.

  1. Stockholm

Stockholm, de charmante hoofdstad van Zweden mag natuurlijk niet ontbreken op deze lijst. Gebouwd over een reeks van veertien eilanden van de Stockholmse archipel, is het een stad vol kunst, cultuur en geschiedenis. De pittoreske geplaveide straten van de oude stad verwijzen naar het middeleeuwse verleden, terwijl de hedendaagse bezienswaardigheden vertellen over de levendige moderniteit die er te vinden is.

Er is genoeg te zien en te doen in deze serene Scandinavische stad. Prachtige parken en tuinen omvatten meer dan een derde van Stockholm, waardoor dit ook een ideale plek om te voet te verkennen. Onze stadswandeling door Stockholm is een mooie introductie tot de stad.

BESPAARTIP: Wil je graag zoveel mogelijk zien van de Zweedse hoofdstad? Bestel dan zeker de Stockholm City Card en bespaar zoveel mogelijk tijd én geld.

  1. Ales Stenar

Ales Stenar, ook bekend als "het Zweeds Stonehenge," is een indrukwekkend megalithisch monument dat dateert uit de ijzertijd. Het monument pronkt op een heuvelrug met uitzicht op de Oostzee. Het heeft de vorm van een mysterieus, stenen schip en roept meer vragen op dan het antwoorden biedt.

Dit stenen bouwwerk werd hier waarschijnlijk zo’n 1400 jaar geleden neergepoot. Het bestaat uit 59 grote zandstenen blokken die gerangschikt zijn in de vorm van een schip. Men weet niet precies waar Ales Stenar voor gediend heeft, maar men neemt aan dat het een religieuze of astronomische functie had. Sommige theorieën suggereren dat het monument mogelijk gebruikt werd voor zonnewaarnemingen, terwijl anderen het linken met rituelen en begrafenissen.

  • Ales Stenar is gratis te bezoeken en makkelijk bereikbaar. Er is ook parking voorzien.
  • Er zijn in de omgeving ook wandelpaden. Je hebt hier een prachtig uitzicht op de zee en het is er extra mooi tijdens zonsondergang.
  1. Vimmerby

Vimmerby is vooral bekend als de geboorteplaats van de kinderauteur Astrid Lindgren, de geestesmoeder van onder andere Pippi Langkous en Ronja de Roversdochter. Hier is de auteur opgegroeid, en op korte afstand van haar ouderlijk huis is de Wereld van Astrid Lindgren, waar haar verhalen tot leven komen.

Hier worden elke dag speciaal geschreven scènes opgevoerd, en tussen deze voorstellingen door kunnen de bezoekers de geliefde personages in hun huis gaan bekijken. Vimmerby is een aantrekkelijke plek, zelfs voor degenen die niet erg geïnteresseerd zijn in de fictieve personages. Dit is een echte Småland-idylle, omgeven door glinsterende meren, groene weiden, rode schuren en kronkelende wegen. Meer info over het themapark.

  1. Karlskrona

De provinciehoofdstad Karlskrona ligt op een van de winderige eilanden voor de zuidkust van Zweden. Deze barokke nederzetting is uniek in Zweden. Dankzij het feit dat het stadsbeeld zijn oorspronkelijke indeling heeft behouden, heeft Karlskrona een plaats op de UNESCO-werelderfgoedlijst verkregen.

Deze plaats werd in 1680 door Karl XI gesticht als nieuwe basis voor de Zweedse Oostzeevloot. Deze plek werd gekozen omdat de zeeën niet bevriezen in de winter.

Het is niet verwonderlijk dat een van de meest bezienswaardige plekken het grote museum is, dat ook een terugblik biedt aan de maritieme geschiedenis. Er zijn ook een aantal interessante kerken, historische bastions en andere opmerkelijke architectonische juweeltjes in de stad

  1. Kristianstad

Er is veel te zien en te doen in deze renaissancestad, die een centrum voor Europees toerisme is geworden. Oorspronkelijk gebouwd als een vesting, omgeven door een natuurlijk drasland dat een natuurlijke verdediging vormde, heeft Kristianstad een aantal interessante bezienswaardigheden.

  • Beklim de uitkijktoren om uitzicht te krijgen op het omringende Vattenrike Biosfeerreservaat, dat trouwens de locatie van het laagste punt van het land markeert.
  • Een bezoek aan het bezoekerscentrum van het natuurreservaat is een echte aanrader.
  • Een andere stop die je hier kan maken is een bezoek aan het Regionaal Museum van Kristianstad.

OVERNACHTINGSTIP: Stadshotellet Kristianstad is gevestigd in een 19e-eeuws gebouw aan het centrale plein van Kristianstad, Stora Torg. Het hotel biedt charmante, stijlvolle kamers, iedere ochtend een ontbijt en een sauna.

  1. Helsingborg

Helsingborg is een historische stad die bekend staat om zijn middeleeuwse gebouwen. De meest opvallende gebouwen van de oude stad zijn de Kärnan-toren, het enige overgebleven element van een voormalige vesting, de gotische kerk van St. Mary's, die dateert uit de jaren 1300, en het neogotische stadhuis, met gebrandschilderde ramen die belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van de stad uitbeelden.

Een andere belangrijke bezienswaardigheid is het Fredriksdals Museum en de Botanische Tuin. Hier kan de bezoeker een wandeling maken door een reeks historische gebouwen, boerderijen en tuinen rond een herenhuis uit de 18e eeuw. Je kan snoepjes kopen in een historisch snoepwinkel, rozen kopen in de bloemenwinkel, de dieren voeren of gewoon genieten van de aangename natuurlijke omgeving en de tuinen.

  1. Mooiste nationale parken van Zuid-Zweden

Nationaal park Söderåsen

Söderåsen, ten noordwesten van Malmö, is een groene schatkamer. Je vindt hier diepe kloven, beboste heuvels en je wordt er tijdens je wandelingen beloond met panoramische uitzichten.

We raden je de wandeling van Uggledammen en Kopparhatten aan. Die is ongeveer 10 km lang en je hebt drie tot vier uur nodig om de route af te leggen. Start bij Uggledammen, een sereen meer, en vervolg je route door de weelderige bossen. Klim naar Kopparhatten voor adembenemende uitzichten over de omringende valleien.

  • Het park is bereikbaar per auto vanuit Malmö via de E4 en vervolgens de weg 13 richting Ljungbyhed.
  • Parkeer bij het bezoekerscentrum, waar je informatie vindt over routes en faciliteiten.
  • Meer info op de website.

Nationaal park Stenshuvud

Stenshuvud combineert zandstranden, uitgestrekte bossen en een opvallende heuvel met uitzicht op de Oostzee. Hier kan je de mooie Steshuvud-rondwandeling maken. Die is amper vier kilometer lang en duurt niet langer dan twee uur. Je verkent de kustlijn, trekt door de bossen en beklimt ook de heuvel voor onvergetelijke uitzichten.

  • Het park bevindt zich aan de zuidoostkust nabij Kivik. Je kan het park makkelijk bereiken vanuit Ystad via de weg 9.
  • Er zijn parkeerplaatsen nabij de ingang van het park.
  • Meer info op de website.

Nationaal park Dalby Söderskog

Dalby Söderskog, ten oosten van Lund, biedt een glimp van de oude Zweedse eikenbossen die vroeger grote delen van dit gebied bestreken. Dit stukje Zweden heeft een rijke biodiversiteit. Maak hier de betoverende wandeling door de Eriksdal-vallei. De rondwandeling is vijf kilometer lang en neemt ongeveer 2,5 uur tijd in beslag. Het is de perfecte plek om helemaal tot rust te komen.

  • Je bereikt dit nationaal park met de auto vanuit Lund via de E22 richting Dalby.
  • Je kan parkeren bij de ingang.
  • Meer info op de website.
  1. Waar overnachten in Zuid-Zweden?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Zuid-Zweden? Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete adressen of bekijk het volledige aanbod hotels en pensions online.

  • In het hart van Stockholm, in de meest levendige kern, ligt Downtown Camper - de perfecte uitvalsbasis voor onverschrokken stedelijke ontdekkingsreizigers.
  • Verblijf aan het Åsnenmeer zoals dit knusse vakantiehuisje in Lönashult met uitzicht over het meer.
  • Stadshotellet Kristianstad is gevestigd in een 19e-eeuws gebouw aan het centrale plein van Kristianstad, Stora Torg. Het hotel biedt charmante, stijlvolle kamers, iedere ochtend een ontbijt en een sauna.
  • Verblijf tijdens je bezoek aan Malmö bij het viersterrenhotel MJ's op slechts 50 meter van het Lilla Torg-plein.
  1. Mis niets van Zweden met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zweden? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zuid-Zweden met een volledige uitgestippelde rondreis door Zweden, en meer dan 130 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zweden.

Zuid-Zweden

Gratis reisgids Zuid-Zweden downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?